Compania Iberdrola Renovables din Spania a primit de la transportatorul national de electricitate Transelectrica drepturile de a dezvolta proiecte de productie energie electrica din surse eoliene de 1.500 MW, in Dobrogea, compania intentionand sa dezvolte 50 de ferme eoliene intre 2011 si 2017.

"Productia planificata va permite gigantului spaniol sa genereze in Romania suficienta energie cat sa aprovizioneze aproximativ un milion de gospodarii, precum si sa reduca emisiile anuale de dioxid de carbon cu 2,6 milioane tone", se arata intr-un comunicat publicat de companie pe pagina sa de internet.

Iberdrola Renovables isi implementeaza toate proiectele din Romania cu firma Eolica Dobrogea (detinuta de grupul elvetian NEK si companiile romanesti C-Tech si Rokura). Eolica Dobrogea are sarcina de a dezvolta proiectele, de a planifica si de a obtine permisele de constructie, in timp ce Iberdrola Renovables este responsabila de construirea si exploatarea fermelor eoliene, potrivit NewsIn.

Totodata, compania intentioneaza sa inceapa in acest an constructia primei sale ferme eoliene din Romania, proiectul de 80 MW de la Mihai Viteazu. Acest proiect nu se incadreaza in noua concesiune acordata de catre guvernul roman, dar va fi, de asemenea, situat in regiunea Dobrogea. Acest parc eolian va fi pus in functiune in ianuarie 2011, mai informeaza comunicatul companiei.

Iberdrola Renovables si-a deschis primul birou la Bucuresti in 2009, ca parte a planului sau de a-si intari prezenta in Europa de Est. Compania detine deja parcuri eoliene functionale in Polonia (161 MW) si Ungaria (50 MW) si lucreaza la proiectele din Estonia (unde implementeaza cea mai mare ferma eoliana din aceasta tara, de 150 MW) si Bulgaria.

Iberdrola Renovables activeaza in 23 de tari si este lider in capacitatea instalata (cu aproape 11.294 MW la incheierea primului trimestru al anului 2010) si de productie de energie (de peste 6.812 milioane kWh).Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Transelectrica intra in hora dividendelor suplimentare