Dupa primul trimestru al anului in curs, care succede o perioada in care piata fortei de munca s-a contractat puternic, recruiterii online resimt primele semne ale stabilizarii: mai multe anunturi de angajare si dublarea ofertelor de munca pentru specialistii in resurse umane.
“In primul trimestru al anului in curs, pe site-ul de recrutare Myjob s-au inregistrat 25.658 de locuri de munca disponibile, cu aproximativ 30% mai mult fata de finalul lui 2009. Ritmul de postare de noi anunturi de recrutare variaza intre 100 si 150 de joburi/zi, deci putem afirma ca piata muncii este pe drumul cel bun. Un semn clar al revenirii este dublarea numarului de joburi disponibile in domeniul resurselor umane”, afirma Adela Rapeanu, expert in comunicare pentru site-ul de recrutare Myjob, detinut de grupul de firme NetBridge, cu peste jumatate de million de clienti unici in luna martie a acestui an.

Si eJobs, liderul in recrutare online, cu 1,7 milioane de clienti unici in martie, potrivit Studiului de Audienta si Trafic Internet (SATI), a resimtit o infuzie a anunturilor de angajare, in crestere cu 20-30% raportat la ultimul trimestru al anului trecut, spune Laura Chilom, consultant HR in cadrul eJobs.

Similar, site-ul de recrutare BestJobs, cu peste un milion de clienti unici, a raportat o crestere cu 15% a numarului aplicantilor in primele trei luni.

Cei mai activi angajatori vin din domeniile vanzarilor, IT&C, comert, inginerie si serviciu clienti, industrii mai putin zguduite de criza, care acum incep sa se repozitioneze pe piata prin strategii de crestere moderata a productivitatii si a numarului de angajati. Anunturile site-urilor de recrutare privind majorarea volumului ofertelor de munca vine dupa ce rata somajului in luna martie a ajuns la cota de 8,36%, in crestere cu numai 0,06% fata de luna februarie. Comparativ, in februarie rata somajului a avansat cu 0,2% fata de prima luna a anului.

De exemplu, in sectorul IT&C companiile Alcatel si HP au demarat procese de recrutare in masa, pentru 300 si respectiv 600 de noi locuri de munca. “In domeniul IT situatia in ceea ce priveste ofertele de munca a fost vizibil mai buna decat in majoritatea celorlalte domenii pe tot parcursul anului 2009. Daca in perioada octombrie - decembrie numarul ofertelor in domeniu s-a ridicat la peste 15.000, in lunile de inceput ale anului curent, cifra a crescut cu 7%”, spun reprezentantii BestJobs.

“Si cei care au pariat pe o specializare politehnica sau care detin bune abilitati de negociere si relationare sunt rasfatatii acestei perioade, datorita numarului crescut de foerte in sectoarele inginerie si vanzari. La polul opus se afla cei care-si doresc un job intr-o institutie de stat, in Cercetare sau in Arta / Cultura – aceste trei sectoare nu angajeaza mai deloc la inceput de 2010”, sustine Rapeanu.

Cu toate acestea, volumul anunturilor pentru joburi entry-level (n. red. angajati cu 0-12 luni experienta in munca), unul dintre indicatorii importanti ai revenirii pietei fortei de munca, se mentine la la cote similare cu cele inregistrate in 2009. eJobs afiseaza pentru primele trei luni ale anului 11 200 de job-uri, aproape o cincime din volumul total de anunturi, in timp ce BestJobs estimeaza 3.000 de oferte entry-level numai pe luna martie. Afla cand isi revine piata fortei de munca pentru tineri

“Din cele 25.568 de oferte de munca disponibile in primele trei luni ale anului,
o cincime sunt joburi de entry-level si se adreseaza candidatilor cu o experienta in campul muncii sub un an, fata de aproape 40% din totalul joburilor din perioada similara a anului trecut”, afirma Rapeanu.

Un studiu recent realizat de institutul Data Media, la solicitarea Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), arata ca aproximativ 62% dintre tinerii someri cu varste intre 15 si 25 de ani isi cauta un loc de munca de jumatate de an, in timp ce alti 32% figureaza ca neangajati de peste sase luni. Cercetarea a fost realizata pe un esantion reprezentativ de 500 de tineri, in ultimele doua luni ale anului trecut. Intervalul de variatie a marjei de eroare este de 4 procente.

Afla aici care au fost marii angajatori in primele luni din 2010.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri