Transportatorul national de electricitate Transelectrica va incepe de luni, 31 mai, testele de punere in functiune a celor 70 de turbine instalate de grupul ceh CEZ in localitatea Fantanele si care fac parte din prima etapa a celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, ce va avea in final 600MW.
"De luni, vom incepe, impreuna cu CEZ, testele de punere in functiune a celor 70 turbine deja instalate (in comuna Fantanele din judetul Constanta, n.r.), la statia de la Tariverde", a declarat intr-o conferinta de presa directorul general adjunct al Transelectrica, Octavian Lohan, citat de NewIn.

Potrivit acestuia, statia de la Tariverde va asigura conectarea la Sistemul Energetic National pentru o capacitate instalata de peste 2.000 MW.

De asemenea, prima etapa a celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa de 600 MW, pe care Grupul CEZ din Cehia il construieste in judetul Constanta, va fi finalizata in septembrie, cu cateva luni intarziere. Prima etapa vizeaza localitatea Fantanele, unde vor fi instalate 139 de turbine, iar cea de-a doua comuna Cogealac, cu alte 101 turbine. Turbinele au fiecare o capacitate instalata de 2,5 MW. In ceea ce priveste a doua etapa a proiectului, din comuna Cogealac, reprezentantii CEZ nu stiu cand se vor relua lucrarile, intrucat dupa ce Primaria Cogealac a dat compania in judecata, aceasta a oprit constructia.

Grupul CEZ construieste in Romania, in zona Dobrogei, judetul Constanta, cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalata de 600 MW, reprezentand aproximativ dublul capacitatii de extindere a celui mai mare parc eolian existent acum in Europa si aproape triplu fata de cel mai mare parc eolian operational in prezent in Europa. Costurile totale ale acestui proiect vor atinge 1,1 miliarde euro.

Lucrarile efective au demarat inca din octombrie 2008, odata cu construirea celor 130 km de drumuri, si, in acelasi timp, a fundatiilor pentru turbine. La finalizarea acestui proiect, CEZ Romania si-a propus sa detina o cota de 10% din piata energiei regenerabile.

Distanta dintre doua turbine, pe directia principala a vantului, este de 700 metri, pentru ca acestea "sa nu-si fure una alteia energia", spun reprezentantii CEZ Romania. Durata de viata a unui parc eolian este de 20 de ani.

Pana in acest moment, in Romania sunt instalate unitati cu o putere de numai 13 MW, in ceea ce priveste productia de energie electrica din surse eoliene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri