Angajatorii de pe piata romaneasca au dificultati in acoperirea pozitiilor vacante destinate inginerilor, agentilor de vanzari, specialistilor in finante -banci sau IT, conform unui studiu realizat la nivel global de compania de resurse umane Manpower.
Astfel, topul pozitiilor cu deficit de talente in Romania este aproape identic cu cel din 2009 si 2008. Pentru al treilea an consecutiv, posturile de ingineri, muncitori calificati si reprezentanti vanzari raman cel mai greu de acoperit in timp ce operatorii de productie au intrat in top pe locul 6.

Soferii si muncitorii necalificati au avansat in top in acest an de pe locul 8 pe locul 4, si respectiv de pe locul 10 in 2009 pe locul 7. Astfel, 7 dintre cele mai dificile pozitii de acoperit la nivelul tarii noastre se regasesc si in topurile la nivel global si EMEA (n. red. Europa, Orintul Mijlociu si Africa.

In urma raspunsurilor primite de la cei peste 35.000 de angajatori din 36 de tari, in topul celor mai dificile pozitii de acoperit la nivel global se regasesc muncitorii calificati, reprezentantii de vanzari, tehnicienii si inginerii. Aceste pozitii sunt aceleasi ca cele raportate de angajatori in ultimii patru ani, ceea ce demonstreaza un deficit continuu la nivel global pentru aceste pozitii.

Camelia Stanculescu, director general al Manpower Romania afirma ca “desi numarul de companii care intampina dificultati in acoperirea pozitiilor cheie s-a redus simtitor in 2010 fata de 2009 datorita schimbarilor aparute in raportul cerere/oferta, deficitul de talente ramane inca o problema importanta pentru peste o treime din angajatorii din Romania. Acest rezultat al studiului confirma faptul ca nu atat numarul candidatilor disponibili pe piata muncii este important, cat mixul si nivelul competentelor acestora. Cresterea numarului de persoane aflate in cautarea unui loc de munca nu elimina nevoia confirmata in ultimii ani de investitii in oameni atat in timpul anilor de studiu, cat si in cadrul companiilor angajatoare.”

Aproximativ 36% dintre angajatorii romani sustin ca intampina dificultati in a gasi personalul potrivit in momentul in care incearca sa acopere un post vacant, situand tara noastra pe locul 2 in Europa in privinta deficitului de talente.

Ponderea recruiterilor nemultumiti de candidatii de pe piata autohtona este in scadere fata de anii 2009 si 2008, cand 62%, respectiv 73% dintre angajatori aveau dificultati in a gasi omul potrivit pentru slujba. Cu toate acestea, deficitul de talente declarat de recruiterii romani este mai mare decat media globala, care nu sare de pragul de 31%.

In topul tarilor europene care se confrunta cu deficit pe piata talentelor primul loc este ocupat de Polonia (51%), urmata de Romania (36), Austria (35%) si Elvetia (35%). la polul opus se situeaza tari ca Spania (15%), Norvegia (11%), Marea Britanie (9%) si Irlanda (4%).

Solutia pe care angajatorii o au in acest moment este sa isi extinda cautarile catre acei candidati care pot migra de la un sector de activitate la altul, dintr-un oras in altul, catre cei care isi doresc o schimbare de roluri in cadrul companiei lor si catre candidatii nou intrati pe piata muncii. Programele de instruire si de dezvoltare sunt cheia de acces catre aceasta sursa de candidati, afirma specialistii Manpower.

“Pentru reducerea diferentei dintre nevoia angajatorilor pentru acoperirea pozitiilor cu deficit si nivelul competentelor si abilitatilor candidatilor existenti, companiile se indreapta din ce in ce mai mult catre zona de “potential antrenabil“. Astfel, compensarea unui nivel mai redus al competentelor necesare ce pot fi dezvoltate pe parcurs se face prin atragerea de persoane cu abilitati de invatare rapida, cu initiativa, flexibile, orientate catre performanta“, a adaugat Stanculescu.

Studiul realizat anual de Manpower a fost efectuat pe un esantion reprezentativ de 750 de companii din Romania. La nivel global, studiul contrage rezultatele chestionarii a 35.650 de angajatori si are o marja de eroare de +- 5%



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri