„Pentru noi, Clujul a fost cea mai buna locatie din Romania. Am vizitat Zalaul si Aradul, dar aveam nevoie de forta de munca si apropierea de universitate, comasate. Combinarea acestor doi factori ne-a adus la Cluj. La toate astea s-au adaugat si termenii si conditiile oferite, lucruri care au fost definitorii in luarea deciziei de a ramane“, a declarat directorul general al Emerson Slovacia si al Emerson pentru Europa Centrala si de Est, George Varmuza. Tot el va fi si directorul SC Emerson Romania SRL. El a precizat ca sediul companiei va functiona intr-o prima faza in incinta Universitati Tehnice clujene. „In cursul lunii ianuarie 2006 vom face primele angajari, pentru ca avem nevoie de personal care sa supravegheze lucrarile. Pana in 2007, intentionam sa terminam de realizat toate cladirile, iar in cinci ani vom construi constant pana la umplerea in intregime a parcului“, a mai spus Varmuza.

Conditiile contractului incheiat cu administratia Tetarom prevad ca Emerson va achizitiona terenul din parcul industrial Tetarom II cu 2 euro pe metrul patrat si va plati Tetarom o redeventa de 0,10 euro/mp. In Tetarom II, Emerson intentioneaza sa angajeze 2000 de clujeni. „Ne intereseaza atat inginerii cu experienta mai mare de 10 ani, dar vom angaja si tineri absolventi“, a precizat Varmuza. Mai ramane de vazut cum se va rezolva problema legislatiei fiscale introduse in cursul acestui an, care ii vizeaza pe marii contribuabili si pentru care oficialii clujeni nu au inca o solutie.

Tetarom I a fost inaugurat oficial

Parcul industrial Tetarom I a intrat, in sfarsit, in functiune. Realizat cu sprijin Phare, valoarea investita in construirea acestuia s-a ridicat la peste 6,4 milioane euro. In prezent, Tetarom I este ocupat de 25 de firme, investitori romani si straini axati pe productia si dezvoltarea aplicatiilor software. Cel mai mare investitor care functioneaza in Tetarom I este compania Ruwel, a carei investitie in Cluj se ridica la 60 milioane euro, conform declaratiilor oficialilor din Consiliul Judetean. Alaturi de Ruwel Romania, in Tetarom I se regasesc si companii ca Energobit SA, PMA Invest, Nivis Romania, Artsoft, Frosys, Copa Electronic SRL, Suprem SA, Alfa Global Solutions SA sau Sistec SA.

In Tetarom I vor munci aproape 2.300 de clujeni. Autoritatile judetene se gandesc deja la un nou parc industrial, chiar in conditiile in care Clujul nu mai poate oferi sufficient teren pentru un asemenea obiectiv.

„Ne vom orienta spre comunele din preajma Clujului, cum ar fi Floresti, Apahida si altele, pentru a face loc investitorilor care vor sa se stabileasca in judetul Cluj“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara.