"Printr-o investitie de aproximativ doua milioane de euro, compania Transgex detine in prezent 2 hectare de sera in Livada, judetul Bihor, in scopul producerii de rosii in spatiu protejat. Apa geotermala, folosita ca sursa de energie, este nepoluanta, aceasta fiind extrasa dintr-un foraj de mare adancime din apropierea satului Livada", se arata intr-un comunicat al companiei.

Astfel, numai in cursul anului trecut s-au obtinut peste 700 de tone de pe cele 2 hectare, ceea ce inseamna o recolta de trei ori mai mare comparativ cu randamentul din sistemul clasic al serelor. Primele 100 de tone din recolta obtinuta in acest an sunt deja comercializate in judetele Bihor, Cluj, Sibiu, dar si in Ungaria. Compania intentioneaza suplimentarea suprafetelor de sera in scopul extinderii, respectiv al comercializarii acestor produse pe pietele din Comunitatea Europeana.

"Obiectivul companiei, acela de a obtine minimum 800 de tone de rosii de pe cele 2 hectare, are la baza investitiile destinate modernizarii proceselor tehnologice. Inainte de infiintarea noii culturi de rosii din acest an, s-a montat un sistem special de ventilatie prin care se asigura o temperatura uniforma pe toata suprafata spatiului de sera. Astfel, toate plantele au acelasi microclimat, oferind conditii prielnice pentru o dezvoltare armonioasa, cu efect pozitiv asupra productiei", mai informeaza comunicatul Transgex, citat de NewsIn.

De asemenea, a fost pus in functiune sistemul de bioxid de carbon, veriga tehnologica aparte care stimuleaza procesul de fotosinteze si asigura plantelor o mai buna dezvoltare. Reprezentantii Transgex spun ca aceste masuri au ca rezultat o crestere a productiei de rosii cu 15-20% la hectar.

"In plus, urmeaza a se amenaja si pune in functiune un depozit frigorific cu o capacitate de 30 tone, investitie ce se ridica la 50.000 euro. Racirea spatiilor de depozitare se realizeaza pe sistemul conversiei apei geotermale pentru obtinerea racirii aerului", conform comunicatului.

Compania mai precizeaza ca, pentru o fructificare uniforma, se folosesc bondari pentru polenizare, cu efect pozitiv asupra cantitatii si calitatii productiei. Solutia adoptata pentru combaterea daunatorilor este una biologica, deoarece nu se folosesc niciun fel de insecticide sau ierbicide.

Incalzirea cu apa geotermala a serelor este folosita si in Islanda. Principalul avantaj al acestei metode il reprezinta reducerea costurilor de incalzire comparativ cu orice alt tip de combustibil, cu efect pozitiv asupra mediului.

Transgex are activitati in partea de vest a tarii, intrucat actionarii companiei sustin ca in alta parte nu renteaza.

Sursa foto: transgex.ro