De la 7.000 de euro pentru un CEO, 1.500 de euro pentru un post de senior intr-o institutie financiara nonbancara si 250 de euro pentru un junior angajat in departamentul de colectare – acestea sunt salariile fixe medii acordate de companiile din sectorul financiar-bancar.
In timp ce pentru seniorii din aria bancara si din companiile de audit veniturile variaza pe o plaja larga, pornind de la minim 1.000 de euro si ajungand pana la cel mult 2.000 – 2500 de euro, posturile entry level sunt remunerate cu minim 250 de euro, in departamentele de colectare si aproximativ 500 de euro pentru posturile care presupun activitati de marire a portofoliului de clienti, sustin specialistii in resurse umane Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei Sales Consulting si Loredana Ladunca,, general manager al companiei de resurse umane si consultant LCL Financial Recruitment.

“In anul 2008 industria financiar bancara era unul dintre domeniile vedeta, unde toti absolventii si-ar fi dorit sa se angajeze. Acum farmecul a cam disparut – recesiunea s-a simtit din plin si unde salariile au stagnat. Au fost resimtite chiar injumatatiri ale veniturilor in cazul joburilor platite in functie de target, din departamentele care aveau misiunea de a atrage clienti in portofoliu”, afirma Vilceanu.

In anul 2009 doar 60% dintre institutiile financiar-bancare au crescut salariile angajatilor, cu o medie de 5,5%. Insa chiar daca partea fixa a remuneratiei a inregistrat cresteri, partea variabila a venitului s-a micsorat in cazul a 55% dintre angajatii in banci, potrivit unui studio realizat de compania de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).

In plus, institutiile bancare au diminuat si bonusul acordat pentru performanta sau pentru depasirea targetului de vanzari, in proportie de aproximativ 15%. In schimb, aceleasi institutii au decis sa pastreze bonusurile fixe – al 13-lea salariu si primele de Paste si Craciun.

“Este pentru prima data cand sectorul financiar bancar a crescut salariile intr-o mai mica proportie, fata de companiile din alte sectoare. De exemplu, in domeniul farma 86% dintre companii au crescut salariile in anul trecut”, afirma Ruxandra Stoian , partener de servicii de consultant in HR al PwC.

Potrivit Institutului National de Statistica salariul mediu in sectorul finante-banci in luna februarie a anului curent s-a ridicat la 3078 RON (aproximativ 730 de euro).

Pentru anul in curs Vrinceanu se asteapta la o stagnare a valorii veniturilor angajatilor din finante-banci, sau la cel mult o crestere de 5-7%, care sa acopere inflatia. Pe de alta parte, Ladunca a sesizat deja o crestere a veniturilor angajatilor in primul trimestru al acestui an, comparative cu ultimele trei luni ale anului 2009, insa majorarea nu este una de substanta, ci doar o contorizare a primelor si bonusurilor de performanta primite in iarna.

In ceea ce priveste volumul de angajari, recruiterii afirma ca cele mai multe pozitii deschise vor viza inlocuri, in timp ce doar departamentele de dezvoltare de noi produse si de colectare vor crea noi posturi.

“Pana la sfarsitul anului 2010 institutii financiare vor adopta o atitudine rezervata. Nu expansiunea va caracteriza planul de actiune al institutiilor financiare, ci mai mult eficienta si eficacitatea. Nu cred ca vom asista la o crestere considerabila a numarului de angajari pe pozitii nou create”, conchide Ladunca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri