Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, s-a intalnit la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. Din delegatia condusa de ministrul Videanu fac parte si reprezentanti ai companiilor Romgaz si Transgaz.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a exprimat disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate privind proiectul South Stream, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia vizitei la Bucuresti.

"In acest context, ministrul Videanu a apreciat ca este in avantajul Romaniei sa analizeze cu obiectivitate toate proiectele care pot sa duca la asigurarea securitatii energetice atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene. Marea majoritate a proiectelor energetice pe culoarul sudic au variante care trec prin Romania, oferind tarii noastre posibilitatea de a deveni o poarta deschisa catre toate statele membre ale UE, ca tara de tranzit in furnizarea de gaze", se arata in comunicatul transmis de Ministerul roman al Economiei.

Subiectele abordate in cadrul intalnirii de ministrul Videanu s-au referit la prioritatile Romaniei in sectorul energetic, in special la proiectele regionale de tranzit al gazelor naturale, care contribuie la asigurarea securitatii energetice in Europa.

O alta tema s-a referit la zona productiei de energie, unde Gazprom este interesat sa investeasca impreuna cu Romgaz.

Discutiile asupra proiectelor referitoare la tranzitul gazelor, abordate in intalnirea de miercuri, vor fi continuate in 6 iulie, cand o delegatie de experti a Transgaz va merge la Moscova, pentru a finaliza negocierile privind tranzitul de gaze spre Balcani. In acest context, a fost abordat si subiectul colaborarii directe Romgaz-Gazprom privind livrarea de gaze din anul 2012.