"Pe langa pierderile umane pe care consumul de tutun le cauzeaza, trebuie avut in vedere si banii care se cheltuiesc anual pentru tratarea fumatorilor. Cei care fumeaza se imbolnavesc mult mai repede, iar tratamentul bolilor cauzate de fumat - cum ar fi bolile cardiovasculare, boli respiratorii, cancere si multe altele implica cheltuieli exorbitante care sunt acoperite de cele mai multe ori de stat. Comparand Romania cu alte tari in care, prin masuri legislative aspre precum si programe de consiliere si tratament medicamentos, se incurajeaza renuntarea la fumat, am ajuns la concluzia ca la fiecare 5500 de romani (aproximativ 1 din 1000) care ar renunta la fumat, s-ar economisi 5.1 miliarde de lei la bugetul de sanatate in urmatorii 10 ani. Concluzia este ca din nici un punct de vedere, nici al sanatatii si nici al banilor, Romania nu isi permite costurile fumatului", a declarat prof. dr. Florin Dumitru Mihaltan, presedinte Societatea Romana de Pneumologie si a Retelei pentru Prevenirea Fumatului in Romania.

Fara luarea unor masuri de protectie impotriva efectelor fumatului, Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza cresterea exponentiala a costului tratarii bolilor cauzate de fumat. In 2010 OMS arata ca anual, la nivel mondial, costul fumatului este de aproximativ 500 miliarde de dolari (aproximativ 407 miliarde euro).

"Romania s-a angajat, prin legea 332/2005 care a ratificat Conventia Cadru OMS pentru controlul tutunului, ca pana la inceputul lui 2011 sa implementeze o serie de masuri legislative cu privire la controlul tutunului mult mai aspre decat sunt in momentul de fata. Astfel, orice tip de reclama, promovare si sponsorizare a tutunului trebuie, conform Conventiei, interzise. Mai mult, fumatul in locuri publice chiar si in parcuri sau spatii deschise ar trebui eliminate. Legi de tipul «tobacco free» au fost adoptate in majoritatea tarilor UE, iar Romania nu poate sa faca exceptie in acest sens, mai ales ca este pentru binele sanatatii unei intregi tari", a declarat Cornel Radu Loghin, Director Politici si Strategii ENSP (Reteaua Europeana pentru Prevenirea Fumatului).

In urmatoarele saptamani, reprezentantii ENSP si RPFR vor inainta Comisiei de Sanatate din cadrul Senatului Romaniei, un proiect de lege asupra controlului tutunului in Romania care sa alinieze Romania la standardele impuse prin Conventia Cadru OMS pentru Controlul Tutunului.