Agentia de evaluare financiara Moody's a imbunatatit calificativul acordat Companiei Nationale de Cai Ferate (CFR) la "Ba2" de la "B2", cu perspectiva pozitiva, se arata intr-un comunicat al institutiei internationale, citat de Mediafax. Revizuirea in sens pozitiv are loc in contextul finalizarii analizei ratingurilor acordate institutiilor de stat din Romania, in conformitate cu noua metodologie de stabilire a calificativelor aplicata de Moody's.

Aceasta metodologie presupune calcularea ratingurilor institutiilor de stat pe baza a patru componente, respectiv†evaluarea riscului de creditare a societatii, riscurile asociate cu†tara respectiva, gradul de dependenta a institutiei fata de Guvern si†nivelul anticipat al sprijinului de care aceasta se va bucura din partea statului. "Riscul ridicat de creditare reflecta situatia financiara precara a CFR, evidentiata de pierderile operationale, nivelul scazut al lichiditatilor, situatie inrautatita de inundatiile†care au avut loc†in acest an, sistemul de†colectare a veniturilor din utilizarea retelei feroviare, care ar trebui sa permita companiei sa-si acopere costurile, dar care este afectat de anumite constrangeri din cauza situatiei financiare a industriei de transport feroviar", se precizeaza in comunicatul Moody's.

Pozitia financiara a CFR este considerata precara, desi compania va beneficia de imprumuturi de urgenta din partea Uniunii Europene si a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), pentru acoperirea costurilor lucrarilor de refacere a infrastructurii afectate de inundatii. Gradul ridicat al dependentei CFR fata de finantarea†de stat†rezida, potrivit agentiei de evaluare, din obligatia Guvernului de a finanta direct modernizarea infrastructurii de cai ferate, precum si din subventiile platite de Executiv pentru industria feroviara, atat CFR, cat si CFR Calatori. De asemenea, Guvernul a garantat majoritatea datoriilor CFR.