Discutiile dintre FMI si guvernul Boc in privinta majorarilor TVA si a cotei unice de impozitare si zvonurile potrivit carora cresterile vor ajunge la un maxim de 25%, respectiv 20%, au incins spiritele printre managerii de resurse umane, care sustin ca asemenea masuri vor afecta direct bugetele de salarii si vor incuraja munca la negru.
Se pare ca tot mediul privat trebuie sa plateasca pentru criza, iar acest lucru devine frustrant si descurajant. Deja avem semnale de la companii importante care ne spun ca nu este posibil sa mai faca mariri de salarii in acest context, pentru a acoperi cei 4% diferenta, si sunt extrem de ingrijorate de perspectiva diminuarii salariilor nete”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Aplicarea simultana a celor doua majorari, indiferent de valoarea pe care o va stabili Guvernul, conduce la scenarii descurajante: aflate in imposibilitatea de a creste veniturile angajatilor, companiile vor alege sa impoziteze cu 20% venitul brut actual per angajat, sau vor recurge la noi valuri de disponibilizari. Companiile aflate in real impas financiar ar putea opta chiar pentru solutia muncii la negru. De cealalta parte, cresterea cotei TVA va reduce nivelul de consum al populatiei care se va reflecta in profitul companiilor, deci si in politicile de recrutare sau restructurare.

Salariul mediu net ar trebui sa creasca cu aproximativ 5% in 2010, potrivit Oanei Datki, country manager si al Consulteam.

Un alt studiu realizat de compania specializata in audit si consultant ProcewaterhouseCoopers estima o crestere de 5,5% a salariului net in 2010 pentru sectorul bancar, dupa ce in urma cu un an remuneratiile la niveld e piata au crescut cu 5,3%. Cu alte cuvinte, majorarile salariale bugetate la inceputul acestui an vor acoperi cel mult inflatia, nicidecum valoarea celor 4% impozit . “Practic, vom ajunge iarasi la inceputul anului 2009, cand eram in criza acuta. Orice masuri ar lua Guvernul, daca nu reusesc sa colecteze taxele existente, nu sa impuna unele noi, nu va avea sorti de izbanda”, crede Ileana Stefan, manager de resurse umane al retailerului Plus Discount.

Specialistii in resurse umane compara actualul scenariu cu evenimentele din 2005, cand a fost introdusa cota unica de impozitare de 16%, fapt ce a avantajat in principal angajatii cu salarii peste medie. Si cu disparitia plafonului de colectare a CAS, in 2008. “ In acel moment, taxa s-a aplicat neplafonat, iar salariile managerilor si middle managerilor au inregistrat scaderi. Dar chiar si atunci putine companii s-au oferit sa acopere aceasta scadere prin majorari salariale”, spune Datki.

Managerii de resurse umane refuza la unison posibilitatea suplimentarii bugetelor salariale, astfel incat cumulul dintre rata inflatiei, prognozata la 4,2% pe acest an si diferenta de impozit de 4% nu pot fi acoperite prin majorarea veniturilor per angajat.

“Companiile abia se zbat sa iasa din criza, in conditiile in care in 2009 au operat scaderi de salarii si restructurari de personal. De unde sa aiba resurse sa plateasca din buzunar cerintele Guvernului. Se va impozita mai mult acelasi salariu brut, negociat la incheierea contractelor iar angajatii vor fi cei care vor avea de suferit”, afirma Gabriela Zancu, HR manager al companiei indiene de outsourcing WNS.

De aceasi parere este si Cristina Sararoiu, director de resurse umane al Kepler-Rominfo si membru HR Club. “Nu cred ca rata inflatiei va fi acoperita de majorarile salariale care vor aparea sporadic poate doar in sectoarele de activitate cu adevarat puternice. Si in acest moment este foarte greu. In conditiile cresterii cotei unice de impozitare, va fi de-a dreptul imposibil”.

