Cresterea numarului de operatori pe piata telefoniei mobile, scaderea tarifelor de interconectare si un sprijin real al autoritatilor pentru finantarea telefonizarii zonelor rurale sunt cele mai importante elemente ce ar permite crearea unei piete de telecomunicatii competitive in Romania, acestea sunt concluziile unui studiu realizat de Nicolae Oaca, consultant Telecom.
Chiar daca telefonia mobila este in ascensiune, comparativ cu telefonia fixa care a pierdut anul acesta, pentru prima oara in istoria acestui domeniu, un numar de 24.500 de abonati, exista anumite elemente care ne fac sa fim unici in Europa. Romania inca nu este in UE din punct de vedere al comunicatiilor si tehnologiei informatiilor.

Pe piata telefoniei mobile nu exista competitie, ci duopol. Cei doi mari jucatori, Connex - Vodafone si Orange controleaza 96% din piata, astfel incat implicarea celorlalti operatori este practic nesemnificativa. Pentru a exista o competitie reala, ar trebui sa existe macar un al treilea operator care sa aiba o cota de piata de peste 15%.

"In prezent, Zapp, al treilea operator ca marime, detine 2,8% din piata. Cosmorom ar putea fi un jucator interesant, dar necesita un partener strategic global", a mai spus Oaca. In ceea ce priveste tefonia fixa, specialistii semnaleaza doua probleme. Prima este legata de lipsa unei infrastructuri corespunzatoare, efectul fiind limitarea telefoniei fixe atat in zonele rurale, cat si in zonele rezidentiale noi. "Operatorii alternativi nu vor intra in aceste zone oricat ar fi de atractive, pentru ca investitiile sunt mult prea mari", precizeaza Oaca. Din aceasta cauza, gradul de penetrare a telefoniei fixe in Romania este printre cele mai mici din Europa. Densitatea telefonica este in medie 20%, fiind in scadere, in vreme ce in Franta, de exemplu, aceasta ajunge la 70%. In mediul rural, densitatea telefonica este chiar de 10%.

O alta problema semnalata de analisti este cea a tarifelor de interconectare. Acestea sunt considerate prea mari si au ca efect migrarea consumatorilor catre operatorii de telefonie mobila. Analistii cred ca tarifele de interconectare sunt cheia competitiei si astfel utilizatorii de telefonie fixa vor avea posibilitatea de a alege intre mai multi operatori. Valentin Popoviciu, director de dezvoltare in cadrul companiei RCS&RDS spune ca actualele tarife de interconectare practicate pe piata autohtona impiedica furnizarea serviciului de telefonie fixa la nivel local fara restrictii in privinta numarului de minute consumate. "In Statele Unite si Canada, clientii operatorilor de telefonie fixa beneficiaza de apeluri locale fara limita de minute, indiferent de retea. Acestia platesc doar contravaloarea abonamentului. Aceasta masura s-ar putea aplica si pe piata locala daca tarifele de interconectare s-ar reduce semnificativ", a apreciat Popoviciu. El estimeaza ca serviciul de telefonie fixa RDS.TEL va depasi la finele acestui an nivelul de 300.000 de abonati, cu aproape 50.000 mai mult decat in prezent. La finele lunii iunie, Romtelecom detinea o cota de piata de 96,2% in telefonia fixa, diferenta reprezentand cota insumata a operatorilor alternativi, cum ar fi RCS& RDS, Astral Telecom sau UPC Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri