Cel putin 20% din firmele din Romania au fost supuse dublei impozitari in 2009 si au fost nevoite sa plateasca impozit anual pe profit de pana la 30% din cauza faptului ca impozitul minim nu a putut fi dedus la finalul anului, prin regularizare, la competarea declaratiei privind impozitul pe profit.

Firmele de consultanta din fiscalitate s-au confruntat cu mari probleme la sfarsitul anului 2009, cand a trebuit completata declaratia anuala privind impozitul pe profit. Daca o firma a inregistrat intr-un trimestru pierderi a fost nevoita sa plateasca impozitul minim, iar in alte trimestre aceeasi firma a platit impozitul pe profit, scrie NewsIn.

Problema este ca acest forfetar nu se poate deduce la regularizarea finala de la sfarsit de an, iar in aceasta situatie se regasesc cel putin 20% din firmele din Romania. Practic aceste firme au sponsorizat statul in 2009", a declarat Luminita Ristea, managing partner in cadrul Nexia Romania.

Consultantul fiscal a precizat ca in cazul acestor firme cota de impozit pe profit de 16% ajunge sa creasca la regularizarea activitatii firmei de la sfarsitul anului la 19% sau chiar si la 30%.

"Practic, presiunea fiscala pe cap de contribuabil a crescut si difera foarte mult de la o firma la alta. Sunt unele firme care au platit o cota de impozit de 16% in 2009, altele de 19% si altele de 30%. Se platesc niste impozite irecuperabile la stat si este o sarcina fiscala in plus, pe care o firma trebuie sa o suporte in aceste conditii de criza", a afirmat Ristea.

"Statul a reusit sa incaseze din impozitul minim peste 800 milioane lei, mult peste asteptari, insa acest efort a fost suportat de agentii economici. O alta problema a agentilor economici este legata de faptul ca au fost pusi sa plateasca un impozit pe un an fiscal mult mai bun decat 2009, respectiv 2008, cand in Romania nu se facuse inca simtita criza economica", a mai spus reprezentantul Nexia Romania.Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si