ConocoPhillips, a treia companie petroliera ca marime din SUA, intentioneaza sa isi vanda, in decurs de doi ani, jumatate din detinerea de 20% pe care o are la compania ruseasca OAO Lukoil, iar cu banii rezultati sa sprijine programul de rascumparare de actiuni, relateaza Bloomberg.
Pachetul de 10% din actiunile Lukoil, a doua companie petroliera ca marime din Rusia, a fost evaluat de ConocoPhillips la aproximativ 5 miliarde dolari, la preturile actuale, conform NewsIn.

ConocoPhillips si-a anuntat in octombrie intentia de a vinde active de 10 miliarde dolari in decurs de doi ani, cu care sa isi reduca din datorii. Compania a precizat miercuri ca se asteapta ca jumatate din suma de 10 miliarde dolari sa o obtina in acest an din vanzarea de active.

Dezinvestitiile din 2010 ar putea include si participatii la Syncrude Canada Ltd. si Rockies Express.

Compania a mai anuntat ca ia in considerare vanzarea activelor pe care le mai detine in SUA pe parte de desfacere si marketing, in conditiile in care anterior spunea si ca ar putea vinde cele mai slab dezvoltate activitati de explorare si productie din America de Nord, in limita a 10%.

ConocoPhillips a dat aproape 2 miliarde dolari in 2004 pe un pachet de 7,6% din Lukoil, detinut de guvernul rus, si si-a sporit participatia la 20% in 2006. Directorul general al Lukoil Vagit Alekperov declara ca societatea pe care o reprezinta nu intentioneaza sa isi rascumpere actiunile de la ConocoPhillips.

Lukoil a inregistrat un profit net de 1,73 miliarde dolari in ultimul trimestru al anului trecut, de la pierderea de 1,62 miliarde dolari din perioada similara din 2008, dar nu a reusit sa atinga estimarile analistilor, care mizau pe un castig de 2,1 miliarde dolari. La nivelul anului 2009, compania a inregistrat o pierdere de 7,01 miliarde dolari.

Exxon Mobil Corp. si Chevron Corp. sunt cele mai mari companii petroliere din SUA, iar OAO Rosneft este cea mai mare din Rusia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri