Exprimat in moneda nationala, cifra de afaceri la nivelul industriei farmaceutice s-a ridicat la suma de 2,34 miliarde de lei, mai mult cu 17,3 puncte procentuale fata de trimestrul intai din 2009, potrivit datelor furnizate de Cegedim, companie de analiza si studii specializata pe piata farmaceutica.

„Printre cauzele acestei evolutii a pietei medicamentelor regasim subfinantarea sectorului sanatatii si suprareglementarea domeniului farmaceutic. Aceste cifre sunt influentate, in parte, de evolutia particulara a cursului de schimb, insa, ele denota si alte cateva lucruri; cresterea in valoare totala, in conditiile mentinerii volumului, arata ca avem un pret mediu ponderat mai ridicat fata de acum un an”, a precizat Petru Craciun (foto), directorul general al Cegedim Romania.

La nivel de structura a vanzarilor, segmentul de retail (famacii) a insemnat o pondere de 94,3% din volumul vanzarilor (2,08 miliarde de lei), reprezentand o variatie de 1,3 puncte procentuale fata de acum un an. De asemenea, vanzarile de medicamente cu prescr'+'iptie (Rx) au sporit cu 6,2% iar cele fara prescr'+'iptie (OTC) au scazut cu 7,3%.

In spitale, vanzarile de medicamente au scazut cu 10,1% in volum, pana la o cota de piata de 5,7% si o valoare de 255 milioane de lei.

„Scaderea din spitale, care ramane importanta, -10% pentru trimestrul unu, se regaseste partial in cresterea din segmentul de prescr'+'iptie din farmacii si trebuie sa spunem ca aceste rezultate ar fi fost mult mai putin spectaculoase in valoare daca nu ar fi fost luna martie, pentru ca ianuarie si februarie au mers mai prost, insa e foarte probabil ca impactul anuntului cresterii preturilor a determinat o reactie in lant atat la pacienti cat si in procesul de aprovizionare cu o oarecare tendinta de stocare”, a mai precizat Petru Craciun.

La nivelul ultimelor 12 luni, volumul vanzarilor de medicamente in spitale si farmacii pe piata locala a scazut cu 7,5%, in timp ce in valoare, acestea au sporit cu 2,2% in moneda europeana la 2,01 miliarde de euro, iar in moneda nationala cu 12,3% la 8,45 miliarde de lei.