Fermierii vor iesi in strada daca sectorul vegetal nu va primi subventii in continuare de la bugetul de stat, a declarat Tudor Dorobantu, secretar general al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar.

"Recent am avut o intalnire cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si am dezbatut bugetul pentru 2010 - 2013. In acest buget multianual se specifica ca sectorul vegetal nu va mai primi subventii de la bugetul de stat in perioada 2010-2013. Fermierii vor primi doar banii de la Uniunea Europeana, respectiv 80,2 euro pe hectar. Aceasta este o situatie dramatica si va duce productia agricola vegetala din Romania spre faliment", a spus reprezentantul Agrostar pentru agentia NewsIn.

Acesta a specificat ca Romania este dezavantajata in fata tarilor europene, dand exemplu Franta, unde fermierii primesc 380 de euro/hectar, sau Germania cu subventii de 250 de euro/hectar.

Circa 1.000 de agricultori, membri ai Federatiei Agrostar si ai altor asociatii din domeniu, au protestat in 11 mai timp de doua ore in fata Guvernului.

Printre revendicarile agricultorilor au fost achitarea integrala a subventiilor restante din agricultura pentru anul 2009, diminuarea pretului la motorina utilizata in sectorul agricol, punerea in functiune a sistemului national de irigatii si gasirea solutiilor de sustinere a irigatiilor din Romania, precum si gasirea de solutii pentru diminuarea evaziunii fiscale din domeniu.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si