Romania si tarile Europei Centrale si de Est s-au confruntat cu o reducere semnificativa a investitiilor straine de la inceputul recesiunii, investitorii parasind pietele emergente in cautarea unor regiuni mai putin riscante.

In aceste conditii, este esential ca Romania sa profite de sumele considerabile puse la dispozitie de Uniunea Europeana prin fondurile nerambursabile acordate pentru perioada 2007-2013.

Cu toate acestea, ultimul sondaj anual efectuat de KPMG din regiune arata ca in Romania rata de absorbtie a fondurilor europene este mai mica decat in alte tari din Europa Centrala si de Est in multe sectoare.

“Sondajul KPMG arata ca Romania are inca o rata scazuta de absorbtie a fondurilor in domeniul transporturilor, energiei si asistentei tehnice. Vestile bune sunt ca in domeniul cercetarii & dezvoltarii si al resurselor umane absorbtia fondurilor structurale a fost mai eficienta. Dar este nevoie de o imbunatatire consistenta a utilizarii fondurilor alocate proiectelor de infrastructura. Numerosi investitori si comunitatea de afaceri, ca de exemplu Consiliul Investitorilor Straini (FIC) si Camera de Comert Americana in Romania (Amcham) au subliniat in repetate randuri ca starea proasta a infrastructurii in Romania constituie un impediment serios in calea investitiilor”, spune Daniela Nemoianu (foto), Head of Advisory la KPMG Romania.

Din acest motiv, spune Nemoianu, transportul pe teritoriul tarii este ineficient si periculos, in special in regiunile de nord si de est. Reteaua feroviara sufera la randul sau din cauza lipsei de investitii.

In conditiile in care numarul contractelor incheiate in domeniul transporturilor reprezinta un procent mediu de doar 16% din bugetul total al fondurilor alocate de Uniunea Europeana (cel mai ridicat procent fiind de 30% si cel mai scazut 3%) Romania se confrunta cu probleme serioase si risca sa piarda aceste oportunitati.