Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat azi, la Targu Mures, ca a discutat cu patronii combinatul chimic Azomures si a primit din partea acestora asigurari ca vor lua un credit pentru investitiile promise in utilaje si echipamente pentru protectia mediului.

La inceputul anului, ministrul a amenintat Azomures ca ii retrage autorizatia de mediu, afirmand chiar ca autorizatia emisa in 2007 „era prea generoasa cu investitorii”. Drept urmare i-a convocat pe patronii turci si i-a somat sa faca investitii.

„In urma discutiilor, conducerea combinatului din Turcia a solicitat o intalnire la Bucuresti. A venit domnul Fuat Kalgay, presedintele CA, si Yetkin Erman. Dupa ce am prezentat punctul de vedere al ministerului, care a fost foarte ferm, si le-am spus ca daca nu vin cu o oferta care sa contina investitii mai multe si sa demonstreze ca cel tarziu pana la sfarsitul anului 2011 pot reduce poluarea, am primit un material cu anumite angajamente. Va fi o investitie suplimentara de 22 de milioane de dolari, care in cel mai tarziu un an sa reduca drastic poluarea la turnurile de amoniac. Vor inalta cosurile de evacuare si construi o instalatie de granulare si solidificare pentru instalatia de azotat de amoniu si una pentru sectia de ingrasaminte. O alta investitie care o vor face pana in 2015, de 116 milioane de dolari, una mai complexa de modernizare a instalatiilor de amoniac si uree”, a declarat Borbely la inceputul anului.

Ministrul a adaugat ca vrea sa le dea sansa patronilor turci de a lua creditul si de a face investitiile pentru mediu, dar ca in cazul in care nu o vor face va pune imediat in discutie autorizatia de mediu, informeaza NewsIn.

„Eu i-am chemat si am fost foarte ferm. Ei atunci s-au angajat la doua investitii majore, pana in 2015, respectiv 2011. A fost, de atunci, o corespondenta si discutii cu Agentia Regionala de Protectie a Mediului, cu domnul Nagy Iosif saptamana trecuta. Conducerea Azomures a dat doua adrese catre noi prin care spun ca sunt in relatie cu bancile pentru a lua credit sa faca aceste investitii. O parte din bani nu-i au. Nu pot obtine creditul, daca acum incepem sa reanalizam autorizatia de mediu primita in 2007. Am cerut o hartie oficiala ca respecta termenele de investitii si ei au aratat documente oficiale de la banci de cerere de credit. Daca pana la sfarsitul anului vad ca nu au luat creditul si nu incep investitia, atunci imediat discutam autorizatia de mediu, dar sa le dam sansa sa ia creditul”, a declarat Borbely Laszlo.

Ministrul Mediului a participat la Targu Mures la demararea campaniei „Ofensiva Verde Continua!”derulata sub patronajul ministerului.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Azomures vrea sa creasca la 80% ponderea livrarilor pe piata interna