Depozitul definitiv de deseuri radioactive de la Baita-Bihor, singurul de acest gen din Romania, ar urma sa fie modernizat in acest an cu 1,8 milioane euro, din care o treime sunt fonduri europene, a declarat presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive, Ion Nastasescu.

"Ne-au fost aprobate deja 600.000 euro din fonduri europene, iar restul de 1,2 milioane euro vor fi asigurate de la bugetul de stat, cel mai probabil la prima rectificare de buget. Daca statul nu ne da acesti bani, vom pierde si fondurile europene", a declarat Ion Nastasescu, pentru NewsIn.

Potrivit acestuia, investitiile ar urma sa fie realizate in modernizarea ventilatiei depozitului, a canalelor de evacuare a apelor de infiltratie in depozit, in realizarea unui laborator si a unui vestiar pentru oamenii care lucreaza acolo.

"Modernizarea depozitului va fi gata pana la sfarsitul acestui an", a adaugat presedintele Agentiei Nucleare si pentru Deseuri Radioactive.

Depozitul national de deseuri radioactive Baita-Bihor a inceput sa functioneze in 1985 si se prefigureaza ca va functiona pana cel mai tarziu in 2039, dupa care se va inchide. Depozitul este coordonat de Institutul National de Cercetare–Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei" (IFIN-HH).

Capacitatea depozitului de la Baita-Bihor este de 22.000 butoaie, majoritatea a cate 220 litri. In prezent, acesta este ocupat in proportie de 40%, adica 8.000 butoaie. In fiecare an, aici sunt depozitati 15 metri cubi deseuri radioactive de joasa si medie activitate, de viata scurta, produse in activitati de aplicatii industriale, medicale si de cercetare.

Acesta este situat la o altitudine de 840 m, in doua galerii de exploatare abandonate ale minei de uraniu Baita. Depozitul a fost proiectat pentru a depozita definitiv circa 5.000 metri cubi deseuri institutionale slab si mediu active.

Agentia Nucleara si pentru Deseuri Radioactive este o institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si a rezultat in urma comasarii Agentiei Nucleare (AN) cu Agentia Nationala pentru Deseuri Radioactive (ANDRAD).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Primul program de curatare de deseuri a litoralului Marii Negre