"Prin acest proiect intentionam sa valorificam flexibilitatea centralei pe gaze de la Brazi. Cu un portofoliu care include atat capacitati pe gaze, cat si capacitati ce utilizeaza surse alternative beneficiem de avantajele ambelor tehnologii. Diversificarea activitatilor noastre prin producerea de electricitate din surse eoliene corespunde eforturilor noastre de dezvoltare durabila. Pe termen mediu, prin valorificarea complementaritatii gazelor naturale si a energiei electrice, cat si prin abordarea de proiecte in domeniul energiilor alternative Petrom va face trecerea de la o companie pur petroliera la o companie energetica", a declarat Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Amplasat intr-o zona cu potential eolian deosebit, proiectul achizitionat de Petrom va fi echipat cu turbine Vestas-V90, pentru care au fost incheiate contracte de achizitie. Avand in vedere potentialul ridicat al zonei, Petrom evalueaza posibilitatea de a extinde capacitatea proiectului la 54 MW.

Constructia este estimata sa inceapa in cursul acestui an, urmand a fi finalizata la jumatatea anului 2011, potrivit documentului.

"In conditiile unei cereri de electricitate in crestere pe termen lung si al rolului din ce in ce mai important al electricitatii - avand in vedere ca nu este generatoare de CO2 -, strategia noastra in acest domeniu vizeaza un portofoliu echilibrat de proiecte, atat din surse conventionale, cum ar fi gazele naturale, dar si din surse alternative. Pentru acest proiect vom investi circa 100 milioane de euro, buget care include atat achizitia, cat si dezvoltare", a precizat Gerald Kappes, membru al directoratului Petrom, responsabil pentru gaze, energie si produse chimice.

Petrom are un capital social de 56,64 milioane lei, impartit in 5,66 miliarde actiuni cu o valoare nominala de 0,1 lei. Cel mai mare actionar al companiei este OMV Austria, in timp ce Ministerul Economiei are 20,63%, iar Fondul Proprietatea - 20,11% din capital.

Valoarea de piata a companiei este de 19,82 miliarde lei (4,8 mld. euro), conform ultimului pret de 0,35 lei/actiune.