Tribunalul Brasov a respins cererile de intrare in faliment a companiei Rafo si a dispus inchiderea procedurii de reorganizare judiciara a companiei, ceea ce implica reintroducerea societatii in activitatea economica, au declarat reprezentantii casei de avocatura Bostina si Asociatii.
Rafo a fost reprezentata in instanta de casa de avocatura Bostina si Asociatii si cabinetul de avocat Constantin Covoran, iar sentinta a fost pronuntata dupa 11 zile de deliberare, la 21 iunie.

Tribunalul Brasov a respins ca "nefondate opozitiile, obiectiunile, memoriile si contestatiile formulate cu privire la propunerea de inchidere a procedurii de reorganizare, a luat act de renuntarea SC Rafinaria Darmanesti la judecata contestatiei, a respins cererile de aprobare a intrarii in faliment a SC Rafo SA, a admis cererea administratorului judiciar si (...) a dispus inchiderea procedurii reorganizarii judiciare a SC Rafo SA".

Conform legii, reorganizarea judiciara este procedura ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform unui program de plata a creantelor. Procedura de reorganizare judiciara se inchide prin sentinta in urma indeplinirii tuturor obligatiilor de plata asumate in planul de reorganizare confirmat de judecatorul sindic, potrivit NewsIn.

In intervalul 2005-2008, Rafo a inregistrat pierderi cumulate de peste 130 milioane euro, iar cifra sa de afaceri a scazut de la peste o jumatate de miliard de euro in 2004 la 104,8 milioane euro in 2008, an in care activitatea sa a fost oprita, in vederea reorganizarii.

La sfarsitul anului trecut, Executivul a adoptat un memorandum prin care isi arata disponibilitatea de a acorda o garantie de stat de 330 milioane euro pentru Rafo Onesti. Decizia urma sa duca, potrivit premierului Emil Boc, la "salvarea a peste 1.500-2.000 de locuri de munca".

Decizia de acordare a acestei garantii lua in calcul revenirea Rafo in proprietatea statului. In replica, directorul general al Rafo Onesti, Miroslav Dermendjiev, i-a spus presedintelui tarii ca da "toate asigurarile si toate garantiile, tot ceea ce doreste", pentru ca statul sa nu plateasca in locul rafinariei pentru imprumuturile bancare.

Tot in 2009, seful statului, Traian Basescu, spunea ca "se analizeaza acum garantii de stat pentru Rafo Onesti, care este intr-un proces de modernizare dupa ce si-a platit toate obligatiile istorice la stat, si pentru Santierul Naval Mangalia, mari companii, cu o mare capacitate de antrenare pe orizontala a inteprinderilor mici si mijlocii". In noiembrie 2004, tot seful statului declara ca propune ca, "de acum inainte, RAFO Onesti sa se numeasca JAFO Onesti".

Rafinaria Rafo Onesti este controlata de Petrochemical Holding GmbH, aceasta fiind reprezentata de omul de afaceri Iakov Goldovskly.

Titlurile Rafo se tranzactioneaza la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sub simbolul RAF, la categoria Nelistate, compania avand un capital social de 2,19 miliarde lei format din 877,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 2,50 lei si o capitalizare de numai 790,18 milioane lei (187 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,90 lei/actiune de luni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri