Grupul Bombardier Transportation a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca va participa la licitatia organizata de CFR Calatori pentru achizitionarea de rame si locomotive electrice. „Bombardier se va inscrie in cursa pentru echiparea CFR Calatori cu locomotive si rame electrice, licitatiile urmand sa fie organizate in 2006“, a declarat agentiei Rompres Mircea Marian, directorul general al Bombardier Romania. Conform datelor companiei, operatorul feroviar national de calatori va demara un program de innoire a parcului sau rulant. Bombardier va fi un concurent important pentru castigarea acestor contracte, mai ales ca deti-ne 48 la suta din piata europeana de locomotive electrice, au lasat sa se inteleaga oficialii firmei.

Informatiile detinute de grupul Bombardier referitoare la licitatii par sa vina din alte surse decat Ministerul Transporturilor. Solicitarea noastra de a obtine detalii referitoare la licitatiile amintite, adresata societatii CFR SA, a primit un raspuns neasteptat: „In acest moment, nu este programata nici o licitatie pentru achizitionarea de material rulant, în consecinta nu va putem preciza nici o data în acest sens.
Institutiile abilitate cauta solutii de finantare pentru programele de înnoire a materialului rulant, programe ce se regasesc în strategia de modernizare a sistemului de transport feroviar de calatori“, a precizat, pentru SFin, Ion Mihai, director general adjunct al societatii. Reamintim ca la licitatiile anterioare au participat atât firme românesti de profil, cât si firme din afara tarii: SC Astra Vagoane Calatori Arad, Atelierele Grivita SA, SC Electroputere Craiova, SC Reloc SA Craiova, General Motors, Alstom.

Reprezentantii companiei spun ca Romania este o piata foarte importanta in Europa pentru Bombardier. Grupul canadian este prezent deja pe piata romaneasca, compania incheind doua contracte cu Metrorex pentru livrarea a 38 de trenuri de metrou din care 18 sunt in functiune, iar celelalte 20 urmeaza sa fie livrate incepand din martie 2006. Grupul Bombardier are doua sectoare importante de activitate: aviatic si de transport, veniturile companiei atingand 15,8 miliarde dolari in 2004. Divizia de transport are peste 31.000 de angajati si a generat venituri de 7,6 miliarde dolari la nivelul anului 2004, comenzile totale depasind 21 miliarde dolari.