Solutia companiilor de a impozita cu 20% acelasi salariu brut se bazeaza pe legislatia in vigoare in privinta contractelor collective si individuale de munca, unde remuneratia angajatului este stipulate inainte de aplicarea impozitelor si taxelor. “Maxim 1-2% dintre angajati au stipulate in contractual de munca valoarea neta a remuneratiei. Mai mult, romanii isi gandesc si negociaza salariile in valuta – euro sau dolari astfel incat ne confruntam deja cu o problema din cauza deprecierii cu aproape 20% a leului in raport cu euro, in 2009”, continua Datki.

O alta posibilitate ar putea consta in negocierea cu angajatii pentru crearea de PFA-uri sau pentru renegocierea contractelor de colaborare. “Inmultirea numarului de PFA-uri si al contractelor de colaborare a fost una dintre masurile luate inca de la inceputul anului trecut in mediul privat. Daca se va mari cota unica de impozitare, practica aceasta se va perpetua, probabil, si se va extinde peste tot acolo unde este posibil, la nivel de decizie si de executie”, considera Ochiana.

Specialistii in taxe si audi propun luarea in calcul a unui mixde politici fiscale, care sa cuprinda si scaderea contributiilor sociale, daca va ajunge la concluzia ca majorarea TVA este inevitabila in 2011, potrivit Ramonei Jurubita, partener servicii fiscale la KPMG Romania. In schimb, Emilian Duca, partener la BDO Tax, considera ca modificarea impozitelor principale - TVA, impozit pe profit si pe venit - trebuie sa aiba loc cat mai rapid. El a precizat ca in prezent contributiile sociale duc la supraimpozitarea fortei de munca si a propus eliminarea catorva contributii, precum comisionul ITM.

De ce nu este indicata majorarea taxelor pe timp de criza?

Economisti, analisti, finantisti sau bancheri, toti sustin ca majorarea taxelor pe timp de recesiune este o greseala, insa guvernul pare sa nu auda sau nu vrea sa asculte aceste sfaturi. Romania se afla in recesiune de mai bine de un an si revenirea economica inca se lasa asteptata, insa guvernul roman are ca optiune de majorare a veniturilor cresterea taxelor.

Economistii avertizeaza ca majorarea impozitelor pe timp de criza este o greseala, in special majorarea TVA, care ar genera cresterea preturilor, dar ar alimenta si inflatia.

Din discutiile recente dintre guvern si reprezentantii Fondului Monetar International s-a desprins ideea ca nu poate fi evitata cresterea cotei unice si a TVA, cifrele maxime fiind 20%, respectiv 25%.

O crestere a cotei unice de impozitare de la 16% la 20% ar conduce la micsorarea venitului net al populatiei, fapt ce coroborat cu o majorare a TVA de la 19% la 25% ar avea un impact negativ semnificativ. Mai exact, romanii ar castiga mai putini bani, iar acei bani ar avea o putere de cumparare mai mica din cauza cresterilor de preturi generate de o majorare de TVA. In plus, majorarea cotei de TVA ar aduce si presiuni inflationiste, facand ca in final puterea de cumparare sa scada si mai mult.

"In recesiune nu are logica sa cresti taxele. In Romania problema este la colectarea taxelor. Cea mai buna solutie ar fi sa imbunatateasca colectarea actualelor impozite si diminuarea evazuinii fiscale, dar daca acest lucru nu s-a reusit…", explica Nicolae Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

In Romania probleme este si mai importanta in conditiile in care cresterea economica din perioada 2007-2008 a fost baza in proportie de 70% pe consum, care ulterior s-a redus dramatic pe masura ce recesiunea s-a instalat. Astfel, o majorare a TVA ar genera o scadere si mai accentuata a consumului, in trecut motorul cresterii economice.

Economistul ING subliniaza ca Romania se confrunta cu probleme semnificative pe partea de cheltuieli si chiar si prin cresterea cotelor de impozitare veniturile nu vor fi suficiente pentru a diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2012.

La realizarea acestui articol a contribuit Ana Sabiescu.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri