European Goldfields, care detine 80% din proiect prin intermediul companiei romanesti Deva Gold, controleaza proiecte similare si in Grecia si Turcia.

Obtinerea permiselor de exploatoare a proiectelor din Certej si Grecia al companiei s-a tot amanat in ultimii ani, starnind dezamagire in randul investitorilor si ducand la deprecierea cotatiei actiunilor companiei, potrivit analistului Dominic O'Kane, de la Liberum Capital.

“Credem ca lucrurile si-au schimbat evolutia in bine dupa plecarea fostului CEO, inlocuit de Martyn Konig, un sef mult mai credibil. Odata cu succesul pe care l-a inregistrat astazi noul CEO prin obtinerea avizului de mediu, suntem increzatori ca oamenii din piata vor realiza ca, sub conducerea lui Konig, obtinerea celorlate permise pare facila”, a spus O'Kane.

Potrivit informatiilor postate pe site-ul companiei European Goldfields, proiectul de la Cartej prevede extragerea a 68 de tone de aur si 490 de tone de argint, care la valoare actuala ar insemna 3 miliarde de dolari, in conditiile in care o uncie de aur este cotata la circa 1.100 de dolari, in vreme ce uncia de argint este cotata la circa 17 dolari.

Statul roman detine restul de 20% din cadrul proiectului, prin intermediul companiei Minvest Deva, aceeasi care are circa 20% si din proiectul Rosia Montana, aflat in posesia Gabriel Resources, o alta companie miniera din Canada.

Sursa foto: European Goldfields

Citeste si In vizita la Rosia Montana: Fiecare locuitor care a vandut canadienilor a primit aproape 47.000 $