SunE: 20% din bugetul pentru sectorul energetic trebuie sa mearga spre energiile regenerabile

Aproximativ 20% din bugetul pentru sectorul energetic national trebuie sa mearga spre energiile regenerabile, potrivit Asociatiei Patronale Surse Noi de Energie (SunE).
In aceste conditii, 10.000 de case verzi ar putea produce o treime din capacitatea unui rector nuclear.

Din 2010 bugetul acordat energiei regenerabile ar trebui sa atinga cota de 20 de procente din sumele cheltuite de statul roman pentru sectorul energetic autohton.

“Banii pe care statul roman ar trebui sa-i aloce producatorilor de energie regenerabila ar trebui pusi intr-un cos comun de Ministerul Economiei, Ministerul Constructiilor, Ministerul Mediului dar si din partea Agriculturii si Internelor, prin administratiile locale”, declara Manuela Draghicescu, Director Executiv SunE.

Tintele asumate de Romania fata de U.E. in ceea ce priveste productia de energie regenerabila sunt la un plafon de 24 de procente din totalul consmului national pana in 2020.

Una dintre cele mai importante masuri ar fi ca legislatia sa prevada express ca in Romania costul de rascumparare a energiei regenerabile produse casnic sa reprezinte un tarif fix de 0.5 euro/Kwh.

"In prezent acest transfer este imposibil de realizat si daca s-ar realiza, cu eforturi mari de vointa, operatorul energetic nefiind pregatit pentru aceasta schimbare, nu ar plati producatorului casnic mai mult de 0.25 eurro/Kwh – varianta optimista bazata pe certificate verzi»", spune Draghicescu.

Legislatia trebuie sa fie foarte clara in acest sens, pentru a delimita clar producatorii casnici, mici, de marii producatori de energie. Astfel, legislatia trebuie sa prevada ca puterea instalata de maxim 40 Kw varf sa reprezinte o capacitate granita a micilor producatori incurajati. Aceasta putere instalata poate fi cu usurinta amplasata pe acoperisul resedintelor sau a unor mici hale de productie sau ateliere.

Legislatia trebuie de asemenea sa prevada faptul ca sistemele acceptate intr-un program national sa fie conforme cu un anumit standard de calitate. Pentru sistemele fotovoltaice ar trebui luat ca standard un termen de cel putin 25 de ani de garantie, cu o functionare in acest timp la un randament de 80 de procente.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri