"In prezent, analizam datele geologice la acele campuri din Irak. In acest an vom decide daca si in ce mod vom exploata gaze in Irak", a declarat directorul general adjunct al Romgaz, Lucian Stancu, citat de NewsIn.

Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, a anuntat la inceputul lunii februarie ca Romgaz a achizitionat datele geologice a cinci campuri petroliere din Irak si ca va exploata in viitor gaze in afara tarii.

Planurile autoritatilor ca Romgaz sa intre pe pietele de gaze din afara Romaniei dateaza de cativa ani. Astfel, incepand cu 22 ianuarie 2009, Romgaz a devenit cotitular de drepturi si obligatii petroliere in doua perimetre din Polonia si trei perimetre din Slovacia.

In perimetrele de explorare din Polonia, Romgaz detine o cota de participare de 30%, iar in perimetrele de explorare din Slovacia 25%, restul fiind detinut de Aurelian Oil&Gas, un producator de gaze britanic ce opereaza deja in Romania.

De asemenea, Romgaz este interesata sa participe la licitatii in tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan si Kazahstan, in vederea concesionarii de perimetre in zona Marii Caspice.

Romgaz si OMV Petrom (detinut de Grupul OMV din Austria) produc impreuna anual circa 11 miliarde metri cubi gaze naturale, fiind cei mai mari producatori de gaze din Romania.

Actionarul majoritar al companiei este Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, care detine 85,01% din actiuni, iar restul de 14,99% din actiuni apartine Fondului Proprietatea. Romgaz are ca principal obiect de activitate extractia si inmagazinarea gazelor naturale.