Presa franceza a dezvaluit ieri ca producatorul de automobile Renault se gandeste sa achizitioneze fabrica Daewoo Craiova. Potrivit cotidianului economic La Tribune, francezii doresc uzina de la Craiova, intrucat planuiesc sa-si extinda capacitatile de productie pentru modelul Logan.
Contactat telefonic, Valeriu Garlea, director de comunicare la Daewoo Romania, a declarat pentru Averea ca producatorul francez de automobile nu a ascuns niciodata faptul ca fabrica de la Craiova reprezinta una din prioritatile planului sau de extindere.



Productia de Logan-uri este in crestere. Daca pana la finalul acestui an, volumul total al productiei anuale s-ar situa in jurul cifrei de 150.000 de unitati, in 2006, productia anuala ar trebui sa depaseasca 300.000 de unitati. Vanzarile ultraeconomicului Logan au ajuns la 114.000 de unitati, mai mult de jumatate fiind comercializate in Romania.

Informatia privind interesul Renault pentru uzina de automobile de la Craiova a circulat in media romaneasca si la sfarsitul anului trecut, stimulata de o declaratie a ministrului francez al Industriilor, Patrick Devedjian, citat de AFP. Deocamdata insa nu s-a concretizat nimic.

Informatia publicata de cotidianul francez La Tribune, a fost data publicitatii in contextul in care, zilele trecute, sindicalistii de la uzina Renault au venit cu un plan de relansare a activitatii, pentru stimularea vanzarilor. Ei au propus crearea unei game complete de masini vandabile. Situatia de la Renault este una dificila, considera liderii sindicatului. Philippe Noel, delegat al sindicatului, a declarat ca nu vede cum ar putea grupul sa-si indeplineasca obiectivele pe anul 2010, de a vinde 4 milioane de vehicule pe an.

Vanzarile modelelor Laguna, Velsatis, Espace si chiar Megane sunt in declin, iar lansarea micului Twingo a fost amanata, din motive ce tin de rentabilitatea proiectului.

Cat despre Clio, este prea devreme pentru a vedea daca este un succes sau nu. De fapt, totul se bazeaza pe Logan, a adaugat Philippe Noel, preluat de Le Monde. Sindicatele trag un semnal de alarma, dar raman optimiste, afisand cifre ambitioase relativ la majorarea vanzarilor pana la 5,5 milioane de vehicule in 2012, fata de 2,3 milioane in 2004. O asemenea pretentie implica insa marirea unitatilor de productie, ceea ce ar justifica achizitionarea fabricii de la Craiova.

Totusi, modelul Logan nu este vazut de catre sindicalisti ca un model de lunga durata pentru companie. Crearea unei game de masini vandabile, nepretentioase si ieftine, gen Logan, are drept scop impulsionarea celeilalte game de masini, ce cuprinde versiunile clasice. Logan-ul, ca si alte masini ieftine ce vor urma, trebuie sa sustina celelalte modele, afirma sindicalistii, dupa care poate sa dispara. Sau cum o spun direct sindicatele: Filosofia care trebuie urmata este de a utiliza Logan-ul pe piete noi, unde Renault nu a patruns, apoi sa se renunte la concept.

De la Oltcit la Renault?

Oltcit Craiova s-a nascut dintr-un parteneriat aventuros intre autoritatile comuniste din Romania (64%) si capitalistii francezi de la Citro?n (36%), in 1976. Un an mai tarziu, la Craiova, a inceput constructia unei fabrici moderne pentru masini cu o capacitate mica de combustie.

Tiparul masinii a fost fabricat in 3 versiuni: Club, Special si Axel 12 TRS (pentru export). Dupa 1989, numele Oltcit era abandonat, fiind preschimbat in Oltena. Acest tip a continuat sa fie produs pana cand a fost semnat contractul cu compania Daewoo (numele Oltena schimbat in Rodae), fiind echipat cu un motor de 1.300 cc si 5 viteze.

In noiembrie 1994, Daewoo a stabilit facilitatile productiei in Romania, devenind cel mai important investitor strain al tarii, prin infiintarea unei societati mixte, creata de Automobile Craiova si grupul sud-coreean Daewoo. Aceasta fabrica, cu un nivel egal cu cele vestice, a fost construita pentru producerea a mai mult de 100.000 de vehicule/an. Dar lucrurile au luat o turnura negativa in 1999, cand Daewoo Coreea a dat faliment. La jumatatea lunii iunie a acestui an, fondatorul colosului Daewoo, Kim Woo-Choong, 69 de ani, s-a predat la Seul justitiei din tara sa.

Fostul patron a fost acuzat de a fi majorat ilicit activele grupului cu 41 de miliarde dolari pentru a obtine un imprumut de 9,9 miliarde dolari. Prabusirea Daewoo s-a resimtit si in Romania. Fabrica Daewoo de la Craiova, alaturi de fabricile Daewoo din Polonia si Ucraina, nu au fost incluse in acordul de vanzare a unor active ale Daewoo Motor catre General Motors si Korea Development Bank.

De atunci, mai multe companii s-au aratat interesate de achizitionarea fabricii de la Craiova. General Motors isi anuntase intentia de a participa la privatizarea Daewoo Craiova, dar compania traversa o perioada grea, perioada care s-a accentuat in ultima parte a anului. Un alt petitor al fabricii Daewoo de la Craiova a fost Ford. Anuntul privind interesul producatorului american de autovehicule pentru fabrica de la Craiova a fost facut cu ocazia vizitei pe care presedintele Traian Basescu a facut-o in Statele Unite.

Uzina de la Craiova mai poate produce sub marca Daewoo pana la inceputul lunii ianuarie, dupa ce General Motors a prelungit acordul de licenta care expira in luna octombrie. Grupul american s-a aratat interesat sa preia producatorul roman, insa discutiile nu s-au concretizat printr-un acord.

Daewoo Motor detine un pachet de 51% din actiunile societatii de la Craiova. Diferenta de 49% din capitalul social apartine Automobile Craiova, la care statul controleaza 72,4% din actiuni. Guvernul a mandatat Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie sa negocieze preluarea actiunilor aflate in posesia companiei sud-coreene, pentru a vinde ulterior pachetul majoritar unui investitor strategic.

Fabrica pare a fi intrat acum in vederile francezilor de la Renault care vor sa extinda productia marcii Logan, pe care o produc deja la uzina de la Pitesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri