Decizia adoptata saptamana aceasta de Inalta Curte de Casatie si Justitie este definitiva si irevocabila, potrivit comunicatului de presa emis de companie.

"Acest rezultat confirma opinia impartiala a expertilor si recunoaste ca proiectul nostru este unul viabil. Avem un proiect solid, care merita o evaluare corecta a tuturor componentelor sale”, declara oficialii RMGC.

Comisia Nationala pentru Siguranta Barajelor (CONSIB), formata din experti romani si aflata in subordinea Ministerului Mediului, a aprobat inca din aprilie 2007 documentatia care a stat la baza emiterii acestor avize. Barajele Cetate si Corna propuse de RMGC in cadrul proiectului minier de la Rosia Montana au fost proiectate de compania Montgomery Watson Harza din SUA, lider mondial in constructia de baraje, in conformitate cu cele mai inalte standarde internationale in domeniu.

"In proiectul Rosia Montana, RMGC a propus masuri extrem de stricte de protectie a mediului si interventie in situatii de criza, mult mai stricte decat standardele existente acum in Europa si in Romania”, a declarat Dragos Tanase (foto), directorul general al RMGC. [Citeste un reportaj realizat la Rosia Montana]

Oficialii companiei au adaugat ca proiectul minier va genera "mii de locuri de munca si va aduce aproximativ patru miliarde de dolari in economia Romaniei".

Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31 %, Gabriel Resources - cu 80,46% si alti actionari minoritari - cu 0,23%. Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la Bursa din Toronto, dedicata mineritului responsabil si dezvoltarii durabile a comunitatilor in cadrul carora isi desfasoara activitatea.