Astfel, "Compania Nationala Hidroenergetica SA se infiinteaza cu pastrarea Hidroelectrica SA ca entitate juridica cu patrimoniul ce ramane din Hidroelectrica dupa divizare, aceasta din urma schimbandu-si denumirea in CN Hidroenergetica SA, concomitent cu absorbtia de catre aceasta a unor filiale ale Hidroelectrica SA si Termoelectrica", se arata intr-un proiect de Hotarare de Guvern postat pe site-ul MECMA.

Reprezentantii Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate din Romania, au declarat, potrivit NewsIn ca, in acest mod, compania isi va mentine existenta si va fi simplificat totodata, din punct de vedere juridic, procesul infiintarii Hidroenergetica, unul din cei doi mari giganti energetici rezultati in urma reorganizarii sectorului energetic din Romania.

Potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de act normativ, infiintarea Hidroenergetica, in varianta initiala publicata in Monitorul Oficial din 5 februarie, ar fi intarziata de reinnoirea si emiterea autorizatiilor, avizelor, aprobarilor si certificarilor necesare.

"Este esential pentru procesul de reorganizare a producatorilor de energie electrica si termica ca noile companii nationale a caror infiintare este propusa de Hotararea Guvernului nr. 56/2010 sa aiba loc intr-o perioada cat mai scurta de timp si, in orice caz, pana la 30 iunie 2010. Infiintarea CN Electra si a CN Hidroenergetica, conform metodei de reorganizare avute in vedere de varianta initiala a Hotararii Guvernului nr. 56/2010, ar putea fi intarziata de formalitatile cerute pentru reinnoirea / emiterea de catre autoritatile, organismele si celelalte entitati competente (de exemplu ANRE, OPCOM, Transelectrica), a licentelor, autorizatiilor, avizelor, aprobarilor si certificarilor necesare pentru indeplinirea, in conditii de legalitate, a obiectului de activitate de catre companiile nationale sus-numite", se mai arata in proiect.