Ministrul Economiei, Adriean Videanu, insotit de secretarul de stat Doru Serban si de directorii Hidroelectrica, Transelectrica si Electrica, s-a intalnit cu top managementul combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati. Cele doua delegatii au discutat, intre altele, despre vanzarea catre ArcelorMittal a participatiilor pe care statul roman le detine la combinatul de minereuri Krivoi Rog din Ucraina, aflat in portofoliul liderului mondial de pe piata otelului.

"Am abordat un subiect foarte important, si anume vanzarea participatiilor pe care statul roman le are la Krivoi Rog catre ArcelorMittal. De saptamana viitoare, vom incepe discutiile tehnice pe aceasta tema. A fost numai o declaratie de intentie, atat din partea noastra, cat si din partea lor (ArcelorMittal, n.r.), ceea ce inseamna ca urmeaza sa ne asezam la masa si sa discutam conditiile partilor", a afirmat ministrul Adriean Videanu.

Din 1987, tara noastra a investit sume uriase in combinatul de imbogatire a minereurilor acide cu continut de fier de la Krivoi Rog. Investitiile realizate de statul roman se ridica la aproape 1 miliard de dolari, potrivit presei. Acum, Ministerul Economiei a demarat o evaluare a participatiilor Romaniei la Krivoi Rog.

"Nu am informatie ce valoare exacta au aceste participatii. Foarte important este sa facem o valoare corecta a acestui obiectiv si sa luam o decizie. De 20 de ani cheltuim cu Krivoi Rog, incercam sa asiguram paza, iar acest lucru este de multe ori ineficient. Eu am trimis corpul meu de control acum cateva saptamani sa faca un inventar. Intr-adevar, daca nu se ia o decizie in momentul de fata, totul se depreciaza, se fura", a dezvaluit ministrul Adriean Videanu.

Oficialul a precizat ca statul roman ii va vinde concernului ArcelorMittal participatiile la Krivoi Rog cu conditia ca grupul siderurgic sa continue sa opereze la Galati, ba chiar sa-si dubleze productia. "Interesul ArcelorMittal este unul important pentru ca investitia de la Krivoi Rog asigura o parte din resursa de minereu. As putea spune ca este cea mai importanta garantie pentru ArcelorMittal Galati de atingere a acelui obiectiv prin care isi propun sa duca productia la 4,5 milioane de de tone pe an", a spus ministrul Economiei, Adriean Videanu.

Constructia combinatului KGOKOR a fost inceputa de catre Uniunea Sovietica in 1983, insa dupa destramarea blocului sovietic Ucraina a intrat in posesia a 56,4% din actiuni, Romania detine 28%, iar Slovacia 15,6%. Lucrarile la constructia combinatului s-au oprit in 1996.

Arcelor Mittal detine deja un combinat in Ucraina, Kryvorizhstal, pe care l-a cumparat in anul 2005, contra sumei de 4,81 miliarde de dolari.