Tanar roman, caut studii in strainatate

9 Martie 2010 / 13:00 - 15:00


57 intrebari

Care sunt cele mai bune oportunitati internationale pentru absolventii din Romania? Care sunt sursele de finantare disponibile pentru studii internationale? Ce sfaturi dau tinerilor absolventii romani ai unor universitati de prestigiu?

Acestea sunt doar cateva intrebari la care Tincuta Baltag, director in cadrul Fundatiei Dinu Patriciu, si Alexandru Ghita, presedinte Educativa, au raspuns in cadrul Live Text - Dezbaterile Wall-Street, astazi, 9 martie, intre orele 13-15.

Intalnirea online cu cititorii s-a incheiat. Orice intrebare pusa dupa finalul dezbaterii va primi raspuns din partea celor doi invitati.


Amandoi invitati sunt absolventi ai unui MBA: Tincuta Baltag a absolvit programul de MBA al Bucharest School af Management, iar Alexandru Ghita este absolvent al unui MBA la INSEAD (Franta).

Dezbaterea a precedat evenimentul educational RIMME – Romanian International Master & MBA Exhibition, unde Romania, vizitatorii vor avea acces la informatii detaliate despre modalitatile prin care studiile in strainatate devin la fel de accesibile financiar precum cele din Romania, prin programele de burse si imprumuturi oferite de institutii internationale.

Publicatia online Wall-Street este partener media al evenimentului.



Invitatii pe tema "Tanar roman, caut studii in strainatate"

  • Alexandru GHITA Alexandru GHITA Educativa
  • Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG Fundatia Dinu Patriciu

Dezbateri pe tema: Tanar roman, caut studii in strainatate


Exista posibilitatea sa gasesc vreo companie care sa fie interesata sa ma sponsorizeze pe perioada facultatii, evident cu conditia ca dupa terminarea facultatii sa raman sa lucrez pentru acea companie? Puteti sa imi lasati cateva nume de companii la care as putea incerca? As avea vreo sansa cu specializarea mea? Pe 13 ianuarie am reusit sa obtin o bursa de Enterprise de 2000 de lire/an datorita experientei mele in afaceri...dar bursa este insuficienta. Student anul I la Universitatea din Coventry/Anglia, specializarea Enterprise and Entrepreneurship. master_906090@yahoo.com Multumesc anticipat

Stoica Andrei / 18 Martie 2010 ora 01:55

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Bun ziua! Sunt absolvent de Sociologie n cadrul Universitii 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia, anul acesta am examenul de final la master: Managementul Serviciilor publice, am lucrat n vnzrii pentru c nu am reuit s lucrez n domeniu. Am vre-o ans pentru doctorat afar? Mulumesc.

Anca / 12 Martie 2010 ora 08:51

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua. Sunt Oana Ciobanu, din Petrosani, Hunedoara. Momentan sunt studenta in anul II la Universitatea 13 PARIS, Institutul Galilee, Facultatea de inginerie matematica aplicata si calcul stiintific. Sunt licentiata a Facultatii de matematica, sectia matematica informatica, de la Universitatea de Vest Timisoara. In anul III am obtinut o bursa Erasmus care mi-a permis sa frecventez cursurile la Universitatea 13 PARIS parcurgand simultan si anul I la Facultatea de inginerie matematica aplicata si calcul stiintific. Pentru anul universitar 2009-2010 am obtinut o bursa a acestei facultati, dar pentru anul III nu exista o bursa pe care ar fi posibil sa obtin in Paris. Deaceea va rog sa-mi raspundeti daca as avea vreo sansa sa beneficiez de un suport financiar din partea Fundatiei Dvs. pentru a absolvi si anul III al aceleiasi facultati.Va multumesc pentru timpul acordat.

oana alexandra ciobanu / 11 Martie 2010 ora 17:04

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Fiica mea este studenta in anul II la Facultatea de medicina generala a Universitatii Iuliu Hateganu din Cluj.A intrat cu media10 are media generala 10 in anul I si media10 la sfirsitul semestrului I al acestui an .A obtinut o bursa de o luna in septembrie 2010 in Germania.Intereseaza pe cineva sa sponsorizeze acesti tineri in tara aceasta ? Sunt profesor iar salariul meu este insuficient sa-mi sustin material copilul

olimpia rusescu / 11 Martie 2010 ora 16:18

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna seara, Am absolvit deja un Master al Universitatii din Craiova, de aproare 4 ani lucrez intr-o banca de top din Romania si ma intereseaza un MBA pentru ca simt ma "paste" o plafonare letala pentru dezvoltarea nea personala si profesionala. Indrumati-ma va rog , dati-mi un punct de plecare pentru obtinerea unei burse pentru ca resursele financiare sunt cel putin limitate. Multumesc!

dragos-ionut hategan / 10 Martie 2010 ora 19:51

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Studenta buna (medii anuale peste 9,50 si 10 in anul IV ) ,anul V Medicina Veterinara Bucuresti, mica experienta in voluntariat ,cercetare stiintifica, fara posibilitati financiare, as dori informatii daca am posibilitatea de a face un master in tarile nordice (sau alte oportunitati ). Am fost propusa pentru studii in anul II la Viena dar pentru acel tip de bursa nu mi-am permis financiar. Multumesc anticipat.

popescu adriana / 10 Martie 2010 ora 18:14

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt in anul II al Facultatii de Constructii.As dori sa fac masterul in Europa oriunde,numai departe de tara.Pentru ce sa stam aici din moment ce o tara cu atatea posibilitati nu are nici o perspectiva? As vrea sa stiu cati dintre oamenii de sus au terminat o politehnica?Ei oare stiu ce inseamna un profil tehnic?Nu cred.In fine ne am nascut in Romania,din pacate.Repet intrebarea, cum as putea sa plec in strainatate pentru un master? Va multumesc

Tudor / 10 Martie 2010 ora 16:49

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna seara, am sa vin si la targul de pe 11 martie, in cadrul caruia am inteles ca va fi prezenta si Fundatia Dinu Patriciu (deci am sa va stresez cu aceasta intrebare si acolo :d ). Sunt absolventa a Universitatii din Bucuresti, Facultatea de Istorie, promotia iunie 2009 si in prezent urmez un Master in Istoria si practica relatiilor internationale in cadrul aceleiasi Facultati. Imi doresc foarte mult sa urmez un program de Master in Istorie Contemporana la Universidad Complutense de Madrid, unde am si fost bursiera Erasmus anul trecut, si as dori sa stiu in ce masura constituie un dezavantaj pentru viitoarea mea aplicatie la bursele Orizonturi deschise domeniul meu (istorie) si faptul ca Universitatea aleasa de mine nu are prestigiul universitatilor britanice, americane sau franceze? Dincolo de clasificarea Universitatilor, care sunt criteriile care influenteaza in selectia aplicantilor? Exista o evaluare personalizata a fiecarui portofoliu in parte? Din pacate, sistemul de burse in Spania este destul de limitat (pe domeniul istorie, cel putin), pentru majoritatea burselor fiind necesar sa am deja calitatea de rezident acolo). Am mai aplicat si la bursele Ministerului de Externe Spaniol dedicate studentilor straini, insa sansele de a obtine o asemenea bursa sunt foarte mici, contand foarte mult prioritatile lor geografice si statutul de tara defavorizata, ceea ce, evident, nu este cazul Romaniei, mai ales de cand suntem tara membru a Uniunii Europene. Alte finantari de la sponsori romani nu am reusit sa obtin (desi ar fi vorba de 1500 euro costul masterului la care s-ar adauga costurile de intretinere), multora fiindu-le greu sa inteleaga ca nu ma duc sa culeg capsuni (desi daca culesul capsunilor mi-ar lasa timp pentru realizarea Masterului, nu as ezita o clipa sa fac si asa ceva), ca nu este vorba de o simpla si deja antica pasiune a mea pentru civilizatia hispanica ci de reala mea dorinta de a ma specializa in acest domeniu (Spania/ America Latina, relatiilor hispano-romano) si de a promova, la randul meu, in Romania, din mediul universitar sau cel de cercetare, o apropiere istoriografica, academica care in prezent nu prea exista. Toate cele bune, Andrada BALAN Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Istorie Master IPRI

Andrada BALAN / 9 Martie 2010 ora 22:53

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua. Sunt absolvent al Facultatii de Stiinte Politice SNSPA Bucuresti, specializarea Relatii Internationale si Studii Europene si am terminat recent un master in domeniul analizei si solutionarii conflictelor, oferit de aceeasi universitate. As dori sa stiu, daca se poate, care ar fi locul/locurile cele mai potrivite pentru un doctorat in domeniul relatiilor internationale, care ar fi cea mai buna posibilitate pentru a obtine o bursa pentru asa ceva si in ce masura dimplomele de licenta si de master in domeniul respectiv obtinute in tara au valoare in strainatate. Multumesc anticipat

Calin-Constantin RADU / 9 Martie 2010 ora 20:28

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt eleva in clasa a11-a, pasionata de actorie, posibilitati financiare limitate. As dori sa fac o facultate in domeniu, daca se poate in strainatate si as dori indormatii cum pot sa accesez bursa de studii in tara sau strainatate.

Bianca / 9 Martie 2010 ora 17:47

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Am doua gemene clasa a 11-a posibilitati financiare limitate, invata foarte bine una doreste sa faca medicina iar alata dreptul cum putem accesa bursa in tara sau strainatate sau ce sugestie putem avea din partea d-voastra.

BRATESCU EMILIA / 9 Martie 2010 ora 17:17

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Pe domeniu tehnic nu s-a vorbit? De ce? Cineva trebuie sa si produca. Nu?(Ce burse s-au acordat pe un domeniu tehnic?concret)(prisacarurobertandrei@yahoo.com)

robert andrei prisacaru / 9 Martie 2010 ora 15:46

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Buna ziua, Va felicit pentru initiativa. Sunt absolvent de profil tehnic si in momentul de fata urmez un program de master in Franta. Pot fi acceptat sa urmez un MBA? Daca raspunsul este afirmativ, care sunt cerintele si demersurile necesare? Va multumesc!

jan jan / 9 Martie 2010 ora 15:14

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Este necesara si cat este de complexa procedura de recunoastere a unui MSc in UK sau DK la nivelul sistemului de invatamant romanesc? Este posibil un MBA imediat dupa absolvirea facultatii? Care ar fi unul ( MBA) potrivit pentru un absolvent de telecomunicatii?

cosmina / 9 Martie 2010 ora 14:53
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 15:17
E recomandabil sa mergi la un MBA dupa ce ai acumulat suficienta experienta profesionala cat sa ai o imagine corecta despre stilul tau de munca, modul de relationare cu colegii / subordonatii / superiorii, tipul de munca / responsabilitati care te implinesc etc. Majoritatea programelor de MBA serioase solicita un minim de 2-3 ani de experienta profesionala. Iar parerea mea este ca nu poti sa fructifici la maxim oportunitatile pe care ti le ofera un astfel de program (contributiile colegilor, legaturile pe care le fac profesorii cu situatii practice) fara sa ai aceasta minima experienta de munca.
Recunoasterea diplomelor din Europa ar trebui sa se intample foarte usor (vezi raspunsuri anterioare).

Buna ziua!Numele meu este Boblea Nicoleta si sunt foarte interesata de urmarea unui master in strainatate,in Europa.Imi doresc sa intru in contact cu oameni (studenti,profesori) care ma pot ajuta sa imi dezvolt aptitudinile personale si profesionale.Consider ca cei din afara sunt mai openminded.Am terminat facultatea anul trecut si de atunci caut o portita sa plec.Ce criterii trebuiesc indeplinite pentru a avea aceasta sansa?Multumesc anticipat.

Nicoleta Boblea / 9 Martie 2010 ora 14:40

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Aveti idee cati studenti romani au fost admisi anul trecut la universitatile din strainatate? Daca nu, care credeti ca ar fi numarul acestora?

Marius / 9 Martie 2010 ora 14:03
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:47
Suferim de o lipsa acuta de statistici.

Daca o sa cautati pe Internet o sa vedeti ca exista mai multe variante extrem de diferite: unii spun ca in prezent studiaza in strainatate aproximativ 24.000 de studenti; altii spun ca in jur de 50.000.

Daca ma intrebati pe mine, ar trebui ca Guvernul sa isi stabileasca un obiectiv clar si prioritar in ceea ce priveste realizarea acestor statistici si mai ales ar trebui sa dezvolte programe complexe si sustenabile pentru atragerea inapoi in tara a tinerilor absolventi. Ei constituie o resursa extraordinara de talent, profesionalism si creativitate - calitati recunoscute de altfel chiar la nivel oficial de catre societatile in care aleg sa isi faca studiile.

Bineinteles ca si mediul privat are un rol deosebit de important in atragerea acestor tineri - si o fac de multe ori cu succes. Unii dintre bursierii nostri insa ar prefera sa se intoarca in structurile publice pentru a fi parte din schimbarea structurala atat de necesara. Ei vor sa fie in centrul deciziilor, vor sa realizeze reforme, vor sa se implice in transformarea societatii romanesti. Este important sa le oferim aceasta oportunitate pentru binele nostru al tuturora.

De asemenea, mediul academic ar putea juca un rol la fel de important. Daca ne dorim ca nivelul universitatilor sa creasca, trebuie sa oferim oportunitati tinerilor care isi doresc sa se intoarca in Romania si sa profeseze in universitati.

Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 15:07
Statisticile UNESCO arata ca la nivelul anului 2007 erau circa 22-23.000 de romani in strainatate, din care circa 4-5.000 isi incep studiile anual.
Avem o analiza mai detaliata pe principalele destinatii, care este disponibila la cerere.

jan jan jan jan 9 Martie 2010 ora 17:27
Buna ziua, Din experienta mea in campusul universitar (momentan ma aflu in Franta) , pot spune ca exista pentru fiecare specializare trei categorii: 1. studenti la zi: maxim 5 studenti inscrisi, numarul mic fiind justificat de costul vietii de zi cu zi si mai ales de procesul de admitere; 2. stagiari care urmeaza un program Erasmus : in medie exista 15 stagiari; 3. cercetatori si doctoranzi: aici exista peste 30 de persoane angajate cu contract de munca. De mentioant ca cifrele de mai sus cresc de la an la an deoarece tot mai multi studenti romani doresc sa isi construiasca cariera (in special in cercetare) in strainatate.

Care sunt oportunitatile pentru un absolvent de Administratie Pubilca si de Filologie Romana-Spaniola sa imbine aceste doua domenii? Poate spera la o functie in institutii ale statului in Spania sau in tari hispanice? (gen consulat, ambasada-personal administrativ). In ce masura fundatia dumneavoastra ar finanta un master ce imbina aceste domenii?

andreea floari / 9 Martie 2010 ora 14:02
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 15:04
Nu am suficiente informatii / expertiza in acest sens, dar daca as incepe o astfel de cautare, as face o lista cu toate institutiile publice din Romania / Spania care acopera aceasta zona (MAE, institutii afiliate, ICR, Cervantes, alte centre culturale etc).


De unde incepi cautarea cand vrei sa faci un master in strainatate in domeniul traducerii juridice? Sunt in ultimul an de master in domeniul traducerii juridice. Tot anul al doilea studiez in Franta, in cadrul unei burse ERASMUS. Cum se realizeaza inscrierile la Parlamentul European pentru inscrierea la un stagiu sau pentru obtinerea unui post de traducator si care sunt criteriile de inscriere? Fundatia Dinu Patriciu sprijina financiar si tinerii care isi doresc sa faca un ali doilea master de specialitate in strainatate? Multumesc.

florentina / 9 Martie 2010 ora 13:10
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:54
Faptul ca este al doilea master nu reprezinta o problema pentru accesarea burselor noastre.

Inscrierile in programul Orizonturi Deschise incep pe 15 aprilie.

Puteti cauta pe Internet un Master in Legal Translation si sa va alegeti universitatea in functie de raportul calitate / pret. Iar calitatea o puteti determina si observad pozitia institutiei respective in topurile internationale. De exemplu puteti cauta aici.

Carei institutii trebuie sa ma adresez pentru obtinerea unei burse sau finantare pentru master in Anglia? Mentionez ca urmez deja un master part-time in Design Management la Salford University din Manchester si acest prim an m-am autofinantat. Email: c.l.nedelcu@pgt.salford.ac.uk. Multumesc anticipat

Corina Nedelcu / 9 Martie 2010 ora 12:55
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:36
Noi oferim astfel de burse pentru programe de master sau doctorat. Programul se numeste Orizonturi Deschise iar inscrierile incep pe 15 aprilie. Mai multe detalii gasiti pe site-ul www.fundatiadinupatriciu.ro.

De asemenea, stiu ca Fundatia Ratiu finanteaza programe in Anglia.

Daca veti candida pentru una dintre bursele noastre, trebuie sa stiti ca noi punem o conditie: dupa finalizarea studiilor trebuie sa va intoarceti in Romania si sa ramaneti aici pe o perioada egala cu perioada finantarii. Daca la finalul studiilor alegeti sa ramaneti in Anglia, trebuie sa platiti contravaloarea bursei.

Corina Corina 9 Martie 2010 ora 14:13
Multumesc pt raspuns. Orizonturi Deschise considera insa numai aplicatiile persoanelor care isi incep studiile in anul universitar pentru care solicita bursa, iar eu am inceput anul trecut. Voi contacta ambele institutii, poate exista si alte programe.

In ajutorul studentilor sau elevilor care vor sa isi faca o experienta de studii in strainatate si au nevoie de informatii privind burse, acte, etc , a fost lansata LSRS - Liga Studentilor Romani in Strainatate (www.LSRS.com).

Daniela / 9 Martie 2010 ora 12:37

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Care sunt posibilitatile de finantare pentru un MBA? Ma refer aici si si la living costs.

Georgiana Aspru / 9 Martie 2010 ora 12:33
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:30
Exista posibilitati de finantare permanente sau ocazionale.

Dintre cele permanente as enumera bursele oferite de catre universitati studentilor internationali (cateodata pot acoperi chiar 100% din costuri). Exista organizatii neguvernamentale cum ar fi fundatia pe care o reprezint sau Fundatia Ion Ratiu - care au programe dedicate de burse pentru studii post-universitare. Ar mai fi Comisia Fulbright (pentru State) si DAAD (burse in Germania).

In ceea ce priveste sursele ocazionale - aici ma refer la companiile private care deruleaza programe de burse pentru un anumit domeniu cum ar fi bursele Unicredit pentru domeniul financiar-bancar.

Care este procedura de echivalare, in sistemul romanesc de invatamant, a studiilor universitare absolvite in SUA si daca acest lucru este absolut necesar pt a putea accede la un job in Romania?Cat este de dificil/birocratic sa realizezi acest lucru?(in speta este vorba de specializarea "international studies")

Mariana Punga / 9 Martie 2010 ora 12:33
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:40
Daca in Uniunea Europeana lucrurile sunt clare si reglementate prin Procesul Bologna, atunci cand este vorba despre studii in State lucrurile devin un pic mai confuze.

Am avut o discutie la Minister si am primit asigurari ca echivalarea studiilor nu va mai fi o problema in viitor.

In acest moment insa exista tineri care au studiat in America la cele mai bune universitati iar departamentul pentru recunoasterea diplomelor nu a echivalat studiile. Rezultatul: tinerilor respectivi le sunt recunoscute doar studiile liceale si nu pot avea acces la slujbe pentru care sunt necesare studii universitare. Este vorba de birocratie, dar exact aceasta birocratie poate afecta intr-un mod extrem de negativ vietile si carierele acestor tineri.

Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:57
In majoritatea cazurilor angajatorii privati din Romania nu vor cere o echivalare / traducere a diplomelor (mai ales daca este vorba de o universitate de top 100 - larg recunoscuta). Insa problema apare la incadrarea in institutiile publice - unde este nevoie de parafa Ministerului Educatiei.
Din cate stiu, Dl. Ministru Funeriu a semnat deja un ordin de ministru pentru recunoasterea automata a diplomelor oferite de universitati acreditate din Europa si pregateste o lista cu universitati internationale non-europene pentru care acest proces sa fie accelerat / simplificat.

Mariana Punga Mariana Punga 9 Martie 2010 ora 15:04
Poate afecta societatea romaneasca in ansamblu pt ca acesti tineri vor fi obligati sa isi caute job in alte tari care le vor aprecia pregatirea ,in timp ce politicienii nostri vor continua sa sustina formal,evident,ca inteligenta romaneasca trebuie sa se intoarca in tzara.Foarte trist viitorul acestui neam!

Pentru dna Tincuta Baltag Fundatia Dinu Patriciu a acorda burse pentru studentii acceptati la Master in Management la EDHEC(Ecole des Hautes Etudes Commerciales) din Franta?

Anca / 9 Martie 2010 ora 12:28
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 12:56
Buna ziua,
Prin programul Orizonturi Deschise noi acordam in fiecare an cate 100 de burse in valoare de 15'000 USD fiecare,  tinerilor care doresc sa urmeze un program de master sau doctorat in strainatate. Nu acordam burse pentru o universitate anume, dar avem intr-adevar bursieri si la EDHEC in acest moment. Criteriile de acordare a burselor sunt: prestigiul universitatii (luam in considerare topurile de profil QS - Times, Financial Times sau alte topuri pentru domenii), parcursul academic, calitatea eseului, recomandarile primite de la personalitati din domeniul academic sau de business si deosebit de importante sunt activitatile extracurriculare, de voluntariat sau alt gen de implicare civica.

Nicoleta Nicoleta 9 Martie 2010 ora 13:16
Buna ziua Eu mi-am propus sa incep un Master in Romania sau in UK (preferabil UK) in domeniul economiei. Subiectele care ma atrag in special sunt Marketing-ul si Managementul. Am deja 27 de ani si lucrez de aproape 5 ani in cadrul unei companii internationale de studii de piata. M-am interesat, si in Romania stiu care-mi sunt posibilitatile, dar in UK nu stiu foarte bine ce optiuni am si, in special, daca am sanse de aplicare pentru un Master in acest domeniu (luand in considerare faptul ca sunt destul de scumpe). Am terminat Facultatea de REI din cadrul Universitatii Cantemir din Bucuresti si as vrea sa stiu unde ma pot interesa pentru a afla mai multe despre Master-ele din UK in domeniul meu. Multumesc frumos Nicoleta

Anca Anca 9 Martie 2010 ora 13:16
Va multumesc pt raspuns dna Baltag! Mult spor in continuare!

Un tanar ,student anul I la Universitatea Bucuresti , cum poate continua/studia in Franta ? Unul dintre parinti este rezident in Franta.

DREGHICI IOAN / 9 Martie 2010 ora 12:26
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:53
Prin transfer - recunoasterea creditelor acumulate pana acum (diplome recunoscute in spatiul comun definit de Acordul Bologna).

Ce sfat aveti pentru un tanar care termina facultatea anul acesta (Management ASE) si vrea sa plece la un master in Danemarca tot pe acelasi profil? Cam care ar fi media minima cu care s-ar putea intra? Multumesc.

Luca / 9 Martie 2010 ora 12:24
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 15:06
Criteriile de admitere difera in functie de fiecare universitate in parte. Din cate stiu eu insa ei nu pun foarte mare pret pe mediile din timpul facultatii ci mai mult pe scorurile obtinute la testele standardizate de limba sau problem solving, analytical thinking etc. Este foarte important si eseul, ei citesc cu mare atentie si recomandarile profesorilor... sunt mai multe elemente care trebuie tratate cu maxima seriozitate de catre aplicant.

Universitatea daneza cea mai bine situata in topuri este University of Copenhagen.

Sunt tatal unei fete din clasa a XI-a profil informatica/engleza din DEVA . Ea isi doreste sa continue studiile in strainatate. Nu sunt impotriva dar posibilitatile financiare ale mele sunt limitate. Cum se obtin bursele ptr universitatile din europa? Exista vreo organizatie care sa ne sprijine ? sau sa-i recomande o universitate impreuna cu un job ptr complectarea veniturilor ?

Florin Schiopu / 9 Martie 2010 ora 12:23

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Cat de aprofundate sunt cursurile de afara, fata de cele de aici? Ma refer mai ales la MBA, din experienta voastra?

patricianu` / 9 Martie 2010 ora 12:14
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:15
Aici Alex are o mai mare experienta (fiind absolvent de INSEAD) insa din ceea ce am observat eu, calitatea educatiei din afara - cel putin la nivel post-universitar - este net superioara. Asta este valabil desigur mai ales atunci cand vorbim despre acele universitati si acele programe care se afla in topurile mondiale de profil. Statele Unite si Anglia sunt in top de foarte multi ani - urmate indeaproape de Olanda, Germania, Franta, Spania, Norvegia, Suedia, state ce investesc major in educatie.

Gandindu-ma la propria mea experienta, un beneficiu foarte important al urmarii unui program de MBA a fost networkingul - oamenii pe care i-am intalnit, relatiile profesinale pe termen lung pe care le-am stabilit. Iar universitatile din afara pun un foarte mare accent pe diversitate: sunt reprezentate in cadrul aceluiasi program zeci de natii. Este o experienta multi-culturala extraordinara. Calitatea bazei materiale este de asemenea un criteriu. Nu in ultimul rand este vorba despre calitatea profesorilor.

Nicoleta Boblea Nicoleta Boblea 9 Martie 2010 ora 17:27
Mai ales tarile nordice din Europa sunt recunoscute pentru implicarea lor in educatie,cum spuneati si dumneavoastra.Apoi,bineinteles,urmeaza tarile dezvoltate economic,cum ar fi Germania.Ar fi un pas inainte pentru Romania daca cei care invata in strainatate s-ar intoarce la finalizarea studiilor.Asa putem sa punem in aplicare ideile ingenioase de pregatire si mentinere a relatiilor interumane invatate.

Pentru cei doi invitati: au mai scazut costurile cu studiile odata cu aceasta criza? Credeti ca se vor mai ajusta costurile percepute de universitati/scoli de MBA?

Dobre Ana / 9 Martie 2010 ora 12:10
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:20
Din ceea ce am observat eu, costurile nu s-au modificat.
Iar daca vorbim despre cererea pentru astfel de programe, Romania a reactionat invers fata de Statele Unite sau alte tari cu traditie in educatie. In 2009 cererea in State a crescut, in Romania a scazut.

Nu cred ca se vor modifica preturile in timp de criza. O reactie logica din punctul meu de vedere este ca, atunci cand economia are probleme, tinerii sa investeasca in educatie pentru ca atunci cand piata muncii isi revine, sa aiba un CV mai bogat si instrumente mai bune pentru a avea acces la joburi mai bine platite. A te astepta sa ai un job mai bun si mai bine platit dupa absolvirea unui MBA este perfect rezonabil.

Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:52
Din cate stiu eu nu au scazut, ba chiar in multe cazuri au crescut (sunt cazuri de universitati in America care au crescut si cu 30-50% costurile de scolarizare) ca sa suplineasca reducerea veniturilor din surse guvernamentale.
Iar cererea a crescut (mai ales pe programe de MBA, dar nu numai). Inclusiv pentru ca unele guverne (ex: UK, US) au preferat sa sustina anumite categorii sociale (tineri, someri etc) sa urmeze un program de profesionalizare mai degraba decat sa ramana somer.....si in felul asta sa-si pregateasca mai bine forta de munca pentru cand isi va reveni economia.

Cat de mult conteaza pentru o companie faptul ca studentul a facut studii in strainatate atunci cand doreste sa angajeze un absolvent?

S. Ramona / 9 Martie 2010 ora 12:10
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:37
Impreuna cu Liga Studentilor Romani din Strainatate noi am lansat anul trecut platforma virtuala www.joburilaorizont.ro dedicata absolventilor de studii in strainatate care isi doresc sa se intoarca in Romania si sa isi construiasca o cariera aici. Deocamdata avem pe site aproximativ 25 de companii de top din Romania ce au inteles beneficiile angajarii unor astfel de tineri care si-au efectuat studiile in cadrul celor mai bune universitati din lume.

Exista desigur niste mici prejudecati pe care noi incercam sa le demontam - atat din partea companiilor cat si din partea absolventilor. Companiile sunt cateodata reticente in a angaja absolventi de studii in strainatate pornind de la premisa ca acestia au pretentii salariale initiale foarte mari. Absolventii, pe de alta parte, considera ca nu exista in Romania oportunitati comparabile cu ceea ce li se ofera in Vest. Adevarul este undeva la mijloc si cred ca totul se poate rezolva prin comunicare. Pe joburilaorizont.ro am inceput sa publicam articole de opinie in care aceste subiecte sunt intens dezbatute.

Din punctul meu de vedere, exista numeroase avantaje pe care un astfel de angajat le poate aduce: inventivitate, creativitate, gandire critica si "outside the box", o mai mare adaptabilitate, iar experienta unei alte culturi nu este deloc de neglijat. Acestea sunt calitati care desigur sunt prezente si la alti tineri care nu au avut sansa studiului in strainatate.


Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:48
Pentru marile companii multinationale conteaza mult sa ai studii in strainatate - e o dovada de maturitate si de abilitate de a te integra si functiona eficient intr-o alta cultura, cu oameni care au abordari diferite asupra vietii. Si e dovada suprema ca limba in care ai studiat nu constituie un impediment - e un indicator ca poti sa faci perfomanta.
In Romania sunt unele companii care valorizeaza studiile in strainatate (de obicei cele care sunt conduse de oameni cu astfel de studii) si o mare majoritate care nu stiu cum sa se raporteze la "specia" asta de oameni - absolventii de studii internationale.

Pentru ambii invitati: care credeti ca sunt cele mai ieftine orase europene dpdv cost al vietii pentru un student la master sau MBA.

Marian / 9 Martie 2010 ora 12:04
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:32
Amsterdam, Rotterdam, Bruxelles, poate Berlin.

Prin costuri rezonabile inteleg 700 - 800 EUR / luna pentru cazare+transport+asigurare.

Pentru informatii mai exacte puteti scrie universitatilor in care sunteti interesati. Ei va pot spune exact care sunt costurile.

Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:40
As mai adauga Grecia / Cipru pe langa cele mentionate de Tincuta.
Oricum chiar si in orase scumpe (ex: Copenhaga) se poate supravietui cu 400-500 de EUR. Dar depinde de stilul de viata.
Cred ca raspunsul trebuie contextualizat si cu oportunitate de castig din munca part-time pe perioada studiilor. Intr-un master pe 2 ani probabil ca e loc si ptr un astfel de job care sa ofere o finantare minima, ptr un MBA intens de 1 an - cu siguranta nu.

Pentru un student, anul I, la specialitatea foto-video. Care sunt centrele universitare din Europa, cu specialitate asemanatoare. Detaliati, va rog si posibilitatea obtinere unei finantari, bursa pe perioada scolii. Va multumesc.

mariana / 9 Martie 2010 ora 12:02

La aceasta intrebare inca nu a fost dat un raspuns.

Sunt eleva in clasa 11-a, la colegiul Mihai Viteazu; ma intereseaza daca pot obtine o bursa de studii la o universitate de profil din Europa si ce conditii ar trebui indeplinite; deasemeni ce recomandari imi puteti da in acest sens? va multumesc;

Alexandra Miclaus / 9 Martie 2010 ora 12:01
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:37
Da, se poate. Vino la RIUF - www.riuf.ro si scrie-ne la edmundo@educativa.ro.

Ce ne puteti spune despre diplomele duble? Ce universitati de prestigiu din strainatate au parteneriate cu universitatile din Romania?

Sabina / 9 Martie 2010 ora 12:01
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:28
Cam toate marile universitati din Romania au astfel de parteneriate. Citisem la un moment dat ca Universitatea din Bucuresti are vreo 8, in special cu universitati din Italia. Babes Bolyai de asemenea are strategii in aceasta directie.

Universitatea de Vest din Timisoara dezvolta un program de master impreuna cu Universita degli Studi din Padova.

Diplomele duble ajuta in principiu prin faptul ca sunt mai usor recunoscute in tarile partenerilor... Altfel - suntem totusi in Uniunea Europeana iar prin Procesul Bologna sunt recunoscute studiile efectuate in tari din Uniune oricum.

Pentru studii in telecomunicatii si pe zona informatica, ce ma sfatuiti: sistemul francez sau in State? De ce? Ma refer la studii post-univesitare..

Alexandru C. / 9 Martie 2010 ora 11:54
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:35
Asta tine in principal de optiunea de cariera ulterioara studiilor: e mai usor sa te angajezi in Europa cu o diploma din Franta, e dificil (dar nu imposibil) sa te angajezi in SUA cu o astfel de diploma.
Si mai e aspectul costurilor (foarte important): costul de scolarizare ptr o diploma PG (post-graduate) in Franta nu depaseste 1500-2000 de EUR, pe cand in SUA discutam de programe de la 10.000 - 15.000 USD/an in sus.

Am terminat facultatea de aproape 10 ani. As vrea sa fac un Master in Comunicare/Jurnalism, dar la Bruxelles. Sunt oare niste limite (de varsta in primul rand) pentru cei care isi doresc acest lucru ? Multumesc

ioana t. / 9 Martie 2010 ora 11:48
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:32
N-am intalnit niciodata limite de varsta anuntate public. Dar deseori sunt facute publice statisticile studentilor care urmeaza un anumit program (varsa minima, maxima, medie, distributia varstelor, experienta academica / profesionala etc). Si in aplicatie trebuie sa fii convingator in demonstratia ca stii de ce vrei sa faci un anumit program, care sunt implicatiile (de viata, de costuri, de optiuni profesionale) programului samd.
Ca nota generala v-as incuraja. Europa de Vest este mult mai constienta decat Romania ca avem nevoie sa invatam pe tot parcursul vietii. Si statisticile ultimilor 20 de ani arata ca nu mai e fezabil sa credem intr-un parcurs profesional unidirectional pe durata intregii vieti active. Cel mai probabil, marea majoritate dintre noi va avea cate 2-3 tipuri de joburi diferite la 5-8 angajatori de-a lungul vietii. De aici rezulta nevoia continua de pregatire / profesionalizare.

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 15:09
Felicitari pentru dorinta de a investi in propria dezvoltare personala.

Din cate stiu eu nu exista astfel de limite de varsta. Importante sunt entuziasmul si energia dedicate studiului :-)

Acum 10 ani, foarte multe persoane din localitatea mea plecau la "capsuni" in strainatate, iar aceasta a fost recunoscut ca un "fenomen de masa" cam de 5 ani. Astazi, foarte multi prieteni pleaca la studii in strainatate.

Cam peste cat timp credeti ca va fi reconscut acest fenomen ca unul de masa? Ideea mea este ca foarte multi din cei ce va pun astazi intrebari vad studiul in strainatate ca ceva aproape imposibil. In cat timp considerati ca romanul de rand va vedea Parisul sau Londra, academic, la fel de accesibil ca Bucurestiul sau Clujul?

Marius Popescu / 9 Martie 2010 ora 11:46
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:24
Am urmarit la un moment dat un discurs al noului Ministru al Educatiei - Dr.Daniel Funeriu. Domnia sa spunea ca traim o epoca in care nu mai este atat de relevat schimbul de produse sau servicii la nivel international - devine insa extraordinar de important schimbul de educatie.

Educatia se globalizeaza iar universitatile din America sunt printre primele care au inteles perfect acest lucru si si-au facut filiale sau parteneriate atat in Europa cat si in Asia sau Australia. Universitatile viitorului sunt cele antreprenoriale si care isi extind aria de influenta in afara tarii sau chiar continentului de origine.

Nu este deloc intamplator ca un criteriu pentru accesul in Top 500 mondial este diversitatea. Universitatile bune fac eforturi constante in a atrage studenti internationali.

Este foarte bine ca din ce in ce mai multi tineri romani pleaca la studii in strainatate. Nu este deloc o experienta facila, va asigur. Trebuie sa iti planifici actiunile din timp pentru ca procesul incepe cam cu un an inainte, trebuie sa fii capabil sa faci efortul ruperii de familie si confort, trebuie sa te adaptezi unui mediu nefamiliar, trebuie sa fii competitiv. Sunt lucruri care te schimba si te maturizeaza. Te pregatesc mai bine pentru viata.

Nu stiu cat timp va trece pana cand tinerii romani vor vedea studiile in strainatate ca fiind accesibile, stiu insa ca lucrurile evolueaza intr-un ritm ametitor iar noi trebuie sa incercam sa ne adaptam la aceste schimbari... si la o lume globalizata unde granitele nu mai sunt chiar atat de relevante.

Pentru un copil de clasa a-11-a profil de informatica ce sfaturi/recomandari aveti. Studii in tara sau strainatate ? Dezvoltati va rog in legatura cu posibilitatile financiare de care se poate beneficia.

VLAD P. / 9 Martie 2010 ora 11:40
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 15:16
Dupa terminarea liceului recomand studii de licenta in strainatate. Din pacate in acest moment nu suntem competitivi in ceea ce priveste educatia universitara si post-universitara si acest lucru se reflecta si in topurile internationale de profil.

Universitatile ofera burse studentilor internationali. Alte mijloace de finantare in Romania pentru studii de licenta in acest moment nu cunosc...

Cred ca cea mai buna universitate tehnica este MIT insa exista si unele foarte bune in Europa - de exemplu ETH, University of Amsterdam, Delft, Imperial College London sau Federal Polytechnic School of LAUSANNE.

Care sunt criteriile pe care le aveti in considerare in momentul in care decideti pentru care specializari acordati mai multe burse? Ce cheltuieli poate acoperi o bursa oferita de fundatia dvs. si pentru cat timp? CAre sunt sansele reale ca un student sa se poata intretine doar din bursa oferita ?

carmen E / 9 Martie 2010 ora 11:39
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:17
Avem un juriu independent care selecteaza in fiecare an bursierii. Acest juriu decide si procentele in functie de specializari. Pentru ca nu exista statistici reale referitoare la previzionarea cererii de pe piata muncii, juriul se ghideaza dupa propria experienta.
De exemplu anul trecut am alocat 35% pentru programe in inginerie si IT, 35% pentru finante/economie/banci, 15% pentru stiinte sociale, 15% alte domenii.

Cei 15'000 USD pe an pot acoperi atat taxele de scolarizare cat si costurile de intretinere. Depinde desigur de tara si de universitate: pentru unele programe bursa noastra mai trebuie suplimentata din fonduri proprii sau atrase, pentru altele bursa noastra este suficienta.

Ce oportunitati exista in cadrul Universitatilor europene pentru studiul arhitecturii pentru o tanara, viitoare bacalaureata in acest an, avand cunostinte avansate de limba engleza si incepatoare la limbile franceza si spaniola; care sunt conditiile de admitere la aceste Universitati?

Cristina Andreea Vitu / 9 Martie 2010 ora 11:38
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:25
Pai conditiile de admitere difera de la scoala la scoala - si cel putin ptr universitatile internationale se gasesc pe site-urile lor, bine documentate. Ptr arhitectura de obicei se solicita si un portofoliu (desene, grafica) si eventual stagiu de practica / internship / voluntariat intr-o organizatie privata sau publica care sa arate un interes sustinut. Plus partea standard: diplome, scrisori de recomandare, eseuri, teste de limba.

De ce ati ales sa va intoarceti in tara?

Belly / 9 Martie 2010 ora 11:37
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:21
Pentru ca aici pot sa construiesc, sa-mi transform visele in realitate. Sunt multe institutii, modele, programe, servicii de care Romania are nevoie. Si vreau sa contribui la acest proces. Optiunea de a lucra in alta tara o voi avea mereu. Oportunitatea de a influenta / determina schimbare pozitiva in mediul in care traiesc o am acum (e corelata cu nivelul de energie si entuziasm).

Popescu Cezar Popescu Cezar 10 Martie 2010 ora 08:34
Eu impreuna cu sotia mea, doctor in fizica cu post doctorat, am fost profesori universitari la cea mai buna facultate privata din Mexic timp de 7 ani. Am ales sa ne intoarcem considerand ca putem aporta ceva acasa, plus ca... aici este tara noastra. De aproape 4 ani am facut acest pas si pana acum am avut numai deceptii. S-ar putea sa ne plictisim totusi sa fim ignorati si sa plecam din nou, stiind ce lasam in urma si stiind si ce vom gasi unde ne ducem. cezpopescu@gmail.com

pentru Tincuta BALTAG:

Cum sprijina Fundatia Dinu Patriciu tinerii care studiaza la facultati de renume din Olanda.

Fiul meu Nutu Bogdan este student anul I LA UNIVERSITATEA UTRECHT OLANDA LA ADMINISTRAREA AFACERILOR SI MANAGEMENT INTERNATIONALANUL TRECUT CIND A FOST ADMIS SITUATIA NOASTRA MATERIALA ERA BUNA, ANUL ACESTA S-A INRAUTATIT CUM AR PUTEA OBTINE O FINANTARE DE LA D-NUL DINU PATRICIU

ADRESA MEA DE MAIL nutugabi@yahoo.comtel 0721278093va multumesc

gabriela nutu / 9 Martie 2010 ora 11:37
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:11
Oferim 100 de burse pentru programe de master sau doctorat (programul Orizonturi Deschise). Conditia noastra este ca, dupa finalizarea studiilor, bursierii sa se intoarca in tara. Acesta a fost de altfel motivul pentru care am pornit programul: combaterea exodului tinerilor valorosi.

Competita in general este foarte stransa - ultima data am avut 500 de candidati foarte buni pentru cele 100 de burse.

Pentru Alexandru Ghita: Ce ti-a placut cel mai mult la MBA-ul de la INSEAD si de ce l-ai recomanda? Care sunt diferentele mai importante pe care le vezi acum in ceea ce priveste cunostintele acumulate, dupa ce ai absolvit o facultate in Romania - ASE-ul si un MBA in Franta? Ce costuri implica acest MBA?

N.S. / 9 Martie 2010 ora 11:35
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:18
Raspund doar la acele intrebari la care nu am mai raspuns mai jos.
Ce mi-a placut cel mai mult: calitatea incredibila a oamenilor (profesori si colegi), de la care inveti in fiecare moment enorm. Recomand INSEAD pentru ca ofera tot ce are mai bun o scoala americana de top, dar o face intr-un an de zile (nu doi), in Europa (mult mai accesibil ptr cei ce au o legatura cu Romania) si este scoala cu cel mai mare grad de internationalizare din lume (am avut colegi din 78 de tari si 35 de profesori din vreo 15-20 de tari).
Diferente - o data ca tipul de continut e diferit - studii de licenta versus studii de master. Altfel, diferentele intre Romania 2003 (cand am terminat eu ASE) si Franta/Singapore 2009 sunt multe: calitatea profesorilor, relatia intre profesori si studenti, calibrul colegilor, accesul la resurse (incredibil de multe), accesul la reteaua de absolventi a INSEAD, recunoasterea profesionala si oportunitatile de cariera care ti se deschid.

Sunt absolventa a REI ASE, am plecat din tara acunm 5 ani in Italia dar din pct de v.profesional nu am avut prea multe oportunitati, as dori sa ma intorc . Ma sfatuiti sa ma inscriu la un MBA international in speranta de a gasi un job mai bun?Care ar fi costurile acestuia?

Elena Catana / 9 Martie 2010 ora 11:33
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:07
Repet, un MBA e de facut doar daca stii foarte bine ce o sa faci cu el. In cazul dvs. as incepe de la un alt nivel al intrebarilor: "Ce-mi place sa fac in viata? Cum pot sa dezvolt o activitate lucrativa in acest domeniu? De ce am nevoie ca sa ajung acolo?". Daca printre raspunsurile la ultima intrebare se afla si un program de formare de tip MBA, atunci e momentul reflectiei asupra carui program. Iar costurile unui program de MBA sunt de la cateva sute de dolari (programe pe internet) la sute de mii de dolari (programe joint de tip MBA & MPP pe durata a 3-4 ani de zile).

cum ati reusit sa va intretineti la facultate in afara tarii cum v-a sprijinit statu roman ca dupa ce ati terminat studiile in afara tarii sa va intoarceti sa lucrati aici

gabriela nutu / 9 Martie 2010 ora 11:32
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:02
Statul roman nu m-a sprijinit. Statul roman nu a stiut ca am plecat, de ce sau cum (poate doar cei de la frontiera).
Intretinerea / bugetul meu: 30% burse (de la INSEAD si de la Fundatia Dinu Patriciu), 30% economii personale, 30% imprumuturi de la familie si prieteni. Si totalul a fost de 90.000 EUR (50.000 costurile programului si 40.000 cheltuieli ptr un an de zile).

Care sunt lucrurile mai putin placute la un MBA sau...altfel spus...de ce nu as face un MBA?

Cristian S. / 9 Martie 2010 ora 11:29
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:58

Prima intrebare: nu e neplacut, dar e foarte solicitant: e foarte, foarte mult de munca - mai ales la programele full-time de 1 an. Depinde si de organizarea fiecaruia. Eu am avut o medie de sub 5 ore de somn pe noapte anul trecut. Pe langa cerintele academice, e foarte intens si din punct de vedere social (cina cu colegi, petreceri, excursii etc). E o mare problema cu familia: nu ai timp pentru ei. Daca ai sot/sotie si copii e foarte dificil ptr ei. Sunt multe cazuri de cupluri care au divortat in timpul / dupa un MBA.
A doua intrebare: nu as face un MBA daca nu mi-ar fi foarte clar de cel fac, ce o sa obtin din aceasta investitie de timp si bani. Nu e un lucru de incercat.


Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:07
Mai putin placute sunt termenele extrem de stranse si bineinteles examenele :-)

Sunt multe nopti pierdute cu proiectele iar daca ai familie pot sa apara nemultumiri si frustrari :-)

Ce MBA recomandati pentru o specializare in marketing financiar-bancar?

MARIUS COZMA / 9 Martie 2010 ora 11:27
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:51
Nu am o recomandare ptr un domeniu atat de restrans. Repet, majoritatea progamelor de MBA sunt gandite sa pregateasca generalisti. Profesionisti care pot sa inteleaga toate / multe dintre implicatiile unei anumite solutii de business. Asa, din cultura generala, ca scoala recunoscuta pe marketing este Kellogg.

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:35
Va recomand sa intrati pe www.rankings.ft.com - este topul facut de Financial Times. Alegeti in functie de tara si mai ales in functie de raportul calitate/pret.
Daca nu veti alege Anglia din pricina costurilor, sunt programe foarte bune si mai ieftine in Olanda sau Germania.

Sau puteti desigur merge la Harvard sau la alte universitati americane de traditie (University of Pennsylvania, Stanford, Columbia, Georgetown) insa costurile sunt mult mai mari.

Sunteti adeptii unui MBA in 10 zile?

Livia / 9 Martie 2010 ora 11:15
Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:00
Raspunsul simplu: nu.

Sunt foarte importante experientele din timpul cursurilor, dezbaterile, studiile reale de caz.
Oamenii pe care ii intalnesti, colegii tai, profesorii... pur si simplu nu pot concepe un MBA fara aceste elemente.

Fundatiile pe care le reprezentati au programe menite sa ofere suport pentru cei care doresc sa-si continue studiile in strainatate? Daca da, oferiti cateva detalii cu privire la aceste programe. In ce consta suportul acordat? Va multumesc

Andrei Soltan / 9 Martie 2010 ora 08:43
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:48
Oferim sprijin si consiliere pentru cei ce vor sa-si aleaga un program de studiu, sa-si intocmeasca aplicatiile, sa-si gaseasca surse de finantare. Mai multe detalii aici - www.edmundo.ro.

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:35
Orizonturi Deschise ofera 100 de burse in valoare de 15'000 USD fiecare celor care isi doresc sa urmeze un master sau doctorat in afara tarii. Cei 15'000/an pot sa acopere atat taxe de scolarizare cat si costurile de intretinere.

Mai multe detalii pe www.fundatiadinupatriciu.ro.

Care sunt dupa parerea Dvs. 3 cele mai prestigioase universitati de turism din lume?

Pavel Jalba / 8 Martie 2010 ora 20:07
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:47
In principal cele din Elvetia. Dar nu am niste nume exacte.

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:56
Am vazut la un moment dat un top unde pe locurile 1 si 2 erau Canada si Hong Kong. In Europa insa, Elvetia are cele mai bune programe. Glion Institute of Higher Education; SSTH, IMI International Hotel Management Institute Luzern.

Pavel Jalba Pavel Jalba 13 Martie 2010 ora 20:55
Este ciudat ca nu pomeniti de Lausanne (Ecole Hoteliere de Lausanne) care e cea mai veche ...!

Ce beneficii ati primit dupa ce ati absolvit MBA-ul? Materiale sau nu. Promovari sau in ceea ce priveste salariul.

Alexandru Urdea / 8 Martie 2010 ora 19:55
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 14:38
Eu m-am intors la compania mea ptr moment (in care-mi dau singur beneficii in functie de cat producem) dar colegii mei care au terminat programul s-au angajat pe salarii care au crescut in media cu 30-50%. Mai multe detalii aici - http://mba.insead.edu/documents/MBA_2008_Employment_Statistics.pdf

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:54
Dupa ce am terminat un MBA l-am convins pe Dinu Patriciu ca sunt in stare sa ii conduc fundatia :-)
Si la salariu am avut crestere semnificativa dupa MBA.

Sunt eleva in clasa a 11-a la liceul de arte plastice si sunt interesata de o bursa de studii la o facultate din strainatate, in domeniul design-ului ambiental. Care sunt conditiile primirii acesteia si in ce tara s-ar putea obtine?

Teodora / 8 Martie 2010 ora 19:16
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:39
Pai ordinea corecta a intrebarilor este: ce program e cel mai potrivit pentru mine, care sunt optiunile de finantare pe care le ofera programul respectiv, la care dintre ele pot sa am eu acces. Conditiile generale ptr burse sunt: performanta academica, indici de performanta profesionala / interes in domeniul vizat, activitati extracurriculare care te recomanda ca un om ambitios si muncitor etc. Iti recomand sa vii la RIUF - www.riuf.ro si o sa ai ocazia sa intri in contact cu reprezentantii mai multor scoli care ofera astfel de programe (design ambiental).

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 14:38

Dispuneti cumva de un clasament mondial al universitatilor cu profil turistic (ingust specializate in domeniul turistic)? Daca da - cat de relevant este, cum credeti?

Pavel Jalba / 8 Martie 2010 ora 17:41
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:27
M-as uita la topul realizat de QS care (din cate imi aduc aminte) permite filtrarea pe domenii. La nivel de undergraduate in US e topul facut de Business Week care ierarhizeaza universitatile de acolo. Financial Times...poate. Sigur au pe grad, nu stiu daca au pe undergrad.
Dar vreau sa subliniez ca alegerea unei scoli nu trebuie sa se faca doar pe baza clasamentului. E foarte importanta potrivirea cu tipul de program (continut, metode de predare, colegi, oportunitati de proiecte practice etc).

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:49
Elvetia are o extrem de puternica traditie in educatia in domeniul turismului.
Recomand Glion Institute of Higher Education sau Swiss School of Tourism and Hospitality

Ce MBA recomandati pentru un analist in industria pietei de capital? In Europa. Multumesc.

Ciprian / 8 Martie 2010 ora 16:31
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:24
Cred ca background-ul unui candidat e mai putin important decat ce vrea sa faca mai departe. Iar daca vrei sa ramai in industrie trebuie sa te intrebi daca e nevoie de MBA. Poate ca certificarea CFA e mai potrivita. In general programele de tip MBA sunt pentru persoane care vor sa dezvolte o cariera de manageri (competente generaliste) mai degraba decat sa devina experti tehnici foarte buni. Exista si programe de MBA care au specializare in Finante (EX: LBS - Londra, Wharton, NY Stern etc) si din care ies multi absolventi care ajung associates sau VP la firme de investment banking sau analiza financiara sau boutiquri de investitii.

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:47
London Business School - 50.000 lire taxa de scolarizare :-)

Care este cea mai scurta perioada posibila pentru un MBA? Recomandati aceasta forma de studii?

dorin / 8 Martie 2010 ora 16:28
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:19

Cartea MBA in 10 zile. Nu recomand.
Altfel, pentru un program serios - durata minima e de 9/10 luni.


Enumerati cateva institutii ce ofera burse si imprumuturi si care sunt conditiile impuse de acestea (varsta, termen de rambursare, sume maxime sau orice alte conditii suplimentare).

Bogdan / 8 Martie 2010 ora 15:36
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:18
Un pas important e sa te lamuresti la ce programe vrei sa mergi. Si plecand de la aceasta lista limitata sa vezi care sunt optiunile de finantare. Conditiile difera de la un program la altul, de la o tara la alta. Una e sa finantezi un program de 10.000 EUR in Romania si alta e sa finantezi un program de 150.000 USD in America. Asa generic: Fundatia Dinu Patriciu, Fundatia Dan Voiculescu, Romanian Education Trust, imprumuturi de nevoi personale de la banci (ca oferta de credite ptr studii e limitata) + ca scolile mari (EX: INSEAD, HBS, Sloan etc) au propriile programe de burse la care au acces doar cei ce sunt acceptati acolo.

1. Care era varsta( min, max, avg.) colegilor vostri de la MBA ? 2. Care sunt competentele dobandite in cadrul MBA cel mai des utilizate la "serviciile" voastre ? Dar cel mai putin ?

Cristian / 8 Martie 2010 ora 12:49
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:14
1. Min: 23 sau 24 - de abia terminasera facultatea. Erau 1 sau 2 persoane din 1000. Trebuie sa convingi stafful din admin ca valoarea pe care o aduci ptr colegii tai e cel putin la fel de mare ca restul de varsta medie (28/29) cu experienta medie (4-6 ani post universitate). Max - pe la 36-37. Oamenii mai in varsta merg de obicei la Executive MBA.
2. Competente des utilizate (si despre care pot spune ca au fost dobandite la MBA): gandire strategica (inainte gandeam mai operational, mai liniar), abilitati de analiza financiara (competente tehnice) mai bine dezvoltate. Dar cred ca ce castiga fiecare dintr-un astfel de program e diferit de la o persoana la alta. Adica sunt oameni care vin de pe Wall-Street (VP la Goldman Sachs) si tot beneficiaza de pe urma programului (ex: perspective sociale, abilitati de a lucra in echipa cu altfel de oameni decat Alpha-Types etc).

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:45
Minim 26 de ani, maxim 45.
As putea spune ca cei mai importanti au fost oamenii pe care i-am cunoscut - colegii mei. Am construit relatii profesionale dar si de prietenie de lunga durata. Acest lucru s-a datorat si faptului ca am lucrat tot timpul in echipe si aveam termene foarte stranse pentru proiectele noastre. Asta inseamna ca se intampla frecvent sa petrecem nopti intregi lucrand impreuna. Inevitabil ajungi sa ii cunosti foarte profund pe oamenii cu care stai atat de mult timp. In timpul celor doi ani, colegi de-ai mei s-au casatorit, doi copii s-au nascut in perioada respectiva, persoane dragi au murit - iar noi am trait toate aceste evenimente impreuna.

Daca e sa ma refer totusi la competente: am inteles mult mai bine mediul in care opereaza o firma, o companie, am invatat multe concepte de care nu auzisem pana atunci de genul "net present value" sau "return on investment" sau concepte de marketing referitoare la felul in care iti pozitionezi produsul, te diferentiezi de concurenta si asa mai departe. Am invatat strategii de marketing dar si macro-economie, statistica. Toate mi-au folosit intr-un fel sau altul desi este destul de dificil de estimat exact in ce masura sau in ce imprejurare.

Ce mi-a placut in mod deosebit a fost faptul ca am avut si cateva studii de caz pe responsabilitate sociala, domeniu care ma pasioneaza.

Ce sfat aveti pentru un tanar care lucreaza intr-o multinationala de 3 ani (am absolvit facultatea in urma cu 2 ani): sa ramana aici, sa tina de job sau sa plece la un master in Europa?

Robert M. / 8 Martie 2010 ora 10:34
Alexandru GHITA Alexandru GHITA 9 Martie 2010 ora 13:08
Depinde de planul pe termen lung si de oportunitatile pe care le ai in jobul curent. Nu exista o reteta standard ptr toata lumea. As reformula intrebarea in "Ce-mi ofera cele mai multe oportunitati de dezvoltare personala / de acumulare profesionala?". Si in functie de raspunsul asta mi-as face alegerea.

Tincuta BALTAG Tincuta BALTAG 9 Martie 2010 ora 13:36
Daca jobul iti place, sefii te apreciaza, exista o politica buna de resurse umane in companie, simti ca sunt sanse sa evoluezi pe scara ierarhica, atunci ramai.

Pe de alta parte, cam la 3 ani dupa ce ai inceput sa muncesti (eventual pe o pozitie de middle-management) este din punctul meu de vedere un moment ideal pentru un MBA. Acum esti destul de tanar incat sa te mai poti rupe totusi de cariera pe care ai inceput-o (mai tarziu s-ar putea sa ti se para extrem de greu sa faci asta mai ales daca incepi o familie) si sa ai totusi experienta necesara care sa te ajute sa intelegi ceea ce se intampla in timpul unui MBA si mai ales sa participi activ la studiile de caz. Dinamica in timpul unui MBA este diferita fata de ceea ce se intampla la facultate pentru ca o mare pondere este dedicata efectiv dezbaterilor intre studenti pe baza unor studii de caz. Tocmai de aceea nu as recomanda cuiva sa faca un MBA imediat dupa absolvirea facultatii.


Setari Cookie-uri