"Nu prea sunt tinte semnificative in piata, asa incat sansele sa existe tranzactii multe sunt reduse. Tinand cont de faptul ca dureaza 6-9 luni pana ca o tranzactie sa se incheie, atunci este cu atat mai putin probabil sa vedem miscari semnificative pana la sfarsitul anului acesta", a spus Cristian Nacu (foto), prezent la conferinta M&A Outlook 2010, organizata de Wall-Street, Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight.

In ceea ce priveste exit-urile, sansele sunt la fel de reduse, avand in vedere conditiile unei piete "deprimate", in care jucatorii se confrunta cu scaderea cifrei de afaceri si a nivelului profitabilitatii, a mai spus Nacu.

Partenerul fondului de investitii a subliniat insa ca cele mai probabile sunt tranzactiile cu firme aflare in restructurare, dar ca actualul context economic a creat si o serie de oportunitati.

"Daca o firma se confrunta cu o scadere de 30-40% a cifrei de afaceri, ceea ce o duce la nivelul de acum 5 ani si cu datorii mari, daca se readapteaza la noile conditii de piata, opereaza o restructurare financiara, iar bancile inteleg importanta unei injectii de capital pentru a crea un jucator adaptat, practic poti investi intr-un performer renascut", este de parere Nacu.

Oficialul fondului de investiti a mai declarat ca bancile au fost timide in a-i forta pe investitori sa-si restructureze afacerile, dar ca mai devreme sau mai tarziu vor fi nevoiti sa recurga la aceasta solutie pentru a-si recupera banii.

In ceea ce priveste planurile Enterprise Investors (EI) in sectorul de retail, Nacu a declarat ca sansele ca anul acesta sa se realizeze tranzactii mai mari decat decat cele de anul trecut sunt reduse. "Nu avem tinte in retail, iar conditiile din piata s-au inrautatit. Acum nu poti face decat ajustari in jos si nici nu stim cat de proasta va fi situatia in viitor", a punctat Nacu.

Fondul de investitii polonez Enterprise Investors a incheiat, la sfarsitul anului trecut, cea mai mare tranzactie din retail, prin achizitia magazinelor Profi cu 66 de milioane de euro.

"Firmele din private equity au luxul de a evalua daca o investitie a fost buna sau nu de abia dupa 5 ani, adica in momentul exit-ului. La o saptamana de la incheierea tranzactiei, un tanar deputat s-a gandit ca sapte zile pe saptamana sunt prea multe pentru functionarea magazinelor, ca 16% este un nivel prea mic pentru cota, si ca si TVA-ul este prea mica. Iata trei elemente pe care noi le-am considerat ca fiind <<assumptions>> si care acum se indreapta catre nu-stiu-ce", a explicat Nacu, adaugand ca "probabil ar mai face aceasta achizitie si in conditiile actuale de piata".

Referindu-se la sectorul de servicii medicale, Cristian Nacu a spus ca "inca nu s-a gasit o tinta", dar ca fondul va continua cautarile. "Trebuie sa gasim o companie care sa merite, trebuie sa avem un driver - sa existe cel putin unul in piata care-si pune la remorca alte 2-3 firme", a subliniat partenerul fondului de investitii.

Cristian Nacu a concluzionat ca cel mai mare "pacat" este impredictibilitatea pietei, care face ca planurile de afaceri sa fie predictibile, motiv pentru care "nu prea vor exista tranzactii".