Romania este cea mai putin atractiva tara pentru investitorii germani, lipsa de interes si gradul crescut de insatisfactie fiind principalele motive ale lipsei de tranzactii in piata locala de fuziuni si achizitii, considera Roland Teufel, Partner Ensight Romania, in cadrul conferintei M&A Outlook 2010, organizata de Wall-Street, Enterprise Investors, Ernst&Young si Ensight.
“Intrebarea cheie care se adreseaza investitorilor in chestionarul organizat de Camera de Comert din Germania este cat de atractive sunt anumite state. Am auzit vorbindu-se despre lipsa de bani in Romania si despre putinele tranzactii, asa ca ma intreb de ce ati investi in Romania si cat de atractiva este”, se intreaba Teufel.

Rezultatele studiului trimit Romania pe o pozitie foarte joasa in topul preferintelor investitorilor germani, fiind printre cele mai putin atractive tari, in conditiile in care tara noastra ar putea fi mai interesanta decat mai multe state vecine.

Dintre tarile din regiune analizate, doar Bulgaria are un punctaj mai mare decat al Romaniei. Astfel, conform studiului Indicelui de Competitivitate 2009-2010, Bulgaria a otinut un punctaj de 76 de puncte, Romania - 64 de puncte, Ungaria - 58 de puncte, Slovacia - 47 de puncte, Polonia - 46 de puncte si Cehia - 31 de puncte.

“Stabilitatea deciziilor liderilor locali este un criteriu foarte important pentru investitori, fiind la un nivel deloc satisfacator in cazul Romaniei. De asemenea, tara iese din optiunile pentru productie, din cauza infrastructurii foarte proaste. Mai mult, situatia administratiei publice determina o perceptie foarte proasta asupra Romaniei, alaturi de salariile foarte mici”, considera reprezentantul Ensight Romania.

In acest context, Cornelia Bumbacea, reprezentantul Ernst&Young, a mentionat ca Romania are si cateva avantaje importante in decizia investitionala, dar acestea nu sunt mai importante decat dezavantajele.

Pentru dezgetarea pietei de M&A din Romania, ar trebui luate in serios sase masuri, considera Teufel.

Astfel, restructurarea si transformarea sistemului public, reducerea influentei politice in sistemul bugetar, reforma sistemului legal si fiscal, imbunatatirea infrastructurii si privatizarea mai multor companii de stat sunt masuri ce ar putea ajuta la dezghetarea pietei de M&A din Romania.

Astfel, reprezentantul Enight Romania considera ca statul ar trebui sa privatizeze mai multe companii la care este actionar majoritar care ar putea fi o sursa buna de atragere a investitorilor. "Se pot privatiza producatori de energie, chiar si Tarom poate fi privatizata", a spusTeufel.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri