Agentia Regionala de Dezvoltare Nord-Est a reziliat 17 contracte semnate cu firme din judetele Moldovei, dupa ce beneficiarii nu au putut asigura cofinantarea sau au renuntat la proiect din cauza procedurii complicate de implementare.
Cele cele 17 firme accesasera 1,5 milioane de euro, valoarea totala a proiectelor fiind de aproximativ 2,7 milioane de euro, scrie NrewsIn.

Firmele care au pierdut banii europeni activeaza in domenii precum constructii (sase), prestari servicii (trei), IT, sanatate si consultanta (cate doua), industria mobilei si imobilare (cate una).

Contractele au fost semnate in perioada aprilie - iulie 2009, cu termen de implementare cuprins intre trei si 18 luni. Cele mai multe firme sunt din judetele Suceava (opt) si Iasi (cinci). Alte doua firme din Neamt si cate una din Vaslui si Bacau au pierdut, de asemenea, fonduri europene.

"Eu am solicitat rezilierea contractului pentru ca nicio banca nu a vrut sa ne acorde credit, desi am prezentat si garantii imobiliare. O alta problema a fost si intarzierea Guvernului in aprobarea proiectului", a declarat administratorul firmei SC Ingra Constec SRL din Iasi, Vasile Muraru.

Firma ieseana reusise atragerea a aproape jumatate de milion lei pentru un proiect in domeniul constructiilor.

Gheorghe Lupu, administratorul firmei SC Structuri Constructii SRL, din Onesti, sustine ca procedura de lucru in atragerea fondurilor europene favorizeaza unele firme in detrimentul altora.

"Eu aveam baza de finantare, se poate lucra si fara banci. Eu nu am avut decat din partea guvernantilor opozitie. Au existat atat de multe tergiversari, modul lor de lucru este extraordinar de stufos si cred ca este facut prin prisma unor anumite firme care fac asemenea implementari.

Sistemul ar trebui sa fie mult mai simplu, fara atatea impedimente. Nu au niciun interes sa faca aceste proiecte decat la cei care cotizeaza", a sustinut Gheorghe Lupu, a carui firma a accesat aproape 600.000 de lei pentru achizitionarea de utilaje.

Pentru contractele mici, ce prevedeau cofinantari ale beneficiarilor de pana in 10.000 de euro, administratorii firmelor spun ca au gasit deschidere la banci, insa au renuntat la proiecte din cauza crizei economice care a afectat domeniile in care activeaza. Un exemplu in acest sens este firma SC Expert Eval SRL, din Piatra Neamt, care a atras 63.000 lei, dar a renuntat ulterior la proiect.

Proiectele au fost depuse pe domeniul de interventie 4.1, in cadrul Programului Operational Regional 2007 - 2013 (POR), privind dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanta regionala si locala.

Pana la mijlocul lunii martie 2010, 56 de firme din Regiunea Nord-Est au obtinut fonduri de aproximativ 42 de milioane de euro, reprezentand 18% din totalul finantarii accesate pana acum de beneficiari din zona Moldovei pe POR, respectiv de 232 milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri