Contrabanda cu tigarete se situa in luna februarie a acestui an la nivelul de 36,2% din totalul pietei, devenind astfel cel mai important jucator al industriei de profil. Acest fenomen a fost cauzat de cresterea abrupta a accizei in 2009, pierderile pe care bugetul de stat le va suferi ca urmare a pietei negre a tigaretelor fiind estimate in acest an la peste 1 mld. euro.
Conform studiului realizat de compania de cercetare Novel Research, volumul contrabandei cu tigarete din Romania se situa in luna februarie 2010 la 36,2% din totalul pietei, in crestere de la 22%, cat s-a inregistrat in ultimul trimestru al anului 2009.

Astfel, pretul mediul al unui pachet de tigari de contrabanda a ajuns in intervalul mentionat la 5,9 lei, mai putin cu 4 lei decat cel al unui pachet de tigari comercializat pe piata legala.

Piata neagra a afectat si cotele de piata ale celor mai importanti trei jucatori, British American Tobacco Romania, Japan Tobacco International Romania si Philip Morris Romania. In luna ianuarie 2010, BAT avea o cota de piata de 32,5%, in scadere cu 6% fata de 2008, JTI - 15,6% (-4,6%) si PMI – 14,5% (-7,3%).

Cele mai afectate regiuni sunt Moldova, Maramures si Banat. Cele mai importante surse de provenienta pentru tigaretele de contrabanda sunt Republica Moldova (32,3%), duty free-urile (27,4%), Ucraina (22,8%) si Rusia (4,4%).

Potrivit principalilor jucatori din industria tigaretelor, 1 punct procentual de contrabanda produce pierderi la bugetul de stat de 30 mil. euro, dintre care 25 mil. euro reprezinta acciza pierduta, iar restul de 5 mil. euro TVA pierdut.

In 2009 contributia industriei de tigarete la bugetul de stat s-a ridicat la 2-2,2 mld. euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri