In varianta in care Luca are cistig de cauza, actiunile Petrom vor fi cumparate de Credit Suisse. Ulterior, aceasta le va vinde, iar diferenta dintre acest pret si cel de cumparare va fi impartita, in mod egal, salariatilor. Ei nu vor vedea nici o actiune.
Liviu Luca a povestit, in exclusivitate pentru Cotidianul, mecanismul prin care Asociatia Salariatilor Petrom intentioneaza sa cumpere cele 8% din actiunile Petrom. Conform acestuia, a fost incheiat un acord cu banca Credit Suisse First Boston (CSFB) care va cumpara, de la Ministerul Economiei si Comertului (MEC), pachetul de 8% din actiunile Petrom. Banca plateste pentru aceste actiuni circa 235 de milioane de euro, imprumutind, practic, Asociatia Salariatilor. Liviu Luca sustine ca nu toti cei 73.000 de salariati reprezentati de PAS au bani sa-si cumpere pachetul, astfel incit de acest lucru se va ocupa CSFB. In continuare, banca va cauta un cumparator pentru intregul pachet de actiuni. Dupa vinzare banca isi va recupera imprumutul, iar diferenta de bani va fi impartita, insa tot de catre banca, direct salariatilor, in mod egal, pentru a fi evitata orice suspiciune.

In acest moment, noi reprezentam 73.000 de oameni. Dintre acestia, avem semnate conventii notariale cu 55.000, pentru ca aveam nevoie de jumatate plus unu pentru a putea avea imputernicire in AGA. Toata lumea crede ca noi cumparam niste actiuni ieftine, le vindem scump si vrem sa facem ceva cu diferenta. Banii nu vor intra, insa, in PAS sau in Petromservice, ci banca va cumpara direct actiunile, le va vinde tot banca si tot ei vor imparti oamenilor diferenta de bani, ne-a declarat Liviu Luca, a carui asociatie este consiliata in aceasta afacere de Sorin Ovidiu Vintu.

Va spun sincer ca nu as avea nimic impotriva sa fur 235 de milioane de euro, dar ce banca este nebuna sa imi dea mie pe mina acesti bani?, s-a intrebat Luca.

Daca statul nu doreste sa recurga la solutia propusa de PAS si considera ca este mai bine sa dea actiunile salariatilor, individual, atunci trebuie sa infiinteze o agentie la care sa vina toti cei 73.000 de oameni sa semneze contracte, este de parere Gheorghe Supeala, consilier in cadrul Petromservice. Acesta ne-a precizat, de asemenea, ca decizia va imbraca, cel mai probabil, forma unei ordonante de urgenta, care va modifica Legea privatizarii Petrom.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Dividende 2018: Brokerii se asteapta la distributii din rezerve
Setari Cookie-uri