Numarul de falimente a crescut de la 14.483 in 2008, la 18.421 in 2009, crestere de aproxmativ 27%, potrivit unui studiu Coface Romania.
Primele trei sectoare din clasament, comert cu ridicata si distributie, comert cu amanuntul si constructiile reprezinta 53% din totalul al falimentelor in 2009, cu un total de 9682 de cazuri.

In studiul realizat de Coface Romania au fost luate in evidenta firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment din lipsa de active, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri.

La sfarsitul anului 2009 erau inregistrate 18.421 de firme aflate in diverse stadii ale procedurii de insolventa, 8.950 de firme se aflau in procedura generala de insolventa, 4.890 in procedura simplificata de insolventa, 4543 in faliment si 38 in reorganizare judiciara. Cele mai multe falimente provind de la SRL-uri, 95%, urmate la mare distanta de SA-uri, 3%, iar restul de 2% fiind reprezentat de celelalte forme de organzare (SCS, AF, SNC, RA).

„Romania ramane in continuare in plutonul tarilor codase in ceea ce priveste reluarea cresterii economice, numarul falimentelor din primul trimestru reflectand slabiciunea si greutatile cu care se confrunta companiile romanesti. Pe fondul ineficientei gestionarii bugetului public, si sub amenintarea cresterii de taxe si impozite, economia si mediul de afaceri ar putea avea de suferit in continuare, deciziile ce vor fi luate urmand a fi determinante pentru iesirea din recesiune economica in 2010 si 2011. In functie de aceasta, volumul insolventelor va continua sa creasca, punand in continuare presiune pe rata somajului si veniturile la buget”, a declarat Cristian Ionescu (foto), Country Cluster Manager la Coface Romania, Bulgaria, Slovacia.

Principalele motoare ale economiei din perioada 2004-2008, comertul si constructiile s-au prabusit in 2009, determinand o scadere a PIB-ului de 7.1%, acestea fiind si sectoarele cele mai afectate de criza si care inregistreaza cel mai mare numar de insolvente.

Desi in continuare primele trei pozitii ale clasamentului concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate in 2009, respectiv 52.5%, fata de anul precedent remarcam o scadere de 4% a ponderii acestor pozitii, de la 56.27% in 2008, dovedind generalizarea problemelor si in celelalte domenii de activitate. Este de asteptat ca anul 2010 sa fie in continuare unul deosebit de dificil pentru jucatorii din constructii, avand in vedere ca in anul 2009 s-au eliberat 48.833 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in scadere cu 20,1% fata de perioada corespunzatoare a anului precedent.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri