Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) vrea sa infiinteze societatea comerciala de producere a energiei electrice si termice Electrocentrale Paroseni SA, ca filiala a Termoelectrica, pentru a putea lua credite necesare investitiilor.
In prezent, Termoelectrica are patru sucursale (intre care si Sucursala Electrocentrale Paroseni) si sapte filiale (intre care si Termoserv Paroseni).

"SC Electrocentrale Paroseni SA preia toate drepturile si isi asuma toate obligatiile aferente Sucursalei Electrocentrale Paroseni, preluata de la SC Termoelectrica SA Bucuresti, din care se constituie si se substituie in drepturile si obligatiile ce decurg din raporturile juridice ale acesteia cu tertii, inclusiv in litigiile in curs", se arata in proiectul de act normativ publicat pe site-ul MECMA.

Potrivit documentului citat, infiintarea unei societati comerciale este necesara pentru ca, "avand personalitate juridica, exista posibilitatea de a se accesa credite pe termen mediu si lung, necesare realizarii investitiilor de mediu, conform Directivelor Europene pentru Instalatiile Mari de Ardere, asumate prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana".

In anul 2007, la Sucursala Electrocentrale Paroseni a fost pus in functiune Grupul energetic nr. 4 de 150 MW si 150 Gcal/h, o investitie de peste 100 milioane euro, realizat din credite externe cu garantie guvernamentala si din surse proprii. Insa, pentru indeplinirea in totalitate a obligatiilor asumate de Guvernul Romaniei prin documentele de aderare la UE, sunt necesare investitii de 70 milioane euro, pe care Termoelectrica nu le poate finanta din surse proprii, potrivit proiectului de HG.

De asemenea, capitalul social initial al societatii comerciale astfel infiintate va fi constituit prin aporturi in natura (active) si in numerar de la Termoelectrica (unic actionar), respectiv activul si pasivul Sucursalelor Electrocentrale Paroseni si Termoserv Paroseni, stabilite pe baza datelor din balanta de verificare contabila la 31 decembrie 2009.

Totodata, personalul existent in cadrul Sucursalei Electrocentrale Paroseni la data constituirii noi societatii se preia de noua societate si va avea toate drepturile de continuitate in aceeasi unitate. Contractul colectiv de munca existent la data prezentei va fi preluat si aplicat in noua societate pana la negocierea unui nou contract, potrivit NewsIn.

Termoelectrica este producatorul de stat de energie electrica si termica prin arderea combustibililor fosili (carbuni) si hidrocarburi (gaze naturale si pacura). Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

Termoelectrica a avut in 2009 pierderi de 295,2 milioane lei, acumulate din cauza majorarilor si penalitatilor aferente creditelor angajate de companie pana la 31 decembrie 2004.

Compania are patru sucursale (Sucursala Electrocentrale Borzesti, SE Braila, SE Doicesti si SE Paroseni) si sapte filiale (Termoservurile Braila, Borzesti, Doicesti, Paroseni, Electrocentrale Bucuresti, Electrocentrale Galati si Electrocentrale Deva).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri