Dupa un proces intentat de catre Rafinaria Astra Ploiesti, care a durat mai bine de sapte luni, TMB - Sectia VI-a Comerciala a certificat, in urma cu doua zile, ca SNP Petrom este obligata sa respecte strategia nationala pe termen lung in vederea dezvoltarii productiei interne de uleiuri de motor si industriale elaborata de Ministerul Economiei si Comertului in 2003. Rezultatul: Romania nu va mai fi obligata sa "exporte" anual peste 40 milioane de euro pentru importul a aproximativ 50% din consumul intern de uleiuri, multe dintre ele "pirat".

Reamintim ca in 2003, luand in calcul faptul ca Romania dispune de potential natural (rezerve de titei selectionat) si industrial care sa-i asigure integral necesarul de uleiuri de motor si industriale, MEC a elaborat o strategie valabila pana in 2010 menita sa redreseze acest sector. Surprinzator, strategia a esuat lamentabil ulterior privatizarii Petrom, cand, beneficiind de sprijinul unor functionari de stat platiti sa aplice strategiile guvernamentale, OMV a refuzat sa deruleze un contract comercial parafat cu Rafinaria Astra inaintea vanzarii pachetului de actiuni al gigantului petrolier autohton.

"Curentul" a dezvaluit, in septembrie a.c., faptul ca Petrom poate fi pusa in postura ingrata de a pierde un proces comercial cu Rafinaria Astra ca urmare a faptului ca, ulterior privatizarii Petrom, OMV a refuzat nejustificat sa deruleze anumite contracte comerciale generate de aplicarea unei strategii nationale (valabila pana in 2010) privind dezvoltarea productiei interne de uleiuri de motor si industriale. Asa cum era de asteptat, dupa un proces care a durat peste sapte luni, Petrom a pierdut "razboiul" cu Rafinaria Astra, gigantul petrolier autohton find obligat sa-si respecte obligatiile contractuale generate de aplicarea strategiei guvernamentale, elaborata de Ministerul Economiei si Comertului in 2003 in scopul asigurarii dezvoltarii productiei interne de uleiuri de motor si industriale.

Conform unui certificat de grefa emis la 22 noiembrie a.c. de Tribunalul Bucuresti - Sectia a VI-a Comerciala, "parata" SNP Petrom a fost obligata sa respecte un contract comercial avand ca obiect vanzarea-cumpararea de uleiuri minerale, parafat cu Rafinaria Astra anterior privatizarii gingantului petrolier autohton (vezi facsimil). Daca decizia justitiei va ramane definitiva, aceasta va avea cel putin doua efecte benefice pentru economia autohtona.

Un prim efect ar fi acela ca Romania nu va mai fi obligata sa "exporte" anual peste 40 mil. euro pentru a-si acoperi din import 50% din necesarul de uleiuri de motor si industriale. In plus, trebuie pusa la socoteala si redeschiderea Rafinariei Astra (unic producator de uleiuri speciale, axat pe prelucrarea titeiului A3 selectionat) - fapt care ar genera atat noi locuri de munca, dar si un castig bugetar insemnat. In plus, trebuie pus la socoteala si faptul ca derularea contractului comercial parafat de Astra Romana cu Petrom va contribui la reaparitia unui mediu concurential menit a combate importul de ulei de slaba calitate care a invadat piata autohtona.


Industria energetica poate respira


Reamintim ca in urma refuzului noului actionar majoritar al SNP Petrom, compania austriaca OMV, de a respecta contracte comerciale parafate de gigantul petrolier, autohton anterior privatizarii, cu Rafinaria Astra, sectoare sensibile ale economiei nationale (in special sistemul energetic) au fost "bombardate" cu uleiuri "pirat", de slaba calitate, insa mult mai scumpe. Eliminarea Rafinariei Astra de pe piata uleiurilor autohtone a obligat companiile autohtone mari consumatoare de uleiuri industriale (in special cele din industria energetica) sa-si creasca efortul financiar valutar pentru a importa uleiuri de motor si industriale. Pentru a va face o imagine in privinta acestui efort financiar major, trebuie precizat ca tona de ulei de transformator de import se ridica 1.800 dolari, in vreme tona de ulei produs de Rafinaria Astra costa aproximativ doar 729 dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri