In 2009, unul dintre cei mai negri ani pentru piata fortei de munca, cand companiile au operat disponibilizari in masa si au inghetat angajarile, o parte a firmelor de resurse umane au mizat pe activitatile de leasing si outsourcing, realizand cifre de afaceri cu pana la 17% mai mari.
Pe parcursul anului trecut piata de resurse umane a avut de indurat blocaje si declinuri care pareau de neconceput un an mai devreme, in 2008, cand recrutarile mergeau pe banda rulanta, iar cifrele de afaceri inregistrau avansuri si de 47%.

Pentru companiile care si-au infiintat divizii adiacente recrutarii, colacul de salvare a venit dinspre activitatile de leasing si outsourcing de personal, care au cumulat peste 70% din totalul cifrei de afaceri.

Subsidiara companiei olandeze Lugera & Makler a incheiat anul 2009 cu venituri de 21,5 milioane de euro, in crestere cu 17% comparativ cu anul precedent.

“Cresterea fata de 2008 a fost de 16,8% si s-a datorat lansarii unor noi servicii, precum si cresterii ponderii leasingului de personal in cifra de afaceri a companiei - in jur de 90 % in total pentru 2009”, afirma Florin Ochiana (foto), HR operations manager Lugera & Makler. Compania are pe statele de plata peste 6.700 de angajati in leasing, principalul pilon de crestere al afacerii inregistrand o pondere cu 20% mai mare comparativ cu anul 2008.

Asemanator, filiala gigantului in leasing de personal Manpower raporteaza un avans de 6% al cifrei de afaceri, de la 11,9 milioane de euro in 2008 la 12,6 milioane de euro in 2009. Cresterea realizata anul trecut a fost atinsa printr-o pozitie strategica pe piata, prin intarirea parteneriatelor strategice cu cei mai importanti clienti, furnizori si angajati si prin imbunatatirea comunicarii cu angajatii privind strategia actuala si viitoare a companie, potrivit Elizei Nechifor, coordonator al departamentului de marketing si comunicare in cadrul Manpower.

“Avand in vedere situatia economica se cerea flexibilitate in ceea ce priveste forta de munca. In acest sens a fost nevoie de o dezvoltare puternica pe servicii de munca temporara, gestiune si administrare contracte si outsourcing”, explica Nechifor.

De cealalta parte, Grupul Apt, format din companiile Apt Resources & Services, Apt Human Resources si Apt Evolution si Apt IT, o organizatie care in 2008 a patruns in top cinci cele mai mari organizatii de resurse umane dupa cifra de afaceri tocmai prin dezvoltarea diviziilor de leasing si outsourcing, afiseaza un declin de 30% al veniturilor, pana la 12,27 milioane de euro.

In anul 2008 Grupul Apt crestea cu peste 40%, pana la aproape 18 milioane de euro, cu un profit de 300.000 de euro. Compania Apt Resources & Services, infiintata in 1994, desfasoara activitati de recrutare si selectie, head hunting si outplacement, in timp ce companiile Apt Human Resources si Apt Evolution au aparut in anul 2004. Ultima infiintata, Apt IT ofera servicii de outsourcing in domeniul IT.

De asemenea, grupul de firme Aims raporteaza o scadere in euro a cifrei de afaceri de la 6,47 milioane de euro la 5,52 milioane de euro, potrivit Mihaelei Perianu, general manager al Aims. Cifrele cumuleaza veniturile pentru firmele Aims Human Capital, Aims Timisoara si Aims Services. Pentru Aims Brasov, cea de-a patra companie a grupului, Mihaela Perianu nu a facut precizari.

“Cifra de afaceri nu a scazut in lei, dar s-a diminuat marja de profit. In 2009 am redus onorariile si evident volumul proiectelor de consultanta si recrutare a scazut comparativ cu 2008”, explica Perianu.

In lei, in 2009, grupul de firme Aims a obtinut venituri de 23.38 milioane de lei, fata de 23,82 milioane de lei in 2008.

Reprezentantii companiilor de resurse umane Adecco, cu afaceri de 23,2 milioane de euro in 2008, si Agentia de servicii Professional, cu 7 milioane de euro in 2008, nu au precizat detalii asupra bilantului pe anul trecut.

Comparativ cu anul 2008, cand leasingul de personal reprezenta 80% din cifra de afaceri, in 2009 Adecco a realizat o cota de 85% alocata veniturilor din afacerile de inchiriere de personal, in crestere fata de 2008. Rezultatele financiare pentru 2009 vor fi facute publice la inceputul semestrului doi al anului in curs.

“In ceea ce priveste comparatia marjei de profit intre serviciul de munca temporara si celelalte principale servicii oferite de Adecco (recrutare, evaluare personal, calcul salarial, administrare personal, outplacement), aceasta nu este relevanta intrucat caracterul acestora este extrem de diferit. In general, acest procent intr-o activitate echilibrata a serviciilor se situeaza intre 30-50%”, afirma Florin Godean, director comercial al Adecco. Marja profitului brut generat de leasingul de personal calculat pentru rezultatele financiare din anul 2008 se cifra la 70%.

* Latr edit

Compania de resurse umane Adecco, lider anul trecut pe piata, a incheiat anul 2009 cu o cifra de afaceri de 19, 47 milioane de euro, cu aproape3 milioane de euro mai putin decat in 2008.

Compania de resurse umane Trenkalder Sobis, cu societatile Trenkwalder si Trenkwalder Sobis, cotate la 6,6 respectiv 0,2 milioane de euro in 2008, a inregistrat pentru acest an o cifra de afaceri cumulata de 8,9 milione de euro, potrivit reprezentantilor companiei. Ca si in cazul Grupului Apt, in 2009 Trenkwalder Sobis a mizat pe afacerile de leasing de personal care au adus o crestere a business-ului cu aproximativ 30% comparativ cu anul precedent. “Principalul motor al cresterii il reprezinta triplarea numarului contractelor de leasing de personal”, spune Bogdan Florea, directorul general al Trenkwalder Sobis. Compania, cu sediul central in Sibiu, si-a extins portofoliul de clienti, cu accent pe productia auto, productia de component electronice si domeniul bancar. Totodata, Trenkwalder Sobis a intermediat anul trecut ocuparea a 3.000 de locuri de munca. Compania a incheiat 2009 cu un numar de 11 filiale locale, fata de 5 la sfarsitul lui 2007, si un numar de 52 consultanti.




Sursa: Companiile

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri