Sansele incheierii, anul acesta, a unor tranzactii semnificative pe piata de M&A (achizitii si fuziuni) sunt reduse pentru ca Romania nu are, in momentul de fata, firme care sa performeze chiar si in conditii de criza, a declarat Cristian Nacu, partener in cadrul fondului de investitii Enterprise Investors.
"Nu prea sunt tinte semnificative in piata, asa incat sansele sa existe tranzactii multe sunt reduse. Tinand cont de faptul ca dureaza 6-9 luni pana ca o tranzactie sa se incheie, atunci este cu atat mai putin probabil sa vedem miscari semnificative pana la sfarsitul anului acesta", a spus Cristian Nacu (foto), prezent la conferinta M&A Outlook 2010, organizata de Wall-Street, Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight.

In ceea ce priveste exit-urile, sansele sunt la fel de reduse, avand in vedere conditiile unei piete "deprimate", in care jucatorii se confrunta cu scaderea cifrei de afaceri si a nivelului profitabilitatii, a mai spus Nacu.

Partenerul fondului de investitii a subliniat insa ca cele mai probabile sunt tranzactiile cu firme aflare in restructurare, dar ca actualul context economic a creat si o serie de oportunitati.

"Daca o firma se confrunta cu o scadere de 30-40% a cifrei de afaceri, ceea ce o duce la nivelul de acum 5 ani si cu datorii mari, daca se readapteaza la noile conditii de piata, opereaza o restructurare financiara, iar bancile inteleg importanta unei injectii de capital pentru a crea un jucator adaptat, practic poti investi intr-un performer renascut", este de parere Nacu.

Oficialul fondului de investiti a mai declarat ca bancile au fost timide in a-i forta pe investitori sa-si restructureze afacerile, dar ca mai devreme sau mai tarziu vor fi nevoiti sa recurga la aceasta solutie pentru a-si recupera banii.

In ceea ce priveste planurile Enterprise Investors (EI) in sectorul de retail, Nacu a declarat ca sansele ca anul acesta sa se realizeze tranzactii mai mari decat decat cele de anul trecut sunt reduse. "Nu avem tinte in retail, iar conditiile din piata s-au inrautatit. Acum nu poti face decat ajustari in jos si nici nu stim cat de proasta va fi situatia in viitor", a punctat Nacu.

Fondul de investitii polonez Enterprise Investors a incheiat, la sfarsitul anului trecut, cea mai mare tranzactie din retail, prin achizitia magazinelor Profi cu 66 de milioane de euro.

"Firmele din private equity au luxul de a evalua daca o investitie a fost buna sau nu de abia dupa 5 ani, adica in momentul exit-ului. La o saptamana de la incheierea tranzactiei, un tanar deputat s-a gandit ca sapte zile pe saptamana sunt prea multe pentru functionarea magazinelor, ca 16% este un nivel prea mic pentru cota, si ca si TVA-ul este prea mica. Iata trei elemente pe care noi le-am considerat ca fiind <<assumptions>> si care acum se indreapta catre nu-stiu-ce", a explicat Nacu, adaugand ca "probabil ar mai face aceasta achizitie si in conditiile actuale de piata".

Referindu-se la sectorul de servicii medicale, Cristian Nacu a spus ca "inca nu s-a gasit o tinta", dar ca fondul va continua cautarile. "Trebuie sa gasim o companie care sa merite, trebuie sa avem un driver - sa existe cel putin unul in piata care-si pune la remorca alte 2-3 firme", a subliniat partenerul fondului de investitii.

Cristian Nacu a concluzionat ca cel mai mare "pacat" este impredictibilitatea pietei, care face ca planurile de afaceri sa fie predictibile, motiv pentru care "nu prea vor exista tranzactii".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri