Compania siderurgica ArcelorMittal Galati pregateste noi valuri de concedii fortate si somaj tehnic pentru doua laminoare, de tabla groasa si de benzi la rece, unde lucratorii nu au de lucru, pe fondul lipsei de comenzi.
Directorul general al combinatului siderurgic din sudul Moldovei, Thierry Le Gall, a declarat ca unitatea va recurge in continuare la masuri precum trimiterea angajatilor in concediu de odihna sau chiar in somaj tehnic. Ele se vor aplica, insa, sectorial, acolo unde nu exista incarcare. In prezent, aceasta problema este intalnita in Laminorul de Tabla Groasa (LTG) si in Laminorul de Benzi la Rece (LBR), potrivit NewsIn.

"Problemele de astazi sunt legate de LTG si LBR. In martie, vom avea portiuni de concediu luate mai devreme, pentru un numar limitat de persoane. Daca va fi nevoie, vom avea si somaj tehnic in lunile urmatoare", a afirmat Thierry Le Gall.

Luna aceasta, circa 700 de muncitori din cele doua laminoare vor fi afectati de masura concediului fortat. Compania nu a stabilit, deocamdata, cate zile vor petrece acasa, prin rotatie, componentii acestui lot.

Cele doua laminoare, LTG si LBR, au fost afectate de plecari temporare, de cinci sau zece zile, si in ianuarie 2010, dar si in ultimul trimestru din 2009. Atunci, ca si acum, cauza a fost lipsa de comenzi de tabla groasa si de benzi la rece. Laminoristii din LTG si LBR au mai fost trimisi acasa in vara si in primavara anului trecut, dar atunci au stat acasa si colegii din celelalte sectoare ale combinatului.

Acum, insa, colegii lor din fluxurile calde au de lucru si nu sunt amenintati de asemenea masuri. "Pe fluxul cald - aglomerare, funale, otelarii, laminare la cald - nu sunt probleme. De exemplu, zincarea este 100% ocupata si incercam sa o mentinem asa", a spus Thierry Le Gall.

Nu se pune, insa, problema unor angajari masive,
dar nici a unor concedieri colective. "Nu vreau sa trimit in comunitate speranta ca vom avea o angajare masiva. Sigur ca, daca vom avea nevoie de competente specifice, vom angaja cativa oameni.

Pe de ata parte, am oprit schema de plecari voluntare si nu o vom redeschide. Obiectivul este sa ne desfasuram activitatea cu personalul pe care il avem acum", a precizat Thierry Le Gall, CEO ArcelorMittal Galati.

Oficialul a adaugat, totusi, ca unitatile siderurgice din vestul Europei produc de doua ori mai mult otel decat la Galati, avand de trei ori mai putini oameni. Combinatul din sudul Moldovei a incheiat anul 2009 cu o productie de 1,7 milioane de tone de otel si cu o schema de personal restransa la 9.300 de oameni. Estimarile pentru 2010 arata ca unitatea va produce 2,2-2,5 milioane de tone, urmand sa-si dubleze capacitatea de productie la 4 milioane de tone in 2011, cand va reporni cel mai mare furnal de pe platforma, Furnalul 5, aflat acum in reparatie capitala si modernizare.

La inceputul anului 2009, cand comenzile de otel s-au prabusit, productia combinatului galatean a coborat la minus 60% din volumul inregistrat in 2008. De atunci, ea a urcat treptat, stabilizandu-se acum la minus 35% din productia pe 2008.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri