O noua lege, care modifica in mod semnificativ legislatia marcilor, a intrat in vigoare in Romania in mai 2010. Incepand cu aceasta data Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) nu mai examineaza din oficiu motivele relative de refuz la inregistrarea unei marci, cum ar fi conflictul cu marcile anterioare.

Aceste motive vor fi analizate in cadrul procedurii de examinare numai in cazul in care, in termen de doua luni de la publicarea in format electronic a cererii de inregistrare a marcii, o persoana interesata formuleaza opozitie la inregistrarea marcii respective.

„ In conditiile in care OSIM nu mai are posibilitatea legala de a refuza, din oficiu, inregistrarea marcilor care copiaza marci deja inregistrate si folosite pe piata, nici macar in cazul in care este vorba despre marci notorii, companiile vor fi nevoite sa gaseasca solutii alternative pentru a-si proteja investitiile facute pentru publicitatea marcilor proprii. Cred ca cea mai eficienta astfel de solutie este monitorizarea cererilor de marca vizand teritoriul Romaniei. Acest lucru poate fi facut fie intern, prin urmarirea listelor publicate periodic de autoritatile competente, fie prin externalizare, respectiv folosirea serviciilor de supraveghere oferite de o firma specializata in proprietate intelectual.”, a declarat Alexandru Harsany (foto), Partener al casei de avocatura si Coordonator al diviziei NNDKP IP.

Aceeasi procedura simplificata va fi aplicata si marcilor depuse la inregistrare inainte de data intrarii in vigoare a noii legi, si pentru care procedura de examinare de catre OSIM nu a fost finalizata pana la aceasta data. In aplicarea acestor prevederi, OSIM a publicat deja o lista cuprinzand aproape 2.000 de crereri nationale de inregistrare de marca deja depuse la inregistrare, si care vor fi inregistrate in cazul in care persoanele interesate nu vor depune opozitii pana la data de 9 iulie.

Avand in vedere aceasta schimbare a legislatiei, precum si consecintele practice extrem de importante ale implementarii ei asupra portofoliului de marci al clientilor sai, NNDKP IP le ofera acestora serviciul de monitorizare a marcilor depuse la inregistrare, care le va permite sa afle in timp util despre orice cereri de inregistrare a unor marci potential conflictuale ce vizeaza teritoriul Romaniei.