Proiectul de reducere cu 25% a fondului de salarii pentru bugetari nu va fi finalizat si se va ajunge la majorarea TVA si a cotei unice, este de parere Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill.
In opinia omului de afaceri, protestele angajatilor din sistemul bugetar vor duce la anularea deciziei luate de catre Guvern. “Statul roman este prea slab si cred ca se va lasa intimidat de iesirile in strada pe care le anunta bugetarii. Cred ca in cea de-a doua parte a anului se va recurge la varianta majorarii TVA si a cotei unice”, a declarat Dragos Petrescu (foto).

El mai spune ca oricare dintre cele doua variante va dauna si mediului privat. “Traim intr-o tara in care 4 milioane de oameni lucreaza la stat si tot atatia la privat. In aceasta situatie, odata cu taierea salariilor bugetarilor, jumatate dintre clientii nostri vor avea venituri cu 25% mai mici”, explica Petrescu, care adauga ca solutia ar fi reducerea numarului angajatilor la stat. “Cel mai vinovat a fost Guvernul Tariceanu, pe vremea caruia s-au angajat foarte multi bugetari. Circa 4 milioane de persoane - care lucreaza la stat mi se pare un numar mult peste ceea ce ar trebui sa fie”, a mai explicat acesta.

Majorarea taxelor ar avea un efect si mai dramatic pe piata HoReCa. “Daca se va ajunge la majorarea taxelor, multe restaurante si cafenele vor pune lacatul, in special cele individuale care nu sunt afiliate unui lant. Deja primesc cel putin o oferta de preluare pe saptamana”, a mai afirmat omul de afaceri.

Chiar si in conditiile majorarii taxelor, Petrescu nu ai in calcul marirea preturilor. “Asa cum am facut si anul trecut, vom sacrifica profitul dar nu vom majora preturile. In perioada de criza volumul este important, nu marja de profit”, mai spune proprietatul City Grill.

Potrivit lui Petrescu, semestrul al doilea din 2010 va fi cel mai dificil de la declansarea crizei. “Semestrul al doilea al anului va fi mult mai dificil decat primul si, in cel mai fericit caz, la nivelul celui de-al doilea semestru din 2009. Astfel, din cauza unor decizii care nu au fost luate la timp, in loc sa ne gandim acum la iesirea din criza, mai avem de asteptat cel putin pana in 2011”, considera omul de afaceri.

Crestere de doua cifre a afacerilor in 2010

Chiar daca, potrivit lui Petrescu, profitul companiei pe care o conduce va fi, in cel mai bin caz la nivelul lui 2009, acesta estimeaza o crestere double digit a cifrei de afaceri pentru anul in curs. “In primul trimestru am avut o crestere de peste 10% in comparatie cu aceeasi perioada din 2009 si asa vrem sa terminam tot anul. Aceasta crestere se va datora noilor unitati si segmente de business pe care le vom lansa anul acesta”, a mai spus Petrescu.

Grupul Trotter Prim, compania prin intermediul careia Dragos Petrescu controleaza reteaua de restaurante si cafenele, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de 57 milioane de lei, in crestere cu 10% comparativ cu rezultatele din 2008. “In 2009 am fost trasi in jos de concedierile in masa care s-au facut in mediul privat, iar anul acesta vom suferi dupa urma deciziilor luate pentru sistemul de stat”, a mai mentionat Petrescu.

Potrivit lui Petrescu, cea mai profitabila locatie din portofoliu este, in prezent, Hanu’ Berarilor (fosta Casa Bucur). “De la deschidere, in octombrie 2009, si pana in prezent a raportat vanzari de peste 200.000 euro, mai mult decat orice restaurant City Grill”, a explicat Petrescu.

Noutatile lui 2010: Doua cafenele, o berarie si cateva preluari

Pentru anul in curs, Dragos Petrescu are in plan deschiderea unei berarii in zona Pache Protopopescu si a doua cafenele. “Beraria va fi deschisa in noiembrie, avem deja locatia, iar pentru cele doua cafenele suntem in curs de semnare a contractelor. Acum preturile chiriilor sunt cu 50 - 60% mai mici decat in 2008”, a explicat proprietarul City Grill.

Pe langa cele trei unitati, Dragos Petrescu nu exclude preluarea unor companii care au probleme. Este mult mai ieftin sa preiei o afacere, decat sa o pornesti de la zero. In prezent suntem in discutii avansate cu 2-3 astfel de companii, printre care si o retea de fast-food”, a mai adaugat omul de afaceri.

Afacerile lui Dragos Petrescu:

- 7 restaurante si cafenele City Grill si City Café

- 2 unitati Buongiorno

- Caru’ cu Bere

- Hanu’ Berarilor - deschis in octombrie 2009

- BundeTot- restaurant de tip fast-food

- Cantina Sport Bar– primul pub deschis de Petrescu

- BackWerk – lant de brutarii, prima locatie urmand a fi deschisa pe 24 iunie 2010



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri