Masurile administrative impuse de guvern crescatorilor de pasari, dupa semnalarea virusului gripei aviare, au produs pierderi de sute de miliarde producatorilor. Compania Tec Romania, care are in componenta fermele de la Crevedia si Constanta, a fost cea mai afectata de restrictiile impuse, pierderile de pana acum fiind estimate la peste 50 miliarde lei.
Presedintele TEC, Marius Iliev, spune ca restrictiile impuse de Ministerul Agriculturii, chiar daca au fost normale, au afectat cel mai mult fermele apartinand grupului.

Explicatia este simpla. Puii crescuti la Avicola Constanta, care apartine grupului TEC, erau abatorizati exclusiv la abatorul de la Crevedia, acesta fiind certificat conform celor mai noi standarde europene. Odata cu declansarea alarmei privind gripa aviara, Mi-nisterul Agriculturii a interzis transportul puilor de la Constanta la Crevedia, in paralel fiind inchis un alt abator al grupului, cel de la Mangalia. In aceste conditii, sacrificarea puilor la momentul maturitatii nu a mai fost posibila, singura solutie fiind alimentarea acestora in continuare. Depasirea greutatii optime face insa ca puii sa nu mai poata fi vanduti cu atata usurinta, in conditiile in care cererea a scazut aproape la jumatate pentru toate produsele din carne de pui. S-au constituit si stocuri foarte mari, iar o continuare a crizei ar duce inevitabil la inchiderea fermelor.


Victime colaterale

Situatia incepe sa se redreseze acum, spune Marius Iliev. Chiar si in aceste conditii, producatorii de carne de pasare si in mod deosebit Tec Romania spera ca Ministerul Agriculturii sa acorde despagubiri pentru situatia creata. Promisiuni exista. Pentru TEC, situatia este cu atat mai complicata, cu cat firma se afla deja in regim de reorganizare judiciara.

Desi este al doilea producator de carne si produse din carne de pasare la nivel national, desi are toate certificarile pentru accesul pe piata europeana, situatia financiara a grupului este una dificila. Inca din anul 2004 a fost declarata insolventa firmei, fiind numit un administrator judiciar. In prezent a fost votat planul de reorganizare, acceptat de creditori, acesta prevazand redresarea societatii in doi ani. Platile pe care firma le are de efectuat in contul datoriilor se ridica la 15-17 miliarde lei pe luna. Daca nu ar fi aparut situatia de criza generata de virusul gripei aviare, societatea ar fi putut onora platile respective. Acum lucrurile s-au complicat insa.

Incercari mai vechi

In urma cu aproximativ trei ani, fosta Autoritate pentru Valorificarea Activelor Bancare a decis sa mai acorde o sansa fermelor zootehnice cu datorii la stat. Ordonanta 56/2002, privind restructurarea financiara a creantelor detinute de AVAB asupra agentilor economici din sectorul agricol, dadea o sansa de redresare fermelor care dovedeau ca au potential, printre acestea fiind si Avicola Crevedia. Au intrat in program mai mult de 100 de societati comerciale, care insumau peste 80% din valoarea creantelor aferente.

Societatile care puteau beneficia de Ordonanta 56 trebuiau sa fie capabile sa sustina financiar rambursarea datoriilor catre AVAB, precum si dezvoltarea activitatii. Facilitatile acordate constau in principal in esalonarea la plata in lei a valorii nominale a creantelor pe o perioada de cinci ani, pe baza unor programe de performanta pe aceeasi perioada de timp. Era vorba, practic, de o rescadentare a datoriilor. Din totalul de 1.200 de miliarde lei, ca nivel valoric, 700 de miliarde au intrat in programul pentru agricultura, restul fiind alocati industriei alimentare (48 miliarde lei) si comertului. Ce s-a intamplat cu Tec Romania?

Trenul pierdut

Marius Iliev afirma ca investitiile grupului in domeniul zootehnic se ridica la circa 17 milioane euro. Aceste investitii nu erau insa suficiente, astfel ca firma a inceput sa caute bani pentru investitii, respectiv inca 14 milioane euro. Unul dintre cele doua fonduri de investitii ce detineau actiuni la TEC s-a angajat sa investeasca acesti bani, in anul 2003. Investitia nu a fost facuta insa la timp, acordul prealabil prevazand ca data-limita sfarsitul lunii decembrie 2003. Numai ca ordonanta de guvern care dadea posibilitatea esalonarii datoriilor catre buget si acorda scutiri la plata de aproximativ 4 milioane euro expira tot in decembrie 2003. Lucrurile s-au impotmolit, societatea a fost obligata sa ia un imprumut pe termen scurt, tocmai in luna ianuarie, cand se inregistreaza cele mai scazute vanzari. Evident, la scadenta, primele instrumente de plata au fost refuzate, titlurile de credit au fost retrase, iar in luna martie a fost declarata insolventa, la cererea societatii. Au urmat reorganizarea judiciara si noi eforturi de salvare a societatii, peste care au cazut efectele gripei aviare.

Intelegere cu creditorii

In momentul de fata, TEC Romania mai are doar sansa de a cadea la intelegere cu creditorii. Dintre acestia, un creditor important este Piraeus Bank, care detine cam 13% din datoriile TEC Romania (aproximativ doua milioane euro). Toti trebuie sa inteleaga faptul ca ar fi mai bine ca aceasta companie sa functioneze in continuare pentru ca, daca intra in faliment, sunt sanse minime sa-si recupereze o parte din bani. In ceea ce priveste bancile creditoare noi, administratorul judiciar, precum si conducerea TEC Romania le vor propune sa-si consolideze creditele (capitalizarea dobanzilor) si sa se rescadenteze returnarea creditelor cu o perioada de gratie, cuprinsa intre 6 si 24 de luni. Varianta cu gasirea unui potential investitor, desi nu este imposibila, are sanse reduse deoarece s-a mai incercat o majorare de capital anterior, insa a esuat, este de parere Cornel Florea, presedinte Consulta 99, administrator judiciar al TEC Romania.

De asemenea, trebuie mentionat faptul ca TEC Romania a solicitat instantei intrarea in administrare judiciara deoarece avea nevoie de o serie de avantaje ce decurg din aceasta situatie. Cel mai important este ca, prin intrarea in administrare judiciara, beneficiezi automat de reesalonarea datoriilor. Ceea ce s-a obtinut si in cazul TEC Romania, aceasta facand plati regulate, conform graficelor trimestriale de rambursare aprobate, pana in septembrie acest an. Nenorocirea cu gripa aviara a facut ca platile pe ultimul trimestru (pana in decembrie 2005), in valoare de aproape 20 de miliarde, sa nu fie respectate. Dar sunt convins ca, dupa disparitia isteriei cu gripa aviara, lucrurile vor reintra in normalitate si pentru acest mare producator de carne de pasare. Oricum, si situatia vanzarilor tinde deja sa se normalizeze. Daca la inceputul problemelor din Romania pe seama gripei aviare vanzarile au scazut cu 90%, in prezent se vinde cam 60% din productie, iar trendul este ascendent, a mai spus Cornel Florea.


Presedintele Consulta 99 recunoaste ca situatia este destul de delicata daca se priveste Grupul TEC in ansamblu. TEC Romania este integratorul grupului. Daca aceasta ar intra in faliment, lucru in acest moment nedorit de nimeni, toata pleiada de companii ce orbiteaza in jurul acesteia vor avea probleme. Oricum, daca ar fi sa fac o apreciere pe seama posibilitatii de redresare a companiei, eu cred ca are doua sanse din trei sa scape de faliment, a concluzionat Cornel Florea.

Din America in Romania

Marius Iliev este cetatean american de origine romna. S-a intors in tara imediat dupa 1990 intrnd in afaceri cu o firma de import aditivi alimentari. Prafurile pentru bauturi racoritoare au spart piata. Asa a ajuns ca firma sa importe si dozatoare (TEC) care urmau sa consume produsele importate. Cstigurile au fost pe masura. In 1994 a vndut aceasta afacere si pe aceleasi principii s-a orientat spre aditivii furajeri. Si aici trebuia sa-si formeze piata, motiv pentru care a pus ochii pe cateva ferme zootehnice. ,,Nu erau asa proaste cum le prezentau oficialitatile, dar am investit mult mai mult dect mi-am propus. Adica 17 milioane de dolari. Si ar mai fi avut nevoie de vreo 14 milioane pe care nu le-a putut insa procura. A creat marca Ferma Natural, iar calitatea produselor a facut cu ochiul si clientilor din UE. Asa s-a nascut ideea obtinerii agrearii certificatului de export, pe o piata mai mult decat pretentioasa. Fabrica de aditivi furajeri a fost facuta in colaborare cu liderul mondial in domeniu, firma Hofman la Roche, care a furnizat tehnologia. Toate acestea risca acum sa devina istorie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri