Cea mai mare fabrica de reciclare a deseurilor de echipamente electrice, GreenWEEE, se asteapta in 2010 la o cifra de afaceri de 5 milioane euro, dupa ce in primul an de activitate a tratat deseuri in valoare de doua milioane euro.
Pentru acest an compania compania se asteapta sa trateze 50.000 de tone de deseuri, ceea ce inseamna capacitatea maxima a fabricii.

De asemenea, in 2009 compania nu a iesit pe profit, insa reprezentatii companiei il considera un rezultat normal pentru primul an de functionare, insa pentru 2010 managerii tintesc un profit de 0,5 milioane euro.

"Anul trecut nu am iesit pe profit, este normal avand in vedere ca a fost primul an de la deschiderea fabricii, insa pentru 2010 ne asteptam la un profit de 500.000 euro", a declarat Corina Ursache, purtatorul de cuvant al GreenWEE.

Compania estimeaza o crestere a afacerilor in 2010 in urma investitiilor in doua noi linii de tratare, una pentru echipamente de iluminat, iar cealalta pentru baterii.

In prezent compania are patru linii de tratare (linia de tratare a echipamentelor frigorifice, linia de electrocasnice mici si mari, linia de imprimante si conductori, linia de tuburi catodice). "Un alt factor de crestere pentru piata este imbunatatirea sistemului de colectare al asociatilor", a mai spus reprezentantul GreenWEEE.

Piata de desfacere pentru materialele obtinute in urma tratarii deseurilor de echipamente electrince si electronice (DEEE) este reprezentata de topitorii din tara care folosesc aluminiul, cuprul si alte metale, dar compania vinde materiale si in afara tarii.

De asemenea, compania mai colaboreaza cu fabrici de incinerare pentru vanzarea spumei poliuretanice, dar si cu producatori de plastice si sticlarii, desi procesul de tratare al acestor materiale este mai dificil.

"Activitatea de reciclare si tratare a deseurilor este dificila in Romania, din cauza mentalitatii pe care o au oamenii. De cele mai multe ori acesti se asteapta sa primeasca ceva in schimb pentru un deseu, care practic este gunoi. O alta problema este legata de colectare, daca te duci sa iei deseul oamenii prefera sa le duca la tara sau sa pastreze electrocasnice pe care nu le mai folosesc", a afirmat Corina Ursache.

Potrivit normelor Comisiei Europene, fiecare locuitor al blocului comunitar are de colectat in medie patru kilograme de deseuri in fiecare an, in Romania media din 2009 a fost sub 1 kg de deseuri pe cap de locuitor.

DEE-urilor tratate de GreenWEEE provin din contractele cu institutii precum bancile, care decid sa isi schimbe aparatura. Un alt tip de furnizori este reprezentat de hipermarketuri sau magazine de electrocasnice precum Carrefour, Altex si Flanco ale caror deseuri provin fie din « programe de tip Rabla » fie din electronice vandute de magazin ce au fost returnate.

Cea mai mare cantitate de DEE-uri provin de la asociatiile colective care gestioneaza legatura cu producatorii. "Asociatii precum ECOTIC, RoRec, Environ si EcoSys sunt intermediarii in legatura cu alte companii de la care preluam deseurile", au declarat reprezentantii companiei.

Compania mai are puncte proprii de colectare si colaboreaza cu mai multe consilii locale.

De asemenea, aceste asociatii colecteaza taxa verde platita de fiecare consumator la achizitionarea unui nou produs electronic. Veniturile companiei de reciclare provin practic din aceasta taxa verde pe care producatorul o vireaza asociatiilor colective care asigura tratarea, colectarea si transportul deseurilor.

"Estimam o cota de piata de 30%, insa nu inseamna ca restul de 70% sunt tratate de unitati similare din tara. Un mare procent pleaca spre tratare la unitati din afara tarii", a declarat Corina Ursache.

Dupa ce in primul an de functionare a companiei buzoiene au fost reciclate « deseuri istorice » (n.r.-deseuri mai vechi de 20 de ani) in prezent cantitatea de deseuri pe cap de locuitor ar putea sa scada deoacere tocmai s-a incheiat ciclul de cumparare a electronicelor si electrocasnicelor.

GreenWEEE alaturi de Green Tech si Green Fiber care recicleaza PET-uri si produc fibra poliesterica, fac parte dintr-un grup detinut Romcarbon, care de asemenea detine participatia majora in cadrul GreenWEEE. Grupul Romcarbon cuprinde 12 unitati regionale si are 2.000 de angajati. De asemenea, Romcarbon a dezvoltat o retea de 150 de puncte de colectare a deseurilor, repartizate pe intreg cuprinsul tarii. Cifra de afaceri a grupului in Romania este estimata la 85 milioane de euro pentru anul trecut.

In prezent GreenWEEE are 100 de angajati si se asteapta la o extindere a personalului in urma investitiilor prin care vom cumpara doua noi linii de tratare.

Anterior, directorul executiv al companiei, Marius Costache, declarat ca pana in 2013 numarul fortei de munca din cadrul companiei va ajunge la 250 de persoane.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri