Proiectul, intitulat “Siguranta in Constructii, se va desfasura in perioada decembrie 2009 – noiembrie 2010 si va targeta in principal judetele Dambovita si Vaslui, precum si orasul Tulcea.

Proiectul, finantat prin intermediului Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), care pune la dispozitia Romaniei fonduri europene de peste 4,2 mld. de euro pentru pregatirea fortei de munca, se va finaliza cu 33.600 de ore de formare profesionala pentru peste 1.200 de angajati din sectorul constructiilor.

“Scrierea proiectului a durat circa trei saptamani, iar finalizarea a avut loc in decembrie 2008, luna in care a fost trimis catre Autoritatea de Management (institutie din Ministerul Muncii care coordoneaza POSDRU- n.red.). Implementarea proiectului a inceput la sfarsitul anului trecul. Cel mai dificil a fost inainte de inceperea proiectului, pentru ca a trebuit sa adunam date din teritoriu prinvind securitatea in munca”, spune Gabriela Popescu, directorul proiectului.

Popescu ocupa si functia de director executiv in cadrul companiei de consultanta Depro Inovatie, care a reusit sa primeasca o finantare de 4,5 mil. euro in 2008, pentru un proiect care presupune formarea profesionala a cateva mii de femei din mediul rural.

Aproximativ 13 milioane de oameni lucreaza oficial in constructii la nivelul Uniunii Europene (UE), iar anual au loc 850.000 de accidente de munca, din care 20% in constructii. Nerespectarea cerintelor de siguranta in munca costa UE peste 75 de miliarde de euro anual.