Jumatate din piata locala de unelte de bricolaj, estimata la 30-35 mil. euro, este dominata de produsele contrafacute, apreciaza reprezentantii Yalco Romania, importatatorul oficial al brandurilor Black & Decker si DeWalt pe piata locala.

“Piata uneltelor si accesoriilor de bricolaj s-a ridicat la sfarsitul anului trecut la 30-35 mil. euro, in scadere cu 23-27% fata de 2008, pe fondul impactului avut de criza financiara. Trebuie tinut cont insa ca produsele no-name si cele contrafacute reprezinta 50% din piata de profil. Pentru 2010, estimam o crestere a pietei cu 8-10% in valoare, in conditiile in care companiile din domeniu au deja experienta unui prim an de criza si au gasit solutii de adaptare”, spune Valentin Vasilescu, director general al Yalco Romania, subsidiara locala a grupului grec Yalco.

Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 4 mil. euro, in scadere cu circa 21,6% fata de 2008, cand businessul s-a ridicat la 5,1 mil. euro, potrivit datelor publicate pe siteul ministerului de Finante.

Aproximativ 65% din vanzarile pe care le-a inregistrat compania in 2009 s-au datorat sculelor electrice restul fiind generat de celelate produse din portofoliu, cum ar fi produsele pentru gradinarit, aparatele de spalat cu presiune sau compresoarele de aer.

Pentru 2010, compania si-a bugetat o crestere de 50% a cifrei de afaceri, pana la 6 mil. euro.

“Estimarea noastra de crestere pentru 2010 se bazeaza pe evolutia primelor trei luni ale anului
, cand am inregistrat o majorare cu 30-40% a vanzarilor, pe extinderea gamei de produse si pe dezmortirea pietei constructiilor”, mentioneaza Vasilescu.

Importatorul sculelor de bricolaj Black & Decker si DeWalt isi propune sa construiasca anul viitor un centru logistic pe piata locala.

Investitia se afla deocamdata in stadiul de analiza, pe care credem ca vom reusi sa o finalizam in a doua jumatate a anului. Cel mai probabil constructia centrului logistica va incepe anul viitor. Dupa finalizarea analizei, vom stii atat locul in care va fi amplasata constructia, cat si valoarea investitiei”, precizeaza Vasilescu.

Produsele importate de Yalco Romania nu sunt comercializate in magazine proprii, ci in randul lanturilor de bricolaj (Praktiker, bauMax, Ambient, Dedeman, Obi) si in cadrul retailerilor Metro, Real, Selgros, Cora, Carrefour si Kaufland.

Compania americana Black & Decker, care a fuzionat in acest an cu cu o alta companie americana - The Stanley Works, pentru a forma grupul Stanley Black & Decker, nu ia in considerare deschiderea unei unitati de productie pe piata locala, in momentul de fata.

“Anul trecut au existat niste discutii privind posibilitatea ca Romania sa devina un centrul logistic regional al companiei, insa lucrurile nu s-au concretizat. Legat de oportunitatea unei unitati de productie locale, exista o fabrica in Cehia, care poate furniza produse in Romania. Totusi, Black & Decker are planuri de a ramane mult timp in Romania”, afirma Marielle Thomas, country manager in cadrul Stanley Black & Decker pe zona Grecia, Balcani si Cipru.

Subsidiara din Romania a grupului Yalco a fost infiintata in iulie 2006, devenind distribuitorul unic oficial al Black&Decker in ianuarie 2007, iar in 2008 compania si-a extins portofoliul de marci distribuite cu DeWalt, gama de scule electrice si accesorii profesionale

Grupul Yalco a fost infiintat in Grecia in anul 1920 si este distribuitor de produse pentru menaj (Household), solutii si echipamente pentru HoReCa,precum si pentru aparate electrocasnice de mici dimensiuni.

Cele mai importante branduri de pe piata locala a uneltelor de bricolaj sunt Black & Decker, DeWalt, Bosch, Makita si Metabo.

Citeste si Sub 1% din romanii care fac bricolaj ocupa un job de manager. Vezi care sunt cele mai scumpe bormasini


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
5 to go deschide o noua locatie, in parteneriat cu Brico Depot
Setari Cookie-uri