Holcim, unul din cei mai mari trei producatori de ciment la nivel mondial, a inregistrat o scadere de 40,4% a volumelor de ciment si clincher (materia prima de producere a cimentului) vandute pe piata locala in primul trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similara a lui 2009, se arata in raportul trimestrial al producatorului de ciment.
Scaderea vanzarilor din perioada ianuarie-martie 2010 este cu 8,4% mai mare decat declinul consemnat de Holcim pe piata romaneasca la sfarsitului primului trimestru de anul trecut, fata de intervalul ianuarie-martie 2008.

La nivelul Europei, dintre toate tarile in care este prezent Holcim, doar pietele din Bulgaria si Croatia au avut o evolutie mai slaba a vanzarilor in primul trimestru comparativ cu Romania. Astfel, vanzarile de ciment si clincher ale Holcim Bulgaria au scazut cu 64,2% in primul trimestru, in vreme ce in Croatia declinul a fost de 42,7%.

Cele mai bune evolutii pentru grupul elvetian au fost in Slovacia (+55,6%), Azerbaijan (+10,3%) si Belgia (9,3%).

Declinul vanzarilor din Romania in primele trei luni a avut loc in conditiile in care Holcim a redus preturile locale la ciment, calculate in lei, cu 9,9% fata de primul trimestru al anului trecut.

Totodata, vanzarile de agregate ale grupului elvetian in Romania au scazut, in aceeasi perioada, cu 35%, in vreme ce preturile pe acest segment au crescut cu 36,1%.

Pentru 2010, Holcim Romania are doua scenarii in ceea ce priveste evolutia vanzarilor si a cifrei de afaceri.

“Scenariul realist prevede o scadere de pana la 5% a cifrei de afaceri, fiind posibila insa o stagnare la nivelul lui 2009. Pe de alta parte, scenariul pesimist ar putea aduce o scadere cu 20% a vanzarilor si implicit a cifrei de afaceri. Totul depinde insa de ceea ce se va intampla in al doilea semestru, pentru ca primul este compromis din cauza lunilor de iarna. Daca va fi crestere economica, atunci inseamna ca si sectorul constructiilor va fi pe crestere”, spunea in martie Markus Wirth, seful Holcim Romania.

Referitor la evolutia pietei de ciment in 2010, Wirth estima o scadere 0-5%.

Potrivit datelor Patronatului Industriei din Ciment si Altor Produse Minerale (CIROM), productia de ciment a scazut anul trecut cu 27,8%, de la 10,7 milioane de tone in 2008 la aproximativ 7, 72 de milioane de tone.

Totodata, consumul de ciment a depasit cu putin 8 milioane de tone anul trecut, in scadere cu circa 30% fata de 2008. Anul trecut, doar 270.000 de tone de ciment au fost importate pe piata locala, in vreme ce restul s-a fabricat intern de catre producatorii Lafarge (Franta), Holcim si Carpatcement Holding, subsidiara locala a nemtilor de la HeidelbergCement.

Holcim este cel mai mare investitor elvetian de pe piata locala. In perioada 1997-2009 a investit circa 640 mil. euro in Romania, dintre care 40 mil. euro au fost cheltuiti doar anul trecut.

Producatorul de ciment si-a bugetat pentru 2010 investitii de 20 mil. euro, bani care vor asigura mentenanta celor trei fabrici de pe piata locala aflate la Turda, Campulung si Alesd.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 250 mil. euro, in scadere cu 33% fata de 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri