Un numar de 250 de angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor primi astazi deciziile de desfacere a contractelor individuale de munca, in baza programului de disponibilizare de personal din acest an.


Peste 90% dintre cei care vor fi disponibilizati indeplinesc conditiile de pre-pensionare, potrivit conducerii SNLO. Persoanele respective vor beneficia, pe langa platile compensatorii acordate de SNLO, si de ajutorul lunar de somaj pe care statul il ofera in asemenea situatii.

„Disponibilizarile se vor face in baza prevederilor OUG 116 si minerii vor primi plati compensatorii de 29.000 de lei de persoana, se vor acorda venituri complementare de la nivelul ajutorului de somaj pana la ajungerea la nivelul salariului mediu pe economie, pe o perioada cuprinsa intre 20 si 24 de luni, in functie de vechime. De asemenea, se va considera perioada de doi ani ca stagiu complet de cotizare in grupa speciala de munca pentru cei care vor iesi la pensie. Astfel, cei care vor pleca din sistem vor beneficia de anumite facilitati“, a declarat Daniel Burlan, directorul general al SNLO, citat de NewsIn.

SNLO are in prezent aproximativ 8.500 de salariati si este cel mai mare producator de carbune din Romania. Compania a inregistrat anul trecut pierderi de 50 de milioane de lei, duble fata de cele din 2008, iar productia de lignit a SNLO a scazut cu 20%, la 14,44 milioane tone.

Angajatii SNLO vor intra in somaj tehnic in perioada 29 martie-11 aprilie a.c. Masura este luata ca urmare a cererii scazute de carbune inregistrata in ultima perioada. In perioada somajului tehnic, minerii vor primi 75% din salariu. “Motivul principal al hotararii de a-i trimite pe salariati acasa o perioada este legat de scaderea treptata a livrarilor de carbune catre complexurile energetice si catre centralele termice. Este o masura la care am apelat si anul trecut de doua ori si am reusit sa mai facem economii”, a spus Daniel Burlan, directorul SNLO.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si