Consiliul va evalua preluarea producatorului de lactate Delaco de catre compania Bongrain Europe din punct de vedere al compatibilitatii acesteia cu un mediu concurential normal.

Potrivit Legii Concurentei (nr. 21/1996) sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute in acest act normativ. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10 mil. euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care realizeaza pe teritoriul Romaniei, fiecare, in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a 4 mil. euro.

Grupul francez Bongrain, unul dintre cei mai mari jucatori din piata mondiala a branzeturilor, a intrat in luna martie in actionariatul firmei Delaco, lansata in 1996 de omul de afaceri Tudor Comaniciu, prin achizitia unui pachet majoritar de actiuni.

Bongrain Europe SAS este membra a grupului Soparind Bongrain, cu activitate in domeniul productiei de branzeturi si alte produse lactate. In Romania, Bongrain detine controlul unic asupra societatii Casa Branzeturilor.

Inceputa ca o afacere de familie, in anul 1996, Delaco este in prezent unul din cei mai importanti jucatori pe piata locala a branzeturilor, iar in 2008 a inregistrat afaceri de 185 milioane de lei (50 de milioane de euro).

Planul de afacere pentru Delaco l-a constituit chiar lucrarea de licenta a lui Tudor Comaniciu. "Numele companiei este o prescurtare a sintagmei «de la Comaniciu»”, spunea Tudor Comaniciu intr-un interviu acordat Wall-Street.

Compania Delaco a fost la inceput specializata in productia de lactate proaspete. Incepand cu anul 2000, Delaco s-a concentrat pe distributia de branzeturi si alte produse lactate provenite din Germania, Austria, Franta si Olanda.

Anterior tranzactiei, actionarii Delaco erau Tudor Comaniciu cu 56,17%, fratele sau, Dragos Comaniciu cu 28% si inca doi actionari, Victor Vartolomei (14, 08%) si Romulus Dumitru (1,75%).