Textron Marine and Land Systems este o companie din New Orleans, Statele Unite, care construieste pe langa ambarcatiuni si vehicule de razboi.

Romania, care a intrat in NATO in 2004, incearca sa isi imbunatateasca flota de vehicule blindate pentru a indeplini criteriile cerute de organizatia internationala.

Parteneriatul cu grupul american Textron a fost anuntat la cateva saptamani dupa ce Guvernul Romaniei a cerut Parlamentului sa aprobe achizitia a 24 de avioane F16 la mana a doua de la Statele Unite, arata NewsIn.

Ulterior, grupul suedez SAAB si-a anulat participarea cu avioane multirol Gripen la expozitia Black Sea Defence & Aerospace de luna aceasta, dupa ce a luat nota de recomandarea facuta de CSAT catre Parlament de a se achizitiona 24 de avioane F-16 vechi.

"Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT catre Parlament de a dezbate si adopta o decizie bazata numai pe o singura oferta (cea de avioane F-16 vechi) din cauza lipsei resurselor financiare necesare achizitionarii de avioane de lupta noi", potrivit unui comunicat al SAAB, producatorul avioanelor multirol Gripen.

De asemenea, si consortiul european Eurofighter a anuntat recent ca refuza sa mai participe la expozitia Black Sea Defence and AeroSpace, ca urmare a recomandarii CSAT.

Aerostar Bacau a sprijinit fortele armate ale Romaniei si NATO din 1953. Reprezentantii companiei au spus ca prin acest parteneriat capacitatea de productie a Aerostar va fi imbinata cu expertiza in domeniu a Textron.

Producatorul de piese pentru avioane a raportat pentru 2009 un profit net de 10,21 milioane lei (2,41 milioane euro), in crestere cu 7% fata de 2008, pe fondul unui avans modest al cifrei de afaceri.

Compania americana a livrat din 2004 peste 2.600 de vehicule blindate catre Armata Statelor Unite si alti clienti de la nivel international. Majoritatea acestor blindate sunt folosite in cadrul razboaielor din Irak si Afganistan.