“Intrebarea cheie care se adreseaza investitorilor in chestionarul organizat de Camera de Comert din Germania este cat de atractive sunt anumite state. Am auzit vorbindu-se despre lipsa de bani in Romania si despre putinele tranzactii, asa ca ma intreb de ce ati investi in Romania si cat de atractiva este”, se intreaba Teufel.

Rezultatele studiului trimit Romania pe o pozitie foarte joasa in topul preferintelor investitorilor germani, fiind printre cele mai putin atractive tari, in conditiile in care tara noastra ar putea fi mai interesanta decat mai multe state vecine.

Dintre tarile din regiune analizate, doar Bulgaria are un punctaj mai mare decat al Romaniei. Astfel, conform studiului Indicelui de Competitivitate 2009-2010, Bulgaria a otinut un punctaj de 76 de puncte, Romania - 64 de puncte, Ungaria - 58 de puncte, Slovacia - 47 de puncte, Polonia - 46 de puncte si Cehia - 31 de puncte.

“Stabilitatea deciziilor liderilor locali este un criteriu foarte important pentru investitori, fiind la un nivel deloc satisfacator in cazul Romaniei. De asemenea, tara iese din optiunile pentru productie, din cauza infrastructurii foarte proaste. Mai mult, situatia administratiei publice determina o perceptie foarte proasta asupra Romaniei, alaturi de salariile foarte mici”, considera reprezentantul Ensight Romania.

In acest context, Cornelia Bumbacea, reprezentantul Ernst&Young, a mentionat ca Romania are si cateva avantaje importante in decizia investitionala, dar acestea nu sunt mai importante decat dezavantajele.

Pentru dezgetarea pietei de M&A din Romania, ar trebui luate in serios sase masuri, considera Teufel.

Astfel, restructurarea si transformarea sistemului public, reducerea influentei politice in sistemul bugetar, reforma sistemului legal si fiscal, imbunatatirea infrastructurii si privatizarea mai multor companii de stat sunt masuri ce ar putea ajuta la dezghetarea pietei de M&A din Romania.

Astfel, reprezentantul Enight Romania considera ca statul ar trebui sa privatizeze mai multe companii la care este actionar majoritar care ar putea fi o sursa buna de atragere a investitorilor. "Se pot privatiza producatori de energie, chiar si Tarom poate fi privatizata", a spusTeufel